Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Haziran 2021 18:48

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi hızlanacak

Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarının sürdürülmesi kararı alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin Azerbaycan ve Türkiye için getireceği ekonomik katkı ve sürdürülen çalışmalar konusunda bilgilendirmede bulundu.

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi hızlanacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu,,tren,,Bakü-Tiflis-Kars tren yolu hattı,Iğdır-Nahçıvan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, başta Bakü-Tiflis-Kars tren yolu hattı, Iğdır-Nahçıvan arasında tren yolunun inşası, Kanal İstanbul Projesi ve Karabağ’ın yeniden inşası konusunda açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada "Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi ile ilgili fizibilite çalışmalarının sürdürülmesi, BTK demiryolu hattının yerli ve yabancı turizme açılması için çalışmalar başlatılması yönünde kararlar alındı" ifadeleri kullanıldı.

"ÖNEMLİ ÖLÇÜDE YÜK AKIŞI OLACAKTIR"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Iğdır-Nahcıvan arasındaki demiryolu hattının Türkiye sınırları içindeki kesimi olan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demiryolu Projesi’ne ilişkin revize etüt projemizi, 2020 yılının sonunda tamamladık.

Çift hat ve elektrikli sinyalizasyonlu 224 kilometre uzunluğunda ve 6 istasyonlu tasarlanan bu demiryolu hattı üzerinden ulaşım saatte 160 kilometre hızla gerçekleşecektir.

Bu proje, tek hat olarak tamamlanan Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ve inşası devam eden Kars Lojistik Merkezi ile birlikte Orta Koridor’u tamamlayacak bir hat niteliğindedir.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Avrupa’ya ve limanlarımıza Çin, Hindistan, Pakistan ve İran’dan önemli ölçüde yük akışı olacaktır." dedi.

"ÜLKEMİZİN LOJİSTİK ÖNEMİ DE ARTIRACAKTIR"

Karaismailoğlu, "Ülkemizin ana omurgası olan doğu-batı koridoru (Kapıkule-Edirne-İstanbul-Eskişehir-Ankara-Yozgat-Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars) üzerine ayrıca; İran ve Nahcivan bağlantılarının yapılması ülkemizin lojistik önemini de artıracaktır.

Önemli bir tarım bölgesi olan Iğdır’a demiryolu bağlantısı sağlanmasıyla Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars Demiryolu Projesi’nin fizibilitesi de pozitif yönde etkilenecektir." şeklinde sözlerini sürdürdü.

"ÇED RAPORU KASIM AYINDA KABUL EDİLDİ"

Bakan Karaismailoğlu sözlerini, "25 Şubat 2020 tarihinde, Azerbaycan Cumhuriyeti Hükûmeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti arasında, projenin etüt çalışmalarının yapılması ve fizibilite raporunun hazırlanması yönünde mutabakat zaptı imzalanmış, ardından, söz konusu çalışmalar ve ÇED Raporu tamamlanarak geçtiğimiz yılın Kasım ayında kabül edilmiştir.

Yapım maliyeti yaklaşık 1,2 milyar dolar olan projenin, 2021 Yatırım Programına alınması hâlinde ihalesi gerçekleştirilecektir. Kars’tan başlayan hattın Iğdır’dan geçerek Araklı ve Dilucu Sınır Kapısı’na kadar devam etmesi öngörülmektedir.

Dilucu Sınır Kapısı’ndan Nahcıvan’ın Sederek Bölgesi’ne kadar olan yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki hatta demiryolu bağlantısı bulunmamaktadır.

Bu bağlantının, hangi şartlar altında ve hangi tarafça yapılacağı varılacak mutabakatla netlik kazanacaktır. Sederek Bölgesi’nden Azerbaycan’a kadar olan demiryolu bağlantısında ise rehabilitasyon ihtiyacı olan bölümler bulunmaktadır." şeklinde tamamladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...