Tgrt Haber
29 Haziran 2021 16:36

Bakan Koca: Spor müsabakaları seyircili oynanacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Delta varyantıyla ilgili bir soruya Koca, "26 ilde 224 vakada görüldü" karşılığını verdi. Koca maçların da önlemlerle seyircili oynanabileceğini söyledi.

Bakan Koca: Spor müsabakaları seyircili oynanacak
Bakan Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan koca spor müsabakalarının seyircili oynanabileceğini söyledi. 

Bakan Koca, "Spor müsabakaları, sayıları belirlenerek tedbirlerle seyircili oynanabilecek. Rapel veya hatırlatma dozu, yarın Bilim Kurulu toplantısının gündeminde olacak. Sinovac’ın Türkiye’de üretilmesi için Çin’den uygunluk tespiti için ilk ekip geldi, üretim için de önümüzdeki günlerde yeni ekip gelecek. Bayrama kadar yüzde 70 aşılama hedefimiz,  ez az 1 doz herkesin aşılanmasını hedefliyoruz" dedi. 

DELTA VARYANTI 26 İLDE GÖRÜLDÜ

Bakan Koca, şehir hastanelerinin satılacığı ididalarıyla ilgili de "Yatırımlarla ilgili değişiklik sözkonusu değil" diye konuştu. Bakan Koca, birçok ülkede vakaların artmasına neden olan Delta Varyantı ile ilgili bir soruya karşılık da "Delta varyantı 26 ilde 224 vakada görüldü. İstanbul en çok varyantın görüldüğü il. İstanbul’da 134 delta varyantı tespit edildi" karşılığını verdi.  

Bakan Koca, 2 doz arası aşılama süresinin kısalacığı yönündeki haberler için de "Bilim kurulu toplantısında yarın ele alacağız. 3. doz aşılama 60 yaş üstü ve sağlık çalışanları için bilim kuralında ele alınacak" dedi. 

Koca Sinovac’ın Türkiye’de üretilmesi için Çin’den uygunluk tespiti için ilk ekibin geldiğini üretim için de önümüzdeki günlerde yeni ekibin geleceğini söyledi.

28 HAZİRAN KORONAVİRÜS TABLOSU

Sağlık Bakanlığının dün paylaştığı verilerde, 223 bin 525 Kovid-19 testi yapıldı, 5 bin 283 kişinin testi pozitif çıktı, 58 kişi hayatını kaybettiği açıklandı.

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN NELER SERBEST, NELER YASAK? İŞTE İÇİŞLERİ GENELGESİNİN DETAYLARI

Genelge sıkı tedbirler getiren 14 Nisan-17 Mayıs tarihlerinde uygulanan kısmi ve tam kapanma dönemlerinin ardından ilan edilen "kademeli normalleşme" sürecinin 3. ayağına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Buna göre kısmi normalleşme şöyle: 

Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetlerine ara veren tüm iş yerleri ile sinemalar 1 Temmuz'dan itibaren açılacak.

Tüm iş yerleri 1 Temmuz'dan itibaren, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre belirlenmiş açılış-kapanış saatleri arasında hizmet verebilecek. 

Yeme-içme yerlerinin açık/kapalı alanlarında aynı anda bulunabilecek kişi sayısı 1 Temmuz'dan itibaren sınırlandırılmayacak. 

Kahvehane, kıraathane gibi iş yerlerinde oyun oynatılmasına dair kısıtlamalar 1 Temmuz'dan itibaren sona erecek.

Bakanlık tarafından yayımlanan genelgede, canlı müzik dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’e kadar yapılabileceği belirtiliyor.

Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymak kaydıyla, konaklama tesislerindeki kısıtlama ve tedbirlere 1 Temmuz itibarıyla bitecek. Ancak, bu mekanlarda düzenlenecek eğlence ve etkinliklerde Salgın Yönetimi ve çalışma Rehberi’ndeki kurallara uyulacak. 

Nikah ve düğünlerde, kapalı yerler için uygulanan Covid-19 önlemleri dışında, katılımcı sınırlamasına gidilmeyecek, yiyecek içecek ikramı yapılabilecek. 

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tedbirlere uyulmak kaydıyla, STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniş katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüşleri için halen geçerli olan kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı şekilde sürdürülecek.

Canlı müzik saat 24.00'e dek sürebilecek. ­Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ndeki “düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır” hükmü doğrultusunda, Sağlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düğün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teşkil etmeyecek şekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir."

Köy düğünlerine izin verilecek. Şehirlerde sokak düğünlerine izin verilip verilmeyeceği İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarına bırakılacak. 

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere, belirlenen esaslara uyulması kaydıyla 1 Temmuz'dan itibaren izin verilecek.

İlgili rehberde toplu taşıma ile ilgili olarak belirlenmiş kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz’dan itibaren şehir içi ve/veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecek. 

65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler/çocukların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak.

Hafta içi ve hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma ile buna bağlı olarak uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlaması uygulanmayacak. 

Park, bahçe, kamp, piknik/mesire alanı gibi yerlerde Covid-19'la mücadele kapsamında uygulanan kısıtlamalar 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılacak.

Genelgede nargile kafelerin yeni bir karara dek kapalı kalacak. 

1 Temmuz itibariyle kamuda normal mesaiye geçilecek.

Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka'dan ülkemize gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek. Bu kapsamdaki kişilerin, Türkiye’ye girişlerinde azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecek.

Ayrıca, Afganistan ve Pakistan'dan Türkiye'ye gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düşürülecek ve karantinanın 7'nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...