Tgrt Haber
26 Eylül 2017 12:38

Bakan Kurtulmuş: İstanbul'a 'kültür havzası' projesi

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'da Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan, tarihi Fransız Hapishanesi ile köşkleri de içine alan büyük alanı "kültür havzası" haline dönüştürecek proje üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Bakan Kurtulmuş: İstanbul'a 'kültür havzası' projesi
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş,,Kuleli Askeri Lisesi,,Rami Kışlası,,TRT,,Atatürk Kültür Merkezi,,Topkapı Sarayı,,turizm,,Fransız Hapishanesi,,kültür havzası,

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, kültür-sanat muhabirleriyle bir araya gelerek, soruları yanıtladı, Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak Anadolu  topraklarından yıllar önce yurt dışına kaçırılan 16 ülkedeki 57 eseri geri  getirmek üzere çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Kurtulmuş, eserin Türkiye  topraklarına ait olduğunu kanıtlama ve iadesini isteme süreçlerinin titiz ve  zorlu bir süreç olduğunu vurguladı.

"Bu sadece, çok da kolay karşılıklı iki tarafın davası gibi değil.  Ülkelerin o günkü siyasi tercihleri gibi unsurlar da bu süreci etkiliyor." diyen  Kurtulmuş, bu nedenle çalışmaları titizlikle yürüttüklerini kaydetti.

Fransa'daki dünyaca ünlü Louvre Müzesi'nde bulunan ve Türkiye  topraklarına ait "Geyik Avı Kabartması"nın da iade çalışmaları kapsamında  olduğunu bildiren Kurtulmuş, "Onun yazışmaları bitti. Şimdi onların yaklaşımını  göreceğiz. Bu yaklaşıma göre de hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, "Şimdi Suriye'deki iç savaş... Konuşuyoruz, ediyoruz ama  göreceğiz, 3-5 sene sonra Halep'in, Şam'ın canım eserleri, Avrupa'da bir  başkentte, bir müzede sergileniyor olacak. İşin bir de kaçakçılık tarafı var. Bu  eserler, Kitaplar, yazma eserler... Hala Türkiye'nin belki binlerle onbinlerle  kayıp yazma eserleri var. Dolayısıyla zengin bir kültürümüz var. Burada temel  şey, bizim bu kültürel zenginliğimizin kamuoyu tarafından bilineceği bir  farkındalığı oluşturmak." dedi.

"TABİRİ CAİZSE 'DEVRİM' YAPMAMIZ LAZIM"

Kültürel ve sanatsal anlamda toplumun tüm kesimlerine ulaşılması  açısından yürütülecek çalışmaların neler olduğuna yönelik soru üzerine Kurtulmuş,  bu konuda zihniyet dönüşümünün önemine işaret etti. Geçmişte yıllarca kültürel  değerleri yaşatma konusunda ihmallerin yapıldığına hatırlatan Kurtulmuş, "Uzun  yıllar el yazması kitapların kese kağıdı olarak kullanıldığı bir ülkenin  çocuklarıyız. Türkiye'de mesela Türk sanat musikisinin 1936-1938'de, 2 yıl  TRT'nin radyosundan yayınlanması yasaklanmış. Anadolu'da birçok yerde tarihi  eserlerin yüzüne bile bakmamışız, 'Bunlar heykel' diye bırakmışız." diye konuştu.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Şimdi bunların hepsini yeniden toparlama zamanımız. Onun için önce  kültürel zenginliğin ortaya konulabilmesi zihinsel bir geçiş yapmamız, tabiri  caizse 'devrim' yapmamız lazım. Anadolu topraklarına ait olan her şey bize aittir  ve bunları sahiplenerek, milli kültürümüzün bir parçası olarak görmemiz  gerekiyor. Tabii bu kolay değil. İnsanların zihinlerini değiştirmek en zor  şeydir. Fakat iyi yolda gidiyoruz."

RAMİ KIŞLASI "KİTAP VADİSİ" OLACAK

Bakan Kurtulmuş, gelecek süreçte hayata geçirilecek yeni projelere  yönelik, "İstanbul'daki Rami Kışlası'nın birinci bölümü bitti, ikinci ve üçüncü  bölümünün ihalesi yapılacak. Orası 8 milyon kitaplık büyük bir kütüphane olacak.  Sadece kitaplık değil bir 'kitap vadisi' gibi olacak. Yani kitaba ait ne varsa  inşallah oraya getireceğiz. Birkaç yıl içerisinde tamamlamayı ümit ediyoruz."  dedi.

AKM 2019'A YETİŞECEK

İstanbul Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılacak  projenin de bitme aşamasında olduğunu açıklayan Kurtulmuş, "AKM inşallah son  noktaya geldi. AKM'yi 2019'a yetiştirmeyi düşünüyoruz. Halka dokunan bir AKM  olacak. Lansmanını ekim ayı içerisinde yaparız inşallah." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, Topkapı Sarayı'nın etrafında da bir "Para Müzesi"nin  kurulması için çalıştıklarını aktararak, "Çok ciddi bir müze eksiğimiz var.  Mesela şu anda Topkapı Sarayı'nın mahzeninde olanlar bizim sergilediklerimizden  belki 10 kat daha fazla." şeklinde konuştu.

Fuat Sezgin Kütüphanesi'nin tamamlanma aşamasına geldiğine işaret eden  Kurtulmuş, "Orada Almanlarla sıkıntı yaşıyoruz, bırakmıyorlar ama o da yoluna  giriyor. Önemli bir proje." açıklamasını yaptı.

KULELİ ASKERİ LİSESİ'NİN DURUMU

Bakan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan Kuleli  Askeri Lisesi'nde yürütülecek projeye yönelik, "Kuleli'nin müze olması için  girişimlerimiz devam ediyor." bilgisini verdi. Kuleli Askeri Lisesi'nde Milli  Savunma Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında bahçenin kullanımına  yönelik bir tartışma çıktığına ilişkin soruya Kurtulmuş, "Şu anda Milli Savunma  Bakanlığına ait orası. Tartışma olur mu, siyasi irade nasıl tecelli ederse öyle  olur. Onlar eski dönemin alışkanlıkları." şeklinde yanıt verdi.

"O ADA TAMAMEN 'KÜLTÜR HAVZASI' HALİNE DÖNÜŞEBİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yaklaşık 4 ay önce Kültür ve Turizm  Bakanlığına geçen ve aslına uygun bir şekilde yenileme çalışmaları başlayan  Eminönü'ndeki tarihi Fransız Hapishanesi'nde yapılacak çalışmaların neler olduğu  sorulan Kurtulmuş, Süleymaniye'den Topkapı'ya kadar uzanan bölgede yeni bir  "kültür havzası" oluşturma projelerinin bulunduğunu açıkladı.

Projenin şu an fikir aşamasında olduğunu bildiren Kurtulmuş, şöyle  devam etti:

"Topkapı Sarayı'nın olduğu tarihi yarımadada sahil köşkleri var. Bir  tane kalmış, Sepetçiler Kasrı, geri kalanlar yıkılmış. Çatladıkapı'dan başlayıp  Sirkeci'ye, Gar'a kadar olan bölge çok büyük bir bölge. Bu belki 20-30 yılda  bitecek bir proje. Böyle bir projeyi başlatabilirsek İstanbul'a en büyük değeri  katmış oluruz. Orada trafiği yer altına alıp ya da oraya sokmadan orayı büyük bir  tarihi alan haline dönüştürmemiz lazım. O köşklerin hepsini röleve çalışmalarıyla  ihya etmek lazım. Fransız Hapishanesi onun için önemli. Oradan başlayarak bu  tarafa doğru gelecek. O bölgeyi düşünün, muazzam bir alan. O ada tamamen 'kültür  havzası' haline dönüşebilir. Bunu yaparsak çok büyük bir değer katmış oluruz  inşallah."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulus'taki tarihi Bakanlık  binasının restorasyonunun bittiğini ve birkaç ay içerisinde bu binaya  taşınacaklarını söyledi. Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası  inşaatına yönelik son durumu paylaşan Kurtulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca  bitirme ihalesinin yapıldığını ve 2019'da bitirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

TURİZM PAZARININ ÇEŞİTLENDİRİLMESİ

Bakan Kurtulmuş, turizm pazarının çeşitlendirilmesine yönelik soru  üzerine de Çin'de gelecek yıl yapılacak "Türkiye Turizm Yılı" çalışmaları  kapsamında 50'ye yakın etkinliğin planlandığını anlattı.

Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya'nın Türkiye'nin yeni turizm  pazarları arasında yer aldığını aktaran Kurtulmuş, "İkinci kategori olarak  Vietnam ve Kamboçya. Oralar da çok önemli. Bu dört ülkenin de ortak özelliği çok  geniş bir orta sınıfa sahip olmaları. Turizm de biliyorsunuz, orta sınıf üzerinde  yükselen bir sektör." ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, kongre, sağlık, spor, kış, yayla, inanç turizmi gibi  çeşitlendirmelere de ağırlık vereceklerinin altını çizerek, bu yıl turizm  verilerinin iyi gittiğini ve yıl sonunda 30 hatta 31 milyon ziyaretçi rakamlarına  ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...