Tgrt Haber
06 Haziran 2021 17:40

Bakan Kurum, müsilaj acil eylem planını açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, müsilaj tehlikesi için Marmara Denizi Eylem Planını açıkladı. Bakan Kurum, "8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak" dedi.

Bakan Kurum, müsilaj acil eylem planını açıkladı
Bakan Kurum,Müsilaj,Çevre ve Şehircilik Bakanı,Acil eylem planı,Marmara Denizi Acil Eylem Planı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum , müsilaj sorunu için atılan adımlar kapsamında Marmara Denizi Eylem Planı'nı açıkladı. Bakan Kurum, "Kocaelimiz ve tüm şehirlerimizde kirlilik görüyoruz. Müsilaj sorunuyla karşı karşıyayız. Bugün Kocaelimizde Marmara bölgemizdeki valililerimizle birlikteyiz. Önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Marmara Denizimizi seferberlikle tertemiz hale getirmek bir borçtur. Güç birliği yapmak zorundayız. Karasal, tarımsal ve gemi kaynaklı ne kadar sorun varsa ortadan kaldırmak en önemli hedefimiz. Çözüm noktamız çok net; hakikaten hepimizin, 84 milyonun ve Marmara Bölgesi'nde yaşayan 25 milyon vatandaşımızın içini sızlatan o görüntüleri yok etmek, hedefimiz budur. Marmara Denizi'mizi bir seferberlik anlayışıyla tertemiz hale getirmek ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin üzerinde bir vazifedir, bir borçtur." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, müsilaj acil eylem planını açıkladı

SON YILLARIN EN KAPSAMLI ÇALIŞTAYI

Bakan Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla kendisi bizzat takip etmektedir. Kendisine ve eşi Emine Erdoğan hanımefendiye şükranlarımı sunuyorum. 300 kişiyle 91 noktada kaynaklarımızla denetimlerimizi yaptık. Denizlerimizden aldığımız örnekleri üniversite labaratuarlarında inceledik. 120 numune aldık. Bu çalışmalarımız sürekli olan çalışmalardı. Ancak müsilaj nedeniyle özellikle buraya yoğunlaştık. Son yılların en geniş en kapsamlı çalıştayını gerçekleştirdik" dedi.

Bakan Kurum, "700'ü aşkın bilim insanı kurum temsilcisi STK ve belediye yetkilisi yer alan toplantı yaptık. Marmara Eylem Planı'nı bu sayede hazırladık. Açıklayacağımız planda tüm çalışmaları tüm bakanlıklarımızla beraber TBMM başkan ve üyeleri, valilerimiz, belediye başkanlarımızla imza altına alacağız. Kirliliğin azaltılması ve yürütülme çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili kurum ve kuruluşların içinde olduğu koordinasyon kurulu kuracağız. Bilim ve teknik kurulu oluşturacağız. Önümüzdeki hafta itibariyle tamamlamış oluyoruz." dedi.

Bakan Kurum, müsilaj acil eylem planını açıkladı

TÜM ADIMLAR KORUMA PLANI ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK

Kurum, "Aslında çalışmaktadır. Neticelerini açıklıyoruz. Ancak resmi olarak kurmuş olacağız. Bilim insanlarımızın bilim alanında hem de teknik alanda araştırmalar yaptığı kurul da çalışmalarımıza yön verecek. Haftalık ve aylık toplantılar yapılacak. Marmara Denizi bütünleşik stratejik planını 3 ay içinde hazırlayarak çalışmaları bu çerçeve doğrultusunda yürüteceğiz. Marmara Denizi'nin tamamını koruma alanı olarak belirleme çalışmaları başlatacağız. Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız. İnşallah 2021 sonunda gerçekleşecek. Marmara Denizi'nde atılacak tüm adımları koruma planı çerçevesinde yapacağız." ifadelerini kullandı.

8 HAZİRAN'DA ÇALIŞMALAR BAŞLATILACAK

7/24 esasıyla çalışmalar yürütüleçeğini belirten Bakan Kurum, "Deniz yüzeyindeki salyalar hem koku hem de görüntü kirliliği hem de denizin dibindeki canlıların oksijen almasına müsaade etmiyor.  8 Haziran 2021 tarihinden itibaren 7/24 esasıyla Marmara Denizi'ndeki müsilajın temizlenmesine yönelik çalışma yapılacak." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...