Tgrt Haber
28 Ekim 2020 17:46

Bakan Pakdemirli TGRT Haber'de soruları cevapladı

TGRT Haber canlı yayınında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiğ süt destek priminin öne çekildiği müjdesini verdi. Pakdemirli, hobi bahçeleri ve halkın sağlığıyla oynayan üreticilerle ilgili yeni kanunla birlikte hapis cezası ve adli para cezalarının uygulanacağını söyledi. Personel alımlarıyla ilgili de konuşan Pakdemirli, gençlere sosyal medya üzerinden kadro talebinde bulunmamaları yönünde tavsiye vererek ihtiyaç duyulduğu zaman personel alımlarının yapılacağını açıkladı.

Bakan Pakdemirli TGRT Haber'de soruları cevapladı
bekir pakdemirli,tgrthaber

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TGRT Haber Gündem Özel programında Gazeteci-Yazar Ziya Osman Açıkel'in sorularını cevapladı.

Bakan Pakdemirli'nin açıklamalarından satır başları;

"YANGINA ANINDA MÜDAHALE EDİLİYOR OLMASI ÖNEMLİ"
Hatay İskenderun’daki yangınla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Hatay’da böyle büyük bir yangının olduğunu öğrenince sayın cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bölgeye geçtim. Özellikle birebir devletin en üst kademesinin yangına müdahale ediyor olması önemli. Devlet bütün kurumlarıyla özellikle bu konuda hassasiyetle son iki yıldır çok daha fazla, çok daha iyi bir şekilde gösteriyor. Tabi ki orman yangınları maalesef yüreğimizi yakıyor. Bu sene de adet olarak yüzde 30-35 çok daha fazla orman yangını çıktı." dedi.

YANGINLARDA SABOTAJ VAR MI?
Pakdemirli yangınların sabotaj kaynaklı olup olmadığıyla ilgili ise "Çok merak edilen bir konu da terör, sabotaj falan mı? Yoksa diğer konulardan dolayı mı? Elbette artışların bir kısmı bundan kaynaklıdır. Ama bir taraftan da artışların bir kısmı bu seneye has özel meteoroloji koşullarının daha yüksek geçiyor olmasıyla alakalıydı. Dün öğleden sonra gittim yangın, bu sabah itibariyle de kontrol altına alabildik. Bütün geceyi uyamadan geçirdik. Birkaç saatlik bir kenarda dinlenme gibi bir durumumuz oldu. Ama tabi ki özellikle yangına çok üzüldüm, ama can kaybının olmaması, mal kayıplarının çok sınırlı olması bizi biraz teselli etti” dedi.

YANGIN BU SABAH KONTROL ALTINA ALINDI
Yangının kontrol altına alındığını belirten Bakan Pakdemirli, "Öğleden sonra gittiğimiz yangını bu sabah itibariyle kontrol altına aldık. Bütün geceyi neredeyse uyumadan geçirdik. Ama tabi ki özellikle yangına çok üzüldüm. Ama can kaybının olmaması ve mal kayıplarının da çok sınırlı olması en azından bizi biraz teselli etti." dedi.

"KORUMA KANUNLARI DEVRİM NİTELİĞİNDE"
Torba kanunla ilgili konuşan Bakan Pakdemirli, “Bu torba kanunun içinde devrim niteliğinde maddeler olmakla beraber sadece bakanlığımızın işlerini ve işlerliğini daha iyi hale getirmek maksatlı ufak düzenlemelerde var. Ama en büyüğü taklit, tağşiş diyebiliriz. Taklit ve tağşişte de aslında ikiye ayırmak lazım. biri insan sağlığına zararlı maddelerin satılması pazarlanması, diğeri de aslında taklit ve tağşiş. Bir ürünü olmadığı şekilde o ürünmüş gibi gösterip veya bir ürüne tağşiş yapmak. Örnek olarak söylüyorum, zeytinyağı adı altında Ayçiçek yağı ve zeytinyağının karışımını satmak gibi. Veya dana sucuğuysa tavuk eti karıştırmak gibi. Burada insan sağlığına zararlı olanlarla alakalı da, burada özellikle gıda zehirlenmesi. Restoranlarda hakikaten insanın başına geliyor. Benimde geçmişte başıma geldi. E. coli ve Salmonella analizler sonucunda bulunduğu zaman bizim il müdürlüklerimiz suç duyurusunda bulunuyordu. Bu duyuru da bir şekilde dolaylı bir görevsizlik olarak sonuçlanıyordu. Bundan sonra artık bir yıldan 5 yıla kadar hapis ve adli para cezaları geliyor. Bu çok önemli. Diğer taraftan taklit, tağşişle alakalı yanlış ürünler üretip vatandaşa bilmeden bunları yedirmek veya o ürünmüş gibi davranmasını sağlamak konusunda ciddi yaptırımlar getiriyoruz. Mevcut durumda belirli yasakları içeriyor ve ifşa ediyorduk. Kötü ürün üretildiğinde biz tespit ettiğimizi ifşa ediyorduk. 2019-2020 her aş ifşa etmeye başladık. Bundan ciddi bir netice aldık ama bu sahtekarlığı yapanlar kesmiş olduğumuz cezanın üstünde bazen karlar elde ediyorlar. Burada elimiz kolumuz bağlıydı. Bu anlamda bu yasa bizim elimizi kolumuzu ciddi bir şekilde rahatlatacak. Bu anlamda burada üreten ithal eden, perakendecilere ciddi cezalar getiriyor. 50 binden 500 bine kadar veya cirosunun yüzde 1’ine kadar, bu cezaların ikinci tekrarında çarpı iki, üçüncü tekrarında çarpı ikinin üstüne bir daha çarpı ve adli para cezaları.” diye konuştu.



HOBİ BAHÇESİ YAPANLARA 3 YIL HAPİS
Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesini içeren yeni kanunlarla ilgili Bakan Pakdemirli şu açıklamalarda bulundu;

"Vatandaşımız bu hobi bahçelerini bu işleri düzenleyen, organize eden ve satanların elinden alıyorlar. 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu bölünemez bütünlük diyor ancak birileri gidiyor, orayı satın alıyor, bir koperatif kuruyor, hissesini satıyor, hisseleri parça parça peyder pey satıyor. Bu hisselerin devirlerini yapanlar, hisseleri pazarlayanlar, hisseleri bölerek pazarlayanlara 1 yıl ila 3 yıl arasında hapis cezası geliyor. Araziyi eski haline yani tarıma elverişli haline getirene ise suç ortadan kaltığı için dava düşüyor."

"ÜRETİCİLERE DESTEK VERİYORUZ"
Üreticilerin yeteri kadar desteklenmediği eleştirileriyle ilgili konuşan Bakan Pakdemirli; "Desteklerin toplamı 14.6 milyardan 22 milyara geldi. Yani destek yaklaşık yüzde 52'i arttı. Bununla beraber Tarımsal Gayrisafi Milli Hasıla da yüzde 45 arttı. Ciddi bir biçimde özellikle üretici kesmi  tüm iktidarlarda sadece bizim iktidarımızda değil desteklemek durumunundadır. Çünkü tarım bir ülkenin kendi kendine gıdada yeterli olması ve diğer konular stratejik konulardır. Ülkeler bu konuda mümkün mertebede üretimi kendi yapmadığı için üreticiyi doğru yerde yönlendirme konusunda da birçok sektöre göre bir çok sektör paydaşına göre üreticiye daha yakın durma durumundadırlar. Burada da biz ciddi bir şekilde üreticimizi desteklilyoruz. AK Parti hükümetlerinin tamamında da bu desteklenmiştir. Destekler onlarca misline çıkmış, 12-13 misline çıkmış AK Parti hükümetlerinde ama bugün itibarıyla 22 milyara çıktık. Bu destekleri de pandemi döneminde özellikle yüzde 75'inden fazlasını ilk 6 ay içinde ödedik ki üreticimiz biraz rahat nefes alsın" dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN ÇİFTÇİYE MÜJDE
Bakan Pakdemirli ilk defa TGRT Haber ekranlarından açıklıyorum diyerek çiftçiye müjdeli haber verdi. Pakdemirli  "çiğ süt destek primini" üç ay erkene çektiklerini açıkladı. 

"Yoğun talep üzerine 40 kuruşluk çiğ süt desteğini erkene çekmek konusunda bir inisiyatifimiz oldu. Bunun parasını ve bütçesini de ayarladık. İlk defa sizin ekranlarınızdan açıklıyorum bunu: 40 kuruşluk çiğ süt destek primini 3 ay erkene çekerek, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için uygulayacağız. Temmuz ve Ağustos aylarının ödemelerini de hemen ödemeye başlayacağız"

PERSONEL ALIMLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Bakan Pakdemirli, sosyal medyada etiketleme yaparak kamuya personel alımı talebinde bulunan gençlere bu uygulamadan vazgeçmeleri konusunda önderide bulundu.

"Hayata belli ideallerle yola çıkmış gençlerimizin hepsini çok seviyorum. Hepsi pırıl pırıl. Maalesef hangi konuda sosyal medyada paylaşımda bulunsak karşılığında bir etiketleme yaparak personel alımı yapılmasını istiyorlar. Bundan vazgeçmelerini öneriyorum çünkü ülkemizde planlama bu şekilde yapılmıyor. İhtiyaç olduğu zaman zaten alım yapıyoruz."

"TOHUM KONUSUNDA HAKSIZLIK YAPILIYOR"
Türkiye'de tarımda kullanılan tohumların ithal edildiği ve neden yerli tohum kullanılmadığı yönündeki eleştirilere Bakan Pakdemirli "Tohum konusunda haksızlık yapılıyor" ifadeleriyle cevap verdi.


 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...