Tgrt Haber
13 May 2020 10:23

Bakan Varank: Haziran ayında ilaç konusunda bir müjdemiz olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, "Haziran ayında yerli ilaç konusunda bir müjdemiz olacak" dedi.

Bakan Varank: Haziran ayında ilaç konusunda bir müjdemiz olacak
varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Kovid-19'u erken aşamada tespit edecek ve dünyaya örnek olacak yenilikçi kit geliştiriliyor, prototipin haziranda tamamlanması bekleniyor.

Bugün geldiğimiz noktada 17 projemiz başarıyla devam ediyor, bunların içinde 8 aşı projemiz var, yılsonunda klinik öncesi süreçlerin tamamlanmasını öngörüyoruz. Bazı aşı projelerinde daha erken sonuçlar da elde edebiliriz

İlaç alanında, hem kimyasala hem de biyo-teknolojiye odaklanan 9 farklı projemiz devam ediyor.

Haziran ayında, bu projelerden birinde yerli kaynaklarla sentez ilaç alanında önemli bir müjdemiz olacak.

-Tıbbi tanık kitleri önemli teknolojilerde bir tanesi. TÜBİTAK'ın desteklerine ek olarak KOBİ'lerden ürün odaklı projelerini talep ettik. Bir haftada 446 başvuru aldık. Değerlendirme sürecinin ardından 35 projeyi destekleme kararı aldık.

-Tanı alanında 10 projeyi destekliyoruz. Selim Hanay Uca'nın kovid-19'u erken aşamada tespit ödemesine yönelik yenilikçi bir kit geliştiriyor. Hastalık belirtileri daha ortaya çıkmadan 30 dakikada sonuç alınması belirleniyor. Nano mekanik bir sistem içeriyor.

SİNGAPUR'LA İŞBİRLİĞİ

-Teknoloji üreten firmalarla müşterileri arasındaki etkileşim artacak, hizmet alımları desteklenecek. Her iki çağrıya başvuruları yarın almaya başlayacağız

-Sağlık Bakanlığı'nın hayat eve sığar uygulaması bu uygulamada güvenli alan seçeneği bakanlığımızın koordinasyonunda oluşturuldu. Diğer ülke uygulamalarını detaylı inceledik ve Singapur'la işbirliği yaptık, deneyimlerinden yararlandık. Bir firmamız bu sürece öncülük etti. Uygulama test edildi. Uygulamada herhangi bir alanda güvenli alan karekodu oluşturabiliyorsunuz. Sonrasında bu karekodun çıktısını asabiliyorsunuz.

-Kişiler o alana girişte ve çıkışta karekodu okuyorlar. Aynı zaman diliminde aynı alanda bulunanlar sunucularda kaydedilmiş oluyor. Bu yazılım sayesinde gittiğimiz herhangi bir yerde vaka varsa siz de test takip sürecine dahil oluyorsunuz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...