Tgrt Haber
30 Mart 2021 11:10

Bakan Varank'tan Türk aşısı açıklaması

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Türkiye’nin ilk Intranazal yerli aşı çalışmalarına değindi. Burundan uygulanan aşının nisan ayında insan üzerinde denemelere başlanacağını söyledi.

Bakan Varank'tan Türk aşısı açıklaması
mustafa varank,Intranazal aşısı,türk aşısı,yerli aşı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Intranazal yerli aşı adayı ile ilgili tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasının hedeflendiğini söyledi.

Bakan Varank, Burundan uygulanan Intranazal aşının nisan ayında  insanlı denemelere başlanacağını söyledi.

"YENİLİKÇİ BİR AŞI TÜRÜ GELİŞTİRİLİYOR"
Nanografi firmasının aşı geliştirme projesine de değinen Varank, klasik aşılardan farklı olarak burundan sprey olarak uygulanacak yenilikçi bir aşı türü geliştirildiğini anlattı.

Varank, ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara üniversitelerinin katkılarıyla Türkiye'nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu aşı, mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli tasarlandı. Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüsle mücadelede daha etkin olabileceği öngörülüyor. Bu aşı türü, mutasyon durumunda çok hızlı bir şekilde yeniden modelleme ve salgının olası ilerleyen seyirlerinde elimizi güçlendirme potansiyeline sahip. Preklinik aşamaları başarıyla tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için çok kısa bir süre sonra Faz-1 insan denemelerine başlanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun onayı bekleniyor. Tüm klinik aşamaların hızlıca başarıyla tamamlanması durumunda bu yeni aşı türünün yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz."

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...