Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Ekim 2015 14:16

Balıkçılar şans eseri buldu

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde çarşamba günü yaşanan tekne faciasında suda ölüm kalım savaşı veren umut yolcularının, şans eseri bölgede avlanmaya çıkan balıkçılar tarafından kurtarıldığı o anların görüntüleri ortaya çıktı.

Balıkçılar şans eseri buldu
İzmir,Aydın,HASAN,eğitim,Bodrum,Kuşadası

Bölgeyi araştıran balıkçıların fark ettiği su üstündeki bir can yeleğinin içinden çıkan ve aşırı ısı kaybettiği için başta öldüğü sanılan 18 aylık Muhammed Hasan bebek de inanılmaz bir olayın adı oldu. Bodrum'da geçtiğimiz aylarda yaşanan faciada ölen Aylan bebeğin üzüntüsünü yaşayanlar için Muhammed bebekle teselli buldu.
Kuşadası Körfezi Ahmetbeyli-Seferihisar'ın yaklaşık yedi mil açığında çarşamba günü avlanmaya çıkan 'Evran 1' adlı teknedeki balıkçılar, su üzerinde turuncu bir nesne gördü. Bölgeye yönelen balıkçılar, su üzerinde can yelekleriyle bir grup mülteciyi gördü. Ardından umut yolcusu olduğu anlaşılan 15 kişiyi, tekneye aldı. Başka bir balıkçı teknesinden yardım istendi.
Durumu Sahil Güvenlik ekiplerine bildiren 'Evran 1' teknesinin kaptanı Recep Evran ile arkadaşı Cenap Gümran, kurtarılan kaçakları, destek istedikleri ve yanlarına gelen başka bir balıkçı teknesine teslim etti. Ardından 'Evran 1' personeli, çevrede başka birinin olup olmadığının belirlenmesi için denizi aramaya başladı. Saatler sonra grubun bulunduğu yerden 1.5 mil mesafede, su üzerinde bir can yeleğini gören balıkçılar önce boş sandı.

Ardından can yeleğinin içinde kas katı kesilmiş bir bebeği gören balıkçılar, öldüğü sanılan çocuğun ses çıkarması üzerine sevince boğuldu. Sudan çıkartılan bebek, Ege Liman İşletmeleri'nden römorkörüne teslim edildi. Adının Muhammed Hasan olduğu öğrenilen bebek, tedavisinin ardından sağlığına kavuştu. Sudaki kaçaklar ile minik Muhammed'in kurtarılma anı görüntüleri yaşanan acıyı ortaya koydu. Kurtarılanların ifadesine göre suya gömülen teknede 14 kişinin daha olduğu öğrenildi.

O ANLARI ANLATTI
Yaşanan facianın daha da büyümesini engelleyen Evran 1 teknesinin kaptanı Recep Evran, o anları şöyle anlattı:"Önce denizde turuncu bir benzin bidonu gördük. Ona dürbün ile bakarken etrafında öbek öbek insanların olduğunu fark ettik. Hemen o tarafa yöneldik. İkişerli, üçerli gruplar halinde birbirine sarılmış insanlar denizde çırpınıyordu. En az dört beş saat suda kalmışlar hepsi şoka girmek üzereydi. Etrafa baktığımızda başka hiçbir tekne yoktu. Sahil güvenliği aradık. Onlar ekip gönderinceye kadar biz denizden hepsini topladık. Tüm çabamızla hemen onları tekneye aldık. Dördü genç kız 10 kadın diğeri erkek 15 kişiyi teknemize aldık. İnsanları alınca ıslak kıyafetleriyle tekneye ağırlık yaptıklarından manevra kabiliyetimiz zayıfladı. Bir facia yaşamamak için açıkta avlanan 'İslamoğlu' adlı trol teknesinden yardım istedik. Onlar da sağ olsunlar avlanmayı bırakıp yardıma geldi. Kurtardıklarımızı trol teknesine aktarıp etrafta başka canlı var mı diye arayışımızı sürdürdük."

ÖLDÜ SANDILAR AMA HAYATA TUTUNDU
Grubun bulunduğu yerin 1.5 mil uzağında bir can yeleği gördüğünü söyleyen Evran, "Su yüzeyinde, içinde herhangi bir şey görünmediği için boş zannettik. Bir umutla üzerine gittik. Biz boş can yeleği beklerken, içinde elleri robot gibi kaskatı kesilmiş bir bebek gördük. Öldüğünü düşündüğümüz için yıkıldık. Biz ölü sanırken bir inleme sesi duyduk. O an dünyalar bizim oldu. Çocuğu hemen yukarı çektik. Çocuk uzun süre denizde kaldığı için elleri, ayakları bembeyaz olmuştu. Hipotermiye girmek üzereydi veya girmişti. Dudakları ve ağzından köpükler geliyordu. Üstünü soyduk, battaniyelere sardık. Tüm çabamızla yaşatmaya çalıştık. Çağrımız üzerine Ege Liman İşletmeleri'nden römorkör geldi. Bebeği bizden alıp Kuşadası'na getirdi. Küçük olduğu için akıntı onu daha fazla sürüklemiş. Diğerleri birbirilerine sarıldıkları için fazla akıntıya kapılmamışlar. İyi ki oraya gitmişim. Anlatılmaz bir duygu. Eğer biraz daha geciksek belki o çocuk yaşamıyordu. Tıpkı Bodrum'da ölen Aylan bebek gibi cansız bedenini bir kumsalda bulacaktık" dedi.

BATAN TEKNEDE 14 KİŞİ SULARA GÖMÜLMÜŞ OLABİLİR
Kurtardıkları kişilerin teknede daha fazla kişinin olduğunu söylediğini belirten Evran, "Çat pat Türkçeleriyle 'başkaları vardı, hamile bir kadın vardı, onları da kurtarın diye' yalvardılar. Bir yaşlı amca dört torununun batan teknede olduğunu söyledi. 'Namussuzlar' diyor ama kimin için söylediğini bilmiyorum. Onların ifadesine göre batan kamarası olan bir tekneydi. Bir genç kız benim teknemi göstererek 'böyle bir tekneydi' diye anlatmaya çalıştı. Benim olduğum bölümde 4-5 kişinin olduğunu söyledi. Bize işaretle 30 kişi olduklarını anlatmaya çalıştılar. Teknenin battığını işaretlerle anlattılar. Teknenin battığı bölgede derinlik 100-110 metre olduğu için direk dibe batar. Onların anlatımlarına göre biri hamile 14 kişi Ege'nin dibinde. Benzin bidonu bulduğumuz için muhtemelen ahşap veya benzinli motoru olan bir tekneydi. Bot olsa su üzerinde bir bölümü kalırdı. İzleri olurdu. İnşallah ölmemişlerdir. Onları bulamadığımız ve kurtaramadığımız için çok üzgünüz. Ama 15 yetişkin bir bebeği kurtarmamız bile bir tesellidir" dedi.

MUHAMMED BEBEĞİN SAĞLIĞI İYİ
Öte yandan; vücut ısısının aşırı düşmesiyle hipotermiye yakalanan Muhammed bebeğe Kuşadası Devlet Hastanesi'nde ilk müdahale yapıldı. Ardından minik bebek, ambulansla daha fazla tıbbi olanağa sahip İzmir Behçet Uz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Muhammed bebeğin sağlığına kavuştuğunu, ancak hipotermi ile vücutta oluşabilecek hasarlara karşı hastanede gözlem altında tutulduğu bildirildi. Muhammed bebeğin annesinin hastaneye giderek çocuğunun başından ayrılmadığı öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...