Tgrt Haber
05 Ağustos 2022 09:18 - Güncelleme : 05 Ağustos 2022 09:34

Balon balığı seferberliği Resmi Gazete'de: Kuyruğunu getir 12 TL'yi al

Akdeniz'in korkulu rüyası balon balığı için avcılığının desteklenmesi sağlayan karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kararla birlikte balon balıklarının kuyrukları için 12,5 lira ödeme yapılacak.

Balon balığı seferberliği Resmi Gazete'de: Kuyruğunu getir 12 TL'yi al
Balon Balığı,Akdeniz

Akdeniz'in korkulu rüyası olan ve ekosistemi büyük bir oranda bozduğu tespit edilen balon balıklarının avlanmasını teşvik eden karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla birlikte balon balığının kuyruğunu getirene 5 lira olan ödeme 12,5 liraya yükseltildi. Listede bazı türler içinde 2,5 TL gibi bir fiyat verildi.

SADECE KUYRUĞUNA ÖDEME YAPILACAK

Akdeniz'in ekosisteminde var olmayan Kızıldeniz üzerinden giriş yapan ve ekosistemi büyük bir oranda etkileyen istilacı ve diğer Balık türlerine karşı zararlı olan balon balığının avlanmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Balon balıklarının sadece kuyrukları için ödeme yapılıyor. Balon balığı bütün halde karaya çıkartılırsa ödeme yapılmayacak.

AVLANAN BALIKLAR ÖLDÜRÜLECEK

Destekleme kapsamında avcılığına izin verilen ve avlanılan balon balıklarının kuyruk kesimi, balıkçı gemilerinde insan sağlığına risk oluşturmayacak koşullar altında yapılacak. Avlanılan balon balıkları, etik kurallar çerçevesinde balığın kafasına tek seferde sertçe vurularak öldürülecek.

Ölen balon balıklarının kuyruk yüzgeci koruyucu eldivenler kullanılarak kuyruk sapından yapılacak kesi ile alınacak. Balon balığının kuyruğu dışındaki kısmı karın bölümü yarılarak denize atılacak, sadece kuyruğu belirtilen noktalardan karaya çıkartılacak.

Balon balığı seferberliği Resmi Gazete'de: Kuyruğunu getir 12 TL'yi al

KIYIDAN UZAK NOKTALARDA DENİZE ATILACAK

Balon balıkları kıyıya bir deniz mili mesafeden daha yakın noktalarda, koylarda, liman ve barınak içlerinde kesinlikle denize atılamayacak.

Balıkçılar, avladıkları balon balıkları kuyruklarını karaya çıkartıp teslim edinceye kadar geçen süre içerisinde, diğer balıklarla ya da diğer balıkların temas ettiği araç/gereçlerle temas etmemeleri ve sızdırmaz poşet veya kapalı kaplarda taşınmaları konusunda gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak.

PARALAR ZİRAAT BANKASI'NA YATACAK

Desteklemeler için gerekli kaynak, Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden karşılanır ve gerekli paranın aktarılmasını müteakip Bakanlık tarafından Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası aracılığı ile balıkçılara ödenecek.

BALON BALIĞININ ZARARLARI

Balon balığının zehirli etinden dolayı ticari değeri yoktur. Tetrodotoksin maddesi üretebilen bu balık, kas felci yaparak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabilmektedir.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...