Tgrt Haber
07 Nisan 2015 11:37

Balyoz davasında önemli gelişme

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 'Balyoz Planı' davasında haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 62 kişinin yargılandığı davada, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, tüm sanıkların beraatini istedi.

Balyoz davasında önemli gelişme
balyoz davası,62 sanık,beraat,

Anadolu 4. Ağır ceza Mahkemesince, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz 40 sanık ve avukatları katıldı.
Sanık yoklaması yapılan duruşmada, önceki celselerde Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanları alınmayan sanıkların beyanları alındı.
Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu tutanağa geçirdi.
Duruşmada, daha sonra sanıkların bilirkişi raporuna karşı beyanları soruldu. Hazır olan tüm sanıklar bilirkişi raporlarına itirazları olmadığını söyledi.Savcının beyanı
Bu arada Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir beyanının olacağını belirten Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, alınan bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde olduğunu hatırlatarak, ''Mahkemenin bozmaya uyduğunda 'uymadan sonraki serbestlik ilkesi' gereğince dosyaya giren yeni delilleri de değerlendirerek, Yargıtay bozma ilamına bağlı kalmaksızın 'cezayı aleyhe değiştirmeme yasağına' bağlı kalarak başka bir hüküm kurabilecek kanaatinde olduğundan Yargıtay bozma ilamına uyulması talep olunur'' dedi.
Mahkeme Başkanı Karaçam da bozma ilamına uyulması veya direnme kararı verilmesi gerekmekteyse de Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı uyarınca işlem yapılmasının hukuka yeni giren bir kavram olduğunu belirtti.
Karaçam, bu konuda CMK'da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini dile getirdi.
Savcının mütalaası Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağı kurulmasının mümkün olmadığını belirtti.
Bu nedenle dijital delillerin, "delil vasfının bulunmadığı" kanaatine varıldığını aktaran Öksüz, bu deliller dışında dosya kapsamında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle 62 sanığın beraatini talep etti. 
Duruşma, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanları alınan sanıklara son sözleri soruldu.Mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...