Tgrt Haber
11 Nisan 2015 01:03

Başbuğ, 'Artık Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır'

Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, "Artık Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır. Demokrasilerde önemli olan seçimle gelen iktidarların seçimle gidebilmesidir" dedi.

Başbuğ, 'Artık Türkiye’de darbeler dönemi kapanmıştır'
ilker başbuğ, darbe,

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde düzenlenen "20. Yüzyılın Lideri Mustafa Kemal" isimli konferansta yaptığı konuşmada cumhuriyetin hiçbir zaman ümitlerini kaybetmeyen, fedakar kişilerce kurulduğunu söyledi.

Isparta'nın İslamköy beldesinden çıkan bir kişinin cumhurbaşkanı olmasının cumhuriyetinin bir fazileti olduğunu dile getiren Başbuğ, başka bir rejimde bunun görülemeyeceğini aktardı.

1982 Anayasası'nın halen yürürlükte olduğunu dile getiren Başbuğ, "Bu anayasa Türkiye'nin nasıl olması gerektiğini anayasa hükmü olarak ortaya koymuş.  Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir Türkiye. Anayasa hükmüne göre bu temel niteliklerin değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek durumdadır" dedi.

Laik devlet kavramını halka tam olarak aktaramadıklarını, anlatılmadığı için köydeki insanların laiklik denilince aklına dinsizliğin geldiğini öne süren Başbuğ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ben Genelkurmay Başkanı olduğum zaman 2009’da yaptığım bir konuşmada bu konuların üzerinde kapsamlı olarak durdum. Türkiye gibi bir toplumda, nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan bir toplumda siz dini dışlayamazsınız. Din önemli bir kurum. Kalkıp da seküler düşüncelere gidip de dini toplumun hayatından uzaklaştıralım. Bu yanlıştır. Bazı dönemlerde bunu yapanlar oldu. Toplumun yaşamından dini nasıl ayırırsınız? Silahlı kuvvetlere yönelik yapılan propagandanın en temel noktalarından birisi de şudur. 'Var ya bu ordunun başındaki generaller dinsiz' diyorlar  2009'da da söylediğim şudur. Dedim ki 'Türk Silahlı Kuvvetleri peygamber ocağı. Ben peygamber ocağı olması sıfatından da gurur duyarım.'  Ben bunları söylemişim. Peki karşı olduğumuz ne o zaman? Anayasanın 24’ncü maddesi var. Bizim istediğimiz herkesin anayasanın 24'ncü maddesine uyması."

Demokrasinin dünyadaki en iyi sistem olduğunu dile getiren Başbuğ, "Ben Genelkurmay Başkanı iken bir konuşmamda şunu söyledim. Evet, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin geçmiş yıllarda askeri müdahaleleri oldu. Yok diyecek halimiz yok. Bırakalım onları tarih değerlendirsin, yanlıştı, doğruydu. Artık Türkiye'de darbeler dönemi kapanmıştır. Demokrasilerde önemli olan seçimle gelen iktidarların seçimle gidebilmesidir. Bu niteliği koruyorsanız demokrasinin diğer eksik ve hatalarını düzeltmeye çalışacaksanız ama önemli olan iktidarlar seçimle gelecek seçimle gidecek. Demokrasinin kriteri budur" diye konuştu.

''Türkiye hukuk devleti falan değil. Kim söylüyorsa yalan söylüyor. Şimdi eski hukuk devletini arama yönündeki olumlu gelişmeleri görüyorum. Hukuk devletine tekrar dönüş yönünde bazı olumlu adımlar atılıyor" diyen Başbuğ, "Ama 1-2 yıl evvele gidelim, Türkiye'de hukuk devleti falan yok. Yapılanları biliyorsunuz. Onları burada tekrarlamama gerek yok" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...