Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
26 Eylül 2014 09:05

Başörtüsüne büyük destek

AK Partililerin % 98'i, MHP'lilerin % 91'i ortaöğretimde başörtüsü serbestisine destek verdi. CHP'de oran % 8'de kaldı.

Başörtüsüne büyük destek
ak parti, başörtüsü, ortaöğretimde başörtü, chp, mhp, başörtüsü anketi, kamouyu anketi,

Hükümetin başörtüsünü ortaöğretim kurumlarında serbest bırakma kararının ardından bu konudaki ilk kamuoyu anketine ulaştık. Analiz safhasına geçmeden çıplak sonuçlara bakalım.

Ankete göre halkın yüzde 61'i ortaöğretimde başörtüsü serbestisini olumlu buluyor. Yüzde 22 olumsuz görüş beyan ederken, yüzde 17 kararsız kesim dikkat çekiyor.

“Ortaöğretimde başörtüsüne evet” diyenlerin oranı AK Parti seçmeninde yüzde 98'e kadar çıkıyor.

CHP seçmeninin yüzde 8'i “Bizce başörtüsünün ortaöğretimde de serbest olmasında mahsur yok” derken, ana muhalefet seçmeninde hayır diyenlerin oranı yüzde 75. MHP'li olduğunu beyan edenlerin yüzde 91'i düzenlemeye olumlu yaklaşırken, HDP seçmeninin yüzde 88 oranında evet demesi dikkat çekiyor.

Anket 11-17 Eylül tarihleri arasında 30'u büyükşehir toplam 41 il ve 122 ilçe merkezinde yapılmış. Katılımcı sayısı 4320. Anketin finansmanı da tamamen Mak danışmanlık tarafından sağlanmış.

Gelelim anketin analizine. Burada Mak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat'tan yardım alıyorum.

Kulat'a göre böylesi anketlerde gri alanlar da çok şey söylüyor. Sözgelimi CHP'li olduğunu beyan eden seçmen şayet Kırşehir'de yaşıyorsa, genelde kararsız kalıyor. Ancak bu oran Tunceli'de çok net şekilde “Ortaöğretimde başörtüsüne hayır” olarak cereyan ediyor. MHP seçmeninin de AK Partili seçmenle bu ankette önemli ölçüde çakıştığı gözleniyor. Bu da belediye ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ısrarla CHP ve MHP tabanının aynı kefeye konulmak istenmesinin ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyuyor. Kulat'a göre anket başörtüsünün çok ötesinde anlama sahip. Geriye ilgili kesimlere bu anketi yorumlamak kalıyor.

ERCAN GÜRSES  / ANALİZ
TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...