Tgrt Haber
03 Nisan 2015 13:12

Başsavcılığın ’arama’ talimatı kapılara asıldı

İstanbul Adalet Sarayı’nda avukatların aranmasına ilişkin adliye kapılarına başsavcılığın yazılı talimatı asıldı.

Başsavcılığın ’arama’ talimatı kapılara asıldı
İstanbul Adalet Sarayı, mehmet selim kiraz

İstanbul Adalet Sarayı’nda Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı şehit eden teröristlerin avukat kılığında adliyeye girdiklerinin belirlenmesi üzerine güvenlik önlemleri arttırıldı. Daha önce kimlik göstererek giriş yapan avukatların adliyeye X-Ray cihazlarından ve dedektörlerden geçerek girme zorunluluğu getirilmesine avukatlar tepki gösterdi. Avukatların Başsavcılıktan yazılı bir talimat istemesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu, adliye girişlerinde uygulanacak güvenlik tedbirlerine ilişkin talimat yayımlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzalı talimat, adliye girişlerindeki kapılara asıldı.
Yasal mevzuatların belirtildiği talimatta, “Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğini’nin ‘Hakimden önleme araması kararı alınması gerekmeyen haller’ başlıklı 25’inci maddesi 1. Fıkrası’nın (a) bendinde belirtildiği üzere devletçe kamu hizmetine özgülenmiş bina ve her türlü tesislere giriş ve çıkışın belirli kurallara tabi tutulduğu hallerde söz konusu tesislere girenlerin üstlerinin veya üzerlerindeki eşyanın veya araçlarının aranmasında ayrıca bir arama emri ya da kararı gerekmemektedir” denildi.
Adalet Sarayı giriş kapılarında bulunan kapı ve X-Ray cihazından geçirilmek suretiyle yapılan kontrollerin güvenlik amaçlı bir denetim olduğuna dikkat çekilen talimatta, “Bu uygulamanın CMK’nun 119 ve devamı maddelerinde düzenlenen ceza soruşturması kapsamında yapılan arama işlemi olarak değerlendirilmesi mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.
“ARAMA OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Avukatlık Kanunu’na değinilen talimatta, “Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde yapılan düzenleme, avukatların avukatlık veya Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarındaki görevlerinden doğan ve görev sırasında işledikleri suçlardan dolayı haklarında yapılacak ceza soruşturmaları ile ilgili olup, avukatların adliye binalarına girişlerinde kapı dedektörlerinden geçmeleri ve ayrıca çantalarını X-Ray cihazlarından geçirilmesi şeklindeki uygulamanın ceza soruşturması kapsamında CMK’nın 119. ve devamı maddelerinde düzenlenen bir arama olarak değerlendirilmesi mümkün değildir. Yine aynı şekilde bu uygulamanın 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 58. maddesinde aykırılık teşkil etmeyeceği de muhakkaktır” denildi.
“GÜVENLİK AMAÇLI DENETİM YAPILACAKTIR”
Genel kamu güvenliği için bu uygulamanın gerekliliğine vurgu yapılan talimatta, “Gerek İstanbul Adalet Sarayı’na giren avukat, vatandaş ve personelin can güvenliğinin sağlanması ve gerekse genel kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması açısından İstanbul Adalet Sarayı’na girişlerde avukat personel ve vatandaşların kapı dedektörlerinden geçmeleri, çantalarının da X-Ray cihazından geçirilmesi şeklinde güvenlik amaçlı denetim yapılacaktır. Bu son derece hassas dönemde avukat, personel ve vatandaşlarımızın gerekli desteklerini bekliyor ve uygulamanın Çalışma Talimat ve Esasları’na göre yapılmasını rica ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
Adliyeye aranmadan girmek isteyen ve çevik kuvvetin dışarı çıkardığı avukatlar, kapılara asılan başsavcılığın talimatını okuyup fotoğrafını çekti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...