Tgrt Haber
08 May 2017 19:18

Bebek mamalarıyla ilgili büyük skandal!

AB ülkelerinde yapılan bir araştırmada, bütün yasaklara rağmen marketlerde satılan pirinç bazlı bebek mamalarının yüzde 50'sinde ölümcül arsenik maddesi bulunduğu tespit edildi.

Bebek mamalarıyla ilgili büyük skandal!
bebek, bebek maması,

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapılan bir araştırma, AB'de geçen yıl çıkan gıda ürünlerinde organik olmayan arsenik miktarına limit getiren yasaya rağmen, marketlerde satılan pirinç bazlı bebek mamalarının yüzde 50'sinin yasal seviyenin üzerinde zararlı arsenik içerdiğini ortaya koydu.
Birleşik Krallık'taki Queen's Üniversitesi Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü araştırmacıları, pirinç bazlı mamuller üzerine yaptıkları çalışmada, pirinç bazlı bebek formüllerinin yüzde 50'sinde, bebekler ve çocukları hedef alan ürünlerin ise yüzde 75'inde yeni yasada belirlenen seviyelerin üzerinde arsenik tespit etti.

ÖZELLİKLE PİRİNÇ BAZLI GIDALAR ÖLÜM SAÇIYOR

Araştırma için ayrıca sütten kesilme evresindeki bebeklerden, kesilme öncesinde ve sonrasında idrar örnekleri alan bilim adamları, bebek formülleriyle beslenen bebeklerde, anne sütüyle beslenen bebeklere göre, daha yüksek arsenik seviyelerine rastladı.
Arpa veya süt ürünlerine hassasiyetinden dolayı pirinç bazlı formüllerle beslenen bebeklerde, arsenik miktarının çok daha fazla olduğu gözlendi.

ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR, BAĞIŞIKLIĞI ÇÖKERTİYOR

Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Prof. Andy Meharg, "Bu araştırma, yeni AB düzenlemesine rağmen bebeklerin hala zararlı seviyelerde arseniğe maruz kaldığını ortaya koyuyor. Bebekler özellikle arseniğin zararlı etkilerine çok açık. Yüksek seviyede arseniğe maruz kalmak, bebeğin başta zeka ve bağışıklık sistemi olmak üzere, sağlıklı gelişimi üzerinde kalıcı zararlar bırakabilir." ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERİN UMURUNDA BİLE DEĞİL

Basit bir süzme işlemiyle pirinçteki arseniğin yüzde 85 oranında temizlenebileceğine işaret eden Meharg, üreticilerin bu seviyede zararlı arsenik içeren bebek mamaları satmak için hiçbir mazereti olamayacağını vurguladı.
Araştırmanın sonuçları "PLOS ONE" dergisinde yayımlandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...