Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Haziran 2022 22:15 - Güncelleme : 20 Haziran 2022 22:22

550 bin kişiye askerlik affı: Bedelli teklifinin ayrıntıları belli oldu

Yoklama kaçağı veya bakayaların bedelli askerlik yapmasını sağlayacak kanun teklifi TBMM'ye sunuldu. Teklifin ayrıntıları belli oldu. Kaçak ve bakaya kalınan her yıl için ödenecek tutara ekleme yapılacak. Düzenlemeyle ayrıca genelkurmay başkanının yaş haddi yükseltiliyor. Teklifte astsubaylara yönelik de bir müjde var.

550 bin kişiye askerlik affı: Bedelli teklifinin ayrıntıları belli oldu
bedelli askerlik,yoklama kaçağı

Yaklaşık 550 bin yoklama kaçağı, bakaya ya da saklı durumda olanlara sevindiren haber geldi. Bakaya ve asker kaçaklarına bedelli askerlik yolunu açan düzenleme Meclis'e sunuldu. AK Partinin hazırladığı yasa teklifiyle askerliğini yapmayanlara bedelli yolu açıldı. Teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 2022 yılı için 56 bin lira olan bedelli askerlik ücreti aftan yararlanacaklar için ayrıca belirlenecek. Teklif ile 7 kanunda düzenleme ve değişiklik öngörülüyor. 20 maddeden oluşan teklifle birlikte astsubayların göreve başlama kademeleri de değişecek. Teklifle genelkurmay başkanlığı görevi için yaş sınırı da yükseltiliyor.

TBMM Başkanlığına sunulan bedelli askerlik düzenlemesini içeren teklifte öne çıkan bazı maddeler şöyle:

YOKLAMA KAÇAKLARINA BEDELLİ FIRSATI

Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlüler, bu hizmetten faydalanabilecek. Buna göre, “askerliğe elverişli” kararı verilmiş olanlar bedelli askerlikten faydalandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı gün geçerli olan memur aylık katsayısı dikkate alınarak belirlenecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiilî askerlik hizmetine başlayanlar; müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlardan, bedelli askerliğe müracaat edip de seçim öncesi vazgeçenler veya müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde ödemelerini yapmayanlar faydalanamayacak.

Müracaat tarihine kadar yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olanlar hakkında, yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalınan tarihten müracaat tarihine kadar geçen sürenin her bir yılı için ödenecek tutara ek bedel alınacak. Ek bedel, 40.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile geçerli mazeretler hariç yoklama kaçağı, saklı ve bakaya kaldıkları toplam sürenin yıl olarak çarpımı sonucu bulunacak. Belirlenen ek bedele esas yılın hesabında, bir ila 365 gün, bir yıl kabul edilecek. Yılı aşan günler müteakip yıla eklenerek hesaplama yapılacak.

GENELKURMAY BAŞKANININ YAŞ SINIRI 72 OLDU

Düzenlemeyle ayrıca genelkurmay başkanının yaş haddi yükseltiliyor. Genelkurmay Başkanı’nın yaş haddi, birer yıllık süre ile 72 yaşına kadar Cumhurbaşkanı’nca uzatılabilecek.

ASTSUBAYLARA KADEME MÜJDESİ

Yüksekokul mezunu astsubaylara bir kademe intibakı sağlanarak, astsubayların dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılması sağlanacak.

Millî Savunma Üniversitesi, kuvvet komutanlıkları, Askerî Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde döner sermaye işletmelerine tahsis olunan sermaye toplamı 100milyonTürk lirasına çıkarılacak, bu tutar Cumhurbaşkanı Kararı’yla beş katına kadar artırılabilecek.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçmek için gerekli başvuru şartlarına sahip ve 1 Ocak 2019’dan bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadarki dönemde başvuruda bulunamayan veya seçme sınavına katılamayan uzman erbaşlara ilave sınav hakkı verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...