Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Nisan 2015 13:01

Berkin Elvan ismi yasadışı örgütlerce nasıl kullanılıyor?

Çağlayan Adliyesi’nde Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın, Berkin Elvan ismi üzerinden rehin alınarak şehit edilmesine ilişkin yaşanan acı tabloyu değerlendiren Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, 'Berkin Elvan’ın ölümü bahane edilerek, terör saldırısında bulunmak çocuklar üzerinden oynanan oyunun dışavurumudur' dedi.

Berkin Elvan ismi yasadışı örgütlerce nasıl kullanılıyor?
berkin elvan, çağlayan adliyesi, DHKP-C, mehmet selim kiraz, Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, yasadışı örgütler

Çağlayan Adliyesi’nde rehin alındıktan sonra DHKP-C’li teröristlerce şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın ölümünün ardından tartışmalar sürerken saldırının ekonomik, siyasal ve uluslar arası boyutunda ortaya çıkan tablosunu Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu değerlendirdi.
“ARTIK VANANIN BAŞINDA TÜRKİYE VAR”
Türkiye’nin son 20 yılda ekonomik alanda ivme kazandığını ve büyümenin terör saldırılarını tırmandırdığını öne süren Prof. Dr. Hacısalihoğlu, saldırıyı; “Devletlerarası güç mücadelesinin silahlı diplomatik yolu” olarak görmenin gerekliliğini vurguladı. Prof. Dr. Hacısalihoğlu; “Teröre bir fail, cinayet, kan ve silah olarak bakmamak lazım. Çünkü bu görünen ve bize gösterilmek istenen yüzü . Terör aslında ekonomi- politik kavramdır. Türkiye son dönemde yol almaya çabalıyor. Bulunduğu yerle yetinmeyerek daha ileriye ulaşmak istiyor. Geçmişte yapılan hataları tekrarlamamak için bir hassasiyet sergiliyor. Ama sürekli bir kamplaşma, ötekileştirmenin zemininden çıkmaması için uğraş sergileniyor. Bugün terör devletlerarası güç mücadelesinin silahlı diplomatik yoludur. Türkiye teknolojik ve ekonomik açıdan futbol terimiyle süper lige çıkmak zorunda. Türkiye için yeni dönemde fırsatlar doğdu. Dünyanın en zengin enerji ve doğal kaynaklarının bulunduğu havzalar içindeyiz. Türkiye enerji yolları açısından artık sadece bir köprü işlevi görmüyor. Aynı zamanda merkez ülke konumunda ve enerji vanalarını çevirir durumunda yani artık Türkiye bölgesinde çnemli bir enerji oyuncusu. Bu da bazıları için rahatsızlık oluşturuyor” dedi.
“BU BİR BİLEK GÜREŞİDİR”
Çağlayan Adliyesi ve akabinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan saldırılarla terör olaylarının devamlılığının sağlanmaya çalışıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Hacısalihoğlu örgütlerin devlet desteği olmadan hareket edemeyeceğini hatırlatarak; “ Bir örgütten söz ediyoruz ama bunların hepsi maşa taşeron örgüttür. Uluslar arası sistemin bütün işleyişi düşünüldüğünde hiçbir terör örgütü devlet desteği almadan yaşayamaz. Hiçbir uluslar arası mesele sadece görünen yüzü ile analiz edilemez. Devletler hele de iddialı devlet içten pazarlıklıdır. Ajanda tutarlar. Bulundukları yerle yetinmezler. Varmak istedikleri konum vardır. Hesap yaparlar yani gitmek istedikleri konuma en zahmetsiz erişebilmenin hesabını yaparlar. Dolayısı ile bilek güreşidir, güç mücadelesidir uluslar arası sistem. O güç mücadelesindeki mekanizmaları anlamak lazım” diye konuştu.
“BERKİN ELVAN İSMİ BAHANE”
Şehit Savcı Kiraz’ın rehin alınma gerekçesinde Berkin Elvan’ın isminin kullanılmasında farklı bir algı oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hacısalihoğlu şunları söyledi: “ Berkin Elvan ismi kullanılarak izlenen yol, terör örgütlerinin benimsedikleri yeni yaklaşım olarak yansıyor. Yani çocukları hedef alıyor, Onları sahaya sürüyor. Molotoflarla buluşturuyor ,onları maskeli hale getiriyor. Terör algılarla da meşguldür. Korku, dehşet yayarak hakimiyet görüntüsü vermeye çalışır.
“SOSYAL MEDYA KARANLIĞA KURŞUN SIKILAN ALAN”
Sosyal medya araçlarının özellikle örgütlenme alanında önemli bir kulvar oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Hacısalihoğlu şunları söyledi: “ Gençliğin bağımlılıkla kullandığı sosyal medya araçları adeta karanlığa kurşun sıkılan alana dönüştü. Burası stratejik politik bir dilin kullanıldığı bir alan. Bir anda kitleleri bir araya getirebiliyor. Bir anda provoke edilebiliyor geniş kitleler. Yalan yanlış bilgilerle insanların meydanlara toplanarak şiddetin provokasyonu uğratılıyor. Oysa demokrasilerde şiddet içermeyen barışçı protesto gösterisi toplumsal haktır. Bu hakkı istismar ederek, kılıf olarak kullanarak teröre uygun iş iklimi üretilmeye çalışılıyor.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...