Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ağustos 2017 16:59

Besicilerden ‘kurban hissesi’ uyarısı

Kurbanlık fiyatları yüzde 10 zamlandı

Besicilerden ‘kurban hissesi’ uyarısı
kurban hissesi,,besiciler

Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, bazı firmaların genç hayvanları kurban hissesine katarak hissedarlara dağıttığını ileri sürdü. 
Kurban Bayramı’na 1 aydan kısa bir süre kala besicilerde, kasaplarda ve kurban kesecek vatandaşlarda hareketlenmeler başladı. Bu sene devlet tarafından damızlık düve kesimine yasak getirildi. Besiciler, kurbanın 1. gününe denk 1 Eylül tarihine kadar eksikliklerini tamamlamaya çalışırken, Samsun Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan ve Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulundu.

“Bu sene kurban hayvanlarına yüzde 10 zam yapılacak”
Kurbanlık hayvan fiyatlarına enflasyon oranı kadar zam yapılacağının altını çizen Erdal Doğan, “Kurban öncesinde hayvan sayılarına baktığımızda, sayı bakımından bir sıkıntı yok. Fiyatlarda da çok bir artış yok. Türkiye’de yüzde 8-10 enflasyon oranı var. Kurban fiyatlarında da geçen seneye oranla yüzde 10 oranında arttı. Bu fiyat artışları abartılacak bir rakam değildir. Çünkü yem fiyatları, mazot fiyatları, gübre fiyatları arttı. Geçen sene 5 bin TL’ye alınan bir kurbanlık bu sene rahatlıkla 5 bin 500 veya 5 bin 600 TL’ye alınabilir. Kimse fırsatçılık yapmıyor. Yeterli hayvan sayımız da var. Vatandaşlar hayvan bu sene az olacak beklentisinde de olmasın bu sene çok olacak beklentisinde de olmasın. Fiyatların daha da yükseleceği ya da düşeceğinin beklentisine de girmesinler. Bu beklentilere giren vatandaşlar kaybederler. Bu seneki kurban fiyatlarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatlarının arsında pek bir fark yok. 25 kiloluk bir koç bin 250 TL’ye alınabilir. Büyükbaş da kişi başına bin 300 TL’den başlar. İkisi de hemen hemen aynı fiyata geliyor” dedi.

“Vatandaşlar, kurbanlıklarının kontrol edip, başında beklesinler”
Vatandaşların dini vecibelerini yerine getirdiğinden emin olmak için kurbanlıklarını görmeleri konusunda uyaran Doğan, “Kurban sektörü çok önemli bir sektör. Kurban hayvanı bazı kriterlere uymak zorunda. Yaşının dolması gerekiyor. Kurban hayvanlarının yaşının dolduğunu öğrenmek içinse hayvanın ön dişlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Hasta olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Kürküne dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı firmalar genç hayvanları kurban hissesi yapıyor. Hisseler eve geliyor. Vatandaşlar, kesinlikle hissesine ortak oldukları hayvanların canlıyken başında kontrol ederek kesimini yaptırsınlar. Bu durum hem üretici hem de dini vecibe anlamında daha yararlı olacaktır. Vatandaşlar, kurbanda özürlü ve genç, yaşlı ve damızlık hayvan kestirmemeye dikkat etsinler” diye konuştu.

Şen: “Et fiyatları korktuğumuz rakamlara çıkmadı”
Et fiyatlarının devlet önlemleriyle düşmeye başladığını belirten Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, “Daha önceki görünüşte et fiyatlarının kurbanda 50 TL’ye kadar çıkacağını gösteriyordu. Müdahalesi ve aldığı önlemler sayesinde et fiyatları artık normal bir dengede gidiyor. KDV’nin düşürülmesi en büyük etken olarak dikkat çekiyor. Kurban fiyatları da böyle giderse korktuğumuz rakamlara çıkmayacak. Ortalama et fiyatları kilo başına 40 TL olabilir. Vatandaşlar çok sıkılmadan kurban kesebilecekler. Kurbanda kesimden anlamayan vatandaşlar kurban kesmeye kalkışmasınlar. Sonra hastaneler acemi kasaplarla doluyor. Kasaplar büyükbaşı 300-350 lira civarında küçükbaşı ise 100-150 lira civarında kesiyorlar. İşten anlamayanlar kendilerini riske atmasınlar” şeklinde konuştu.
Kurban Bayramı’nın yaklaşması nedeniyle önümüzdeki günlerde hayvan pazarları da kurulmaya başlanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...