Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
10 Haziran 2021 22:49

Beştepe'deki müsilaj zirvesinden sonra sonuç bildirgesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmara Denizi’nde görülen ve salgın gibi yayılan müsilaj(deniz salyası) meselesinin çözümü için YÖK tarafından oluşturulan toplantıya başkanlık etti.

Beştepe'deki müsilaj zirvesinden sonra sonuç bildirgesi
Müsilaj,Cumhurbaşkanı Erdoğan,Marmara Denizi,Deniz salyası

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıda, denizlerimize salgın gibi yayılan ve ekosistemi bozan müsilaj(deniz salyası) sorunun çözümü için bilimsel yöntemler konuşuldu. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK Başkanı Yekta Saraç başkanlığındaki akademik heyetin müsilaj(deniz salyası) konusundaki çözüm önerilerini ciddiyetle tek tek dinledi.

"HÜKÜMET OLARAK HEP TAKİPTEYDİK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hükümet olarak Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj(deniz salyası) tehlikesini ilk andan itibaren takipte olduklarını, tehlikenin yayılmasını engellemek amacıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK ve diğer kurumların hemen harekete geçtiğini ifade etti.

“KARADAN VE DENİZDEN TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLADI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yine birkaç gün önce bilim insanlarımızın, kurum temsilcilerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve belediye yetkililerinin katılımıyla geniş kapsamlı bir istişare toplantısı Kocaeli’nde düzenlendi. Marmara Denizi Koruma Eylem Planımızı da milletimizle paylaştık. Deniz temizliğine ilişkin genelgemizi de Marmara’daki illerimize gönderdik. Salı günü itibariyle birçok farklı bölgede karadan ve denizden temizlik çalışmalarına başlandı.” dedi.

Toplantıda, müsilaj(deniz salyası) sorunu ve çözümü üzerine oluşturulan akademik çalışmalar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği, deniz salyasının çözümüne yönelik çalışmaların değerlendirildiği toplantın sonunda sonuç bildirisi yayınlandı.

ACİL DURUM ÖNERİLERİ

• Marmara Denizi’nin tüm çevresinin belli bir plan dahilinde “koruma bölgesi” olarak ilan edilmelidir.
• Balıkçılık sektörünün yaşadığı güçlükler ivedilikle takip edilmelidir.
• Boğazda meydana gelebilecek kazalara karşı eylem planlarının oluşturulmalıdır. Gemilerin dümen kilitlenmesi, pervane kırılması gibi sorunlar uluslararası gemicilik ticaretini etkileyebilecektir.
• Atık suların arıtıldıktan sonra denize geri verilmemesi ve sulamada kullanılması sağlanmalıdır.
• Karasal kökenli girdiler, ileri biyolojik arıtımdan geçirildikten sonra derin deşarj yapılmalıdır.
• Müsilajın zamansal ve mekânsal dağılımı belirlenerek, Marmara kıyılarındaki hareketli platformlarla reaktif oksijen dozlamasının araştırılarak yapılması temin edilmelidir.
• Mevcut arıtma tesislerinin ileri arıtım teknolojileri ile (membran, reaktif oksijen vb…) entegrasyonu sağlanmalıdır.
• Konu ile ilgili bir İzleme Komitesi kurulmalıdır.

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ ÖNERİLER

• 100/2000 YÖK Doktora Programlarında Denizcilik ve Su Çalışmaları alanlarının bursiyer sayıları arttırılmalıdır.
• Bu alanlar, proje çağrılarında öncelikli kapsamına alınmalıdır.
• Araştırmaların daha geniş olarak fonlanması temin edilmelidir.
• Marmara Denizi’ne özel çalıştaylar düzenlenmeli, akademisyen ve öğrencilerin düzenli bir araya gelmesine imkan verilmelidir.
• Araştırmalarda kullanılan gemilerin oldukça eski oluşu sebebiyle, Deniz Araştırmaları ile ilgili gemi ve alt yapıları desteklenmelidir.
• Deniz Bilim yüksek lisans ve doktora eğitimi, farkındalık/topluma hizmet çalışmaları ve uluslarasılaşmayı da içeren bütünleşik bir Deniz Bilim Yükseköğretim Stratejisi ile Türkiye denizlerinin sağlıklı, dayanıklı ve mavi ekonomik kalkınmayı da destekleyici bir işlevi olması sağlanmalıdır.
• Hem sağlıklı bir Marmara'ya ulaşmak için yeni nesil akademisyenleri yetiştirmek, hem de mavi ekonomiye geçişi desteklemek için gereken profesyonel insan ihtiyacı, yüksek lisans, doktora post-doktora eğitimini destekleyici politikaların geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası değişim programlarının öğrenci ve akademisyenlikte desteklenmesi yoluyla karşılanmalıdır.

DİĞER DEĞERLENDİRMELER

• Küresel ısınmanın önümüzdeki yıllarda daha fazla olacağı göz önüne alınarak model, tahminler ve senaryolara göre diğer bütün faaliyetler hakkında önlemler özel tedbirler alınmalıdır.
• Denizlerimizin korunması konusunda okullarda farkındalık çalışmaları ve vatandaşı bilgilendirme çalışmalarını yapan üniversitelerimizin sayıları arttırılmalıdır.
• Marmara’ya komşu belediyeler daha fazla sorumluluk üstlenmeli, özellikle arıtma ve atık konusunda yeni düzenlemeleri ve denetlemeleri devreye sokmalıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...