Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 May 2015 16:46

Bilgiç, 'Eğit-Donat önümüzdeki günlerde başlayacak'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesine yönelik eğit-donat programına ilişkin, "Önümüzdeki günlerde başlayacak' dedi.

Bilgiç, 'Eğit-Donat önümüzdeki günlerde başlayacak'
içişleri bakanı,eğit donat,

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesine yönelik eğit-donat programıyla ilgili basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Program planlandığı şekilde devam ediyor. Hazırlıklarda da herhangi bir sıkıntı yok. Önümüzdeki günlerde program başlayacak" dedi.
Bilgiç, bakanlıkta yaptığı olağan basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını cevapladı.
Eğit-donat programıyla ilgili basında çıkan haberlerin sorulması üzerine Bilgiç, programın başlamayacağı yönündeki iddiaların "temelsiz ve spekülatif" olduğunu vurguladı ve programın planlandığı şekilde sürdüğünü belirtti. Eğit-donat programına yönelik 19 Şubat'ta Türkiye ve Amerika arasında imzalanan mutabakatın, programın hukuki altyapısının teşkil edildiğine dikkati çeken Bilgiç, "Program planlandığı şekilde devam ediyor. Hazırlıklarda da herhangi bir sıkıntı yok. Önümüzdeki günlerde program başlayacak" diye konuştu. Bilgiç, 1500-2000'i Türkiye'de olmak üzere yılda yaklaşık 5 bin kişinin eğit-donat kapsamında programa destek veren ülkelerde eğitileceğini hatırlattı.
Sözcü Bilgiç, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin tarafından ortaya atılan Türkiye'nin 2 gün içinde Suriye'ye gireceğini iddiasının sorulması üzerine "Yanılmıyorsam bunlar çarşamba günü basında yer aldı. Herhalde salı günü ifade edilmiş unsurlar. Zaten iki gün de geçmiş oldu. Türk ordusu Suriye'ye girmedi. Bunun üzerine benim fazlaca yorum yapmama gerek yok. Zaten bu iddiaların doğru olmadığı ortada" şeklinde konuştu.
Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriyeli muhaliflere destek vermek için anlaştığı yönünde basında çıkan haberlere ilişkin olarak da Bilgiç, Türkiye'nin Suriye konusundaki görüşlerinin başından beri belli olduğu ve değişikliğin söz konusu olmadığını vurguladı. Suriye'de rejimin gitmesi ve Cenevre deklarasyonu çerçevesinde bir dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini yineleyen Bilgiç, DAEŞ'in Suriye'deki varlığının rejim tarafından kullanıldığını bilindiğini de söyledi. Suriye konusunda iki ülkenin görüşlerini örtüştüğünün altını çizen Bilgiç, Türkiye'nin sadece Suudi Arabistan'la değil ABD ve İngiltere gibi diğer ülkelerle de müttefik olduğunu, uluslararası koalisyonunun bir parçası olarak toplantılara katıldığını, eğit-donat konusunda da bu ülkelerle işbirliği yaptığını hatırlattı. Bilgiç, "Suudi Arabistan'a ilişkin olarak söylenen şeyler çok yeni değil zaten geçmiş yıllara giden bir işbirliğimiz ve politikamızda bir örtüşme var. Onun için yeni bir unsurun olmadığın söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

Söz konusu haberde Türkiye'nin el-Nusra'yı desteklediğine ilişkin iddialara da yer verildiğine değinen Bilgiç, el-Nusra'nın Türkiye için bir terör örgütü olduğunu belirtti.

"Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için öncelikli"

ABD'de temaslarda bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Atlantik Konseyi'nde yaptığı konuşmada "Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor" şeklindeki ifadesini nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine Bilgiç şunları söyledi:

"Biz baştan beri zaten Irak'ın toprak bütünlüğünün yanında olduğumuzu söyledik. Bu politikamızda da herhangi bir değişiklik yok. Mesut Barzani'nin ifadeleri üzerine herhangi bir yorum yapmıyorum ama genel olarak Irak politikamız belli. Irak'ın toprak bütünlüğü bizim için öncelikli."

İlk kez soykırım diyen ülkelerdeki büyükelçiler çağırıldı

Sözcü Bilgiç, 1915 olaylarıyla ilgili "soykırım" ifadesi kullanan ülkelerden bazılarındaki elçilerin Türkiye'ye çağırılmasına karşılık diğer bazılarının neden çağırılmadığıyla ilgili bir soru üzerine Fransa ve Rusya gibi daha önce de soykırım kelimesini kullanan ülkelerdeki büyükelçilerin istişare için çağrılmadığını ama Avustralya, Lüksemburg ve Vatikan gibi ilk defa kullanan devletlerdeki büyükelçilerin ise çağrıldığını kaydetti. Bilgiç, istişareler için Ankara'ya çağrılan büyükelçilerin yakın bir zamanda dönmelerinin öngörülmediğini belirtti.

Suriye'nin İdlib bölgesindeki muhalefete ait unsurların Türkiye'den gördükleri yardım sayesinde başarı kazandıklarıyla ilgili haberlerin sorulması üzerine Bilgiç, "Türkiye'nin askeri yardım yaptığı hakkında pek çok iddia dile getirildi. Biz bunları iki-üç defa yalanladık. Ben bir defa daha yalanlıyorum. Böyle bir şey söz konusu değil. Tamamen uydurma haberlerdir" cevabını verdi.

Memleketim portalı

Konuşmasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temasları hakkında da bilgi veren Bilgiç, dün Çavuşoğlu tarafından Münih'te tanıtımı yapılan "Memleketim" portalı hakkında da bilgi verdi. Projenin Dışişleri Bakanlığı'nın inisiyatifi ile başlatıldığını aktaran Bilgiç, hedefin yurt dışında yaşayan Türklerin birbirleri ile irtibatını sağlamak, özellikle de hedef kitle olan gençlerin Türkiye ile olan bağlantısı kuvvetlendirmek olduğunu söyledi. Bilgiç, gençlerin gençlik kamplarında misafir edilmesi, Türkçeyi daha güzel bir şekilde konuşmalarının sağlanması, e-kütüphaneler oluşturulması ve portalın sosyal paylaşım sitesi olarak da kullanılmasının projenin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...