Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Haziran 2021 11:15

Bilim insanları deniz salyasının etkilerini araştırıyor

Marmara Denizi son dönemde salgın gibi yayılan bir tehlikeyle boğuşuyor. Birçok bölgede yayılan müsilajın(deniz salyası) etkileri uzmanlar tarafında araştırılmaya devam ediyor.

Bilim insanları deniz salyasının etkilerini araştırıyor
Müsilaj,Deniz salyası,Araştırma,Marmara Denizi,MÜSİLAJ(DENİZ SALYASI) NEDİR?

Marmara Denizi son dönemde salgın gibi yayılan bir tehlikeyle boğuşuyor. Birçok bölgede yayılan müsilajın(deniz salyası) etkileri uzmanlar tarafında araştırılmaya devam ediyor. Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Bölümünün yürüttüğü çalışmalarla müsilajın(deniz salgası) etkileri araştırılıyor.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Erdinç Veske koordinesinde yürütülen ve 5 yıl sürmesi planlanan proje hakkında açıklamalarda bulunuldu. Su Ürünler Bölüm Başkanı Alparslan Kara, deniz salyasının pek çok zincirleme etkiden meydana geldiğini söyledi.

Bilim insanları deniz salyasının etkilerini araştırıyor

NELER YAPMALIYIZ, NE GİBİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ?

Alanında uzman kadroyla çalıştıklarını ifade eden Kara, "İstanbul Üniversitesinden çok değerli hocamız Doç. Dr. Ahsen Yüksek ve Doç. Dr. Nazlı Demirel ile Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Hijran Yavuzcan projemizde etkin bir şekilde görev yapmakta. Hem verilerin elde edilmesi hem de değerlendirilmesinde beraber çalışıyoruz." İfadelerini kullandı. Kara, “Müsilajın minimumda kalması için neler yapmalıyız? Ne gibi önlemler almalıyız?” sorularına cevap bulmayı amaçladıklarını vurguladı.

Müsilajın ortaya çıkmasında ekosistemde yaşayan canlıların dengesinin bozulmasından sanayi ve evsel atıklara kadar çevreyi etkileyen pek çok dinamik olduğunu dile getiren Kara, bu konuda bütün paydaşlarla önleyici tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

Bilim insanları deniz salyasının etkilerini araştırıyor

UYARI SİSTEMİ KURULMASI HEDEFLENİYOR

Projede ilk amaçlarının müsilaja yol açan etkilerin net olarak belirlenmesi olduğunu kaydeden Kara, şöyle konuştu:
"Erdek Körfezi çok önemlidir çünkü Erdek Körfezi, Marmara Denizi'nin akciğerleridir. Oksijen seviyesinin en yüksek olduğu Marmara Denizi'nde balıkların en çok üremek için tercih ettiği bir bölgedir. 2019 yılında yaptığımız bir çalışmada müsilajın geleceğini gördük, ne yazık ki tahminlerimiz de doğru çıktı ve bu durumlara geldik. Proje sonunda inşallah müsilaja sebep olan tüm etkileri ortaya koyup, uzun vadede geliştirebilirsek bir erken uyarı sistemiyle sebep olan tüm etkileri iyileştirip müsilaj oluşumunu bir daha görmeyiz. Daha iyi, daha sağlıklı bir Marmara ekosistemi için elde edeceğimiz sonuçları ve önerileri uygulamaya koyup inşallah Marmara Denizi'nin çok daha iyi bir hale gelmesini sağlayabiliriz."

MÜSİLAJ(DENİZ SALYASI) NEDİR?

Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur. Denizlerdeki müsilaj özellikle balıkçıların kabusu olur. Balıkçı ağlarına yapışan müsilaj avlanmayı zorlaştırır. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...