Tgrt Haber
12 Nisan 2017 23:21

Binali Yıldırım:'Yeni sistem Erdoğan için değil her doğan için...'

Başbakan Binali Yıldırım, TGRT Haber Ankara temsilcisi Batuhan Yaşar'ın sorularını cevapladı.

Binali Yıldırım:'Yeni sistem Erdoğan için değil her doğan için...'
başbakan, binali yıldırım, tgrthaber, canlı

"ÖZ YÖNETİM DİYENLER DERSİNİ ALDI"

Bu sistem Türkiye'nin birliğini sağlıyor. Üniter yapı bu mevcut yapıyı garanti altına alıyor. Buna kalkışanlar 'Öz yönetim' felan diyerek bir şeyler yapmaya kalktılar ne oldu? Derslerini aldılar. Tek bayrak, tek vatan, tek devlet, tek millet burada yerleşiyor artık yerleşiyor da değil yerleşmiş. Tüm Türkiye 15 Temmuz'da ayaktaydı, herkes sokaklara koştu, bayrağıyla koştu ve ülkeye sahip çıktı. Darbeyi önledi. Bu milletle oyun mu oynuyorsunuz?

Batuhan Yaşar: Sizi bayraklarla karşılayan Güneydoğu halkı 'Terörle mücadeleye devam edin, üniter yapı devam etsin' mesajı mı verdi?

Başbakan Yıldırım: Terör örgütü orada çok çektirdi millete, millet aynen bunu istiyor.

Batuhan Yaşar: Bir hanımefendi uçakta gelirken beni yakaladı, program yapacaksınız şunu sorarmısınız dedi; Erdoğan'dan sonra birisi gelir beklenmedik işler yaparsa ne yapacağız' dedi.

"YENİ SİSTEM ERDOĞAN İÇİN DEĞİL HER DOĞAN İÇİN"

Başbakan Yıldırım: Aynı şeyi merhum Menderes'e, Özal'a, Demirel'e, Erbakan'a diyorlardı. Bu ülke kendi liderini çıkarır, bu ülke bu tecrübeye sahip. Bu sistem kişiler üzerine kurulmuyor, bu sistem Erdoğan için değil, her doğan içindir. Sistemin özelliği kuralları koymuş. Hukuku sorumluluklar var, bütün yetkini anayasa dan alıyorsun onun dışına çıkamazsın. Çıkarsan denetim mekanizmaları var, cezalandırma mekanizmaları var. Yasama, senin alanını belirliyor. Sana yetki vermiş diyor ki; Kararname çıkarabilirsin kardeşim, yapacağın işlerle ilgili kararname çıkar ama bir konu Anayasa'da kanunla düzenlenmesi ön görülmüşse bu konuda kararname çıkaramazsın. Ne yapacaksın? Mutlaka kanun çıkaracaksın, temel hak ve hürriyetler konusunda kararname çıkarılamaz. Kararname ve kanun aynı konuda, eğer aynı konuda iki düzenleme varsa kanun geçerlidir.

"ANAYASA DA SIKI YÖNETİM KALSAYDI BELKİ OLABİLİRDİ"

Batuhan Yaşar: Meclis'in yetkileri ortadan kalkıyor sözü ile ilgili olarak muhalefet şöyle diyor; Türkiye'yi Cumhurbaşkanı kararnameler ile yönetecek.

Başbakan Yıldırım: Meclis icra görevi yapacak, Meclis'in görevi günü birlik işler yapmak mı? Körfez geçişini MEclis'mi yapacak? İşleri yapacak adamları, gerekli görüyorsa kurumları gerek görüyorsa kuracak ama bu kadar, orada duracak. Muhtarlıklar kapatılacak, lokantalar kapatılacak. Ne alakası var kardeşim? Sıkı yönetim kalsaydı anayasa da bu belki olabilirdi. Sıkı yönetim çıkmasa o dediği olabilirdi belki, sıkı yönetimde tamamen yönetim askere geçiyor. Asker sokağa iniyor. Sıkı yönetim bir anlamda OHAL'in de üzerinde bir yapı. Sıkı yönetim olsaydı herşeyi yapabilirlerdi.

"BUNLAR AKLA ZİYAN ŞEYLER"

Batuhan Yaşar: Lokantaların kapatılması konusu neden örnek verilir?

Başbakan Yıldırım: Milletin aklını bulandırmak için korku salıyorlar. Dikkat edin bak 'Evet' derseniz berberler kapatıldı, taksiler kapatıldı, taksilerin ruhsatları iptal oldu, iş adamlarının fabrikaları elinden alınacak. Ne oluyor kardeşim? Sıkı yönetimlerde bile böyle olmadı, 2 tane doğrudan 2 tane dolayı darbe gördü Türkiye ama bunların hiç biri olmadı, bu nasıl bir iştir, bu nasıl bir olaydır. 12 Eylül darbesinden sonra ne oldu? Elinizden mallarınız mı alındı, fabrikalar mı kapatıldı? Böyle bir şey olabilir mi, akla ziyan şeyler bunlar. Ana muhalefet partisi Genel Başkanı'nın daha sorumlu davranması lazım.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...