Tgrt Haber
06 Aralık 2021 14:26

Bingöl için kritik uyarı: 7'den büyük deprem olacak

Bingöl için kritik bir deprem uyarısı geldi. Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram, Yedisu fay zonu adı verilen Bingöl ile Erzincan arasındaki 75 kilometrelik fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7’den büyük depremin olacağının hesaplandığını söyledi.

Bingöl için kritik uyarı: 7'den büyük deprem olacak
bingöl,deprem

Önemli fay kuşaklarının arasında bulunan ve geçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl için kritik deprem uyarısı geldi. Enerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram, "Yedisu fayı tek parça halinde kırılırsa 7’den büyük deprem üretileceği hesaplandı" dedi.

Bingöl’ün 3 fay zonunun kesiştiği noktada bir il olduğunu hatırlatan Dr. Kenan Akbayram, yaptığı uyarıda söz konusu fay kuşaklarında olası depremlerin beklendiğini söyledi.

FAY KIRILIRSA 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK

Yaklaşık 237 yıl önce Yedisu fay zonunda deprem yaşandığını ve deprem tekrarlanma yılının 200-250 aralığında olduğunu hatırlatan Dr. Akbayram, “Bilindiği üzere Kuzey Anadolu fay zonunun bazı kesimlerinde uzun yıllardır depremler olmadı fakat depremlerin olması gerekiyor. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi bizim Yedisu fayı veya Yedisu fay zonu adını verdiğimiz Bingöl ile Erzincan arasındaki yaklaşık 75 kilometrelik fay kuşağı. Bu fay kuşağının tek parçalı olarak kırılması halinde 7’den büyük deprem üretileceği hesaplandı” dedi.

Bingöl için kritik uyarı: 7'den büyük deprem olacakEnerji, Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram

'BİNGÖL VE ÇEVRESİNE HASAR VERECEK’

Deprem tekrarlama aralığının 200- 250 yıl olduğunu yineleyen Akbayram, son depremin 1784 yılında yaşandığını belirterek “burada kısa süre içinde deprem olması çok olası. Maalesef Bingöl ve çevre illere hasar verebilecek bir deprem olacaktır" diye konuştu.

DOĞU ANADOLU FAY ZONU TEHLİKELİ

Akbayram, Doğu Anadolu fay zonunun da tehlike arz ettiğini vurguladı. Doğu Anadolu fay zonunun bazı faylarının Bingöl’ü kestiğini, özellikle Ilıca ya da Göynük vadisi ile Palu arasındaki fayların kollarının uzun süredir kırılmadığını belirten Akbayram, “150 yıldır üzerlerinde deprem yok, tespit edilememiş. Dolayısıyla bunlarda jeolojide sismik boşluk dediğimiz deprem kuşakları. Bu kuşakta da maalesef 7’ye yakın depremler olabilir. Çünkü Doğu Anadolu fayında 6.7 ile 7.2 arasında depremler kayıtlanmış” dedi.

Bingöl için kritik uyarı: 7'den büyük deprem olacak

DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ YÜKSEK FAYLAR

Doğu Anadolu Fay zonu ve Kuzey Anadolu Fay zonu arasındaki dağlık bölgede de çok sayıda ikincil faylar olduğunu, 2003 yılında Bingöl merkezde yaşanan ve 170’den fazla kişinin öldüğü depremin de böyle bir fayda yaşandığını belirten Akbayram, “Bunun gibi Nazimiye- Karakoçan- Bingöl fay zonu, Sancak-Uzunpınar fay zonu ve aktif fay haritalarında çok da fazla yer almayan Kiğı-Yayladere fay zonu gibi faylarımız var. Bunlarda maalesef bölge için tehlikeli depremler üretme potansiyeline sahip görünüyorlar. Buradaki bahsedilen bütün faylar deprem üretme potansiyeli yüksek faylar. Bunların üzerindeki depremlerin ne zaman olacağına dair net verilerimiz elbette yok, fakat bazı ihtimal verilerimiz var. İhtimaller şunu gösteriyor, bunların hepsi deprem üretme potansiyeline sahip" diye konuştu.

Bingöl için kritik uyarı: 7'den büyük deprem olacak

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...