Tgrt Haber
10 Ekim 2018 19:06

Binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Artık tanınacak

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yabancı bir mahkemenin veya idari makamın verdiği boşanma kararının, Türkiye'deki mahkemelerde tanıma davası açılmasına gerek kalmaksızın, kişilerin aile kütüklerine tescil edilebileceğini bildirdi.

Binlerce kişiyi ilgilendiriyor! Artık tanınacak
ytb,,boşanma,

YTB, yabancı ülkelerde alınan boşanma kararlarının basit usul ile  tanınmasına yönelik uygulama hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 7 Şubat 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan "Yabancı Ülke  Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili Hakkında  Yönetmelik"in uygulamasının Ankara İl Nüfus Müdürlüğünden başladığı ve 15 Ekim  Pazartesi gününden itibaren de dış temsilciliklerde başlayacağı bildirildi.

Açıklamada, "Böylelikle yabancı bir mahkemenin veya idari makamın  verdiği boşanma kararı, Türkiye'de mahkemelerde tanıma davası açılmasına gerek  kalmaksızın, kişilerin aile kütüklerine tescil edilebilecek ancak nafaka, velayet  gibi tenfiz hükümleri içeren kararlar için, yine Türk mahkemelerine başvurmak  gerekecek." bilgisi yer aldı.

Söz konusu uygulamaya ilişkin, "Uygulama ile vatandaşlarımız açısından  önemli mağduriyet ve maddi yük getiren dava süreci ortadan kaldırılmış, yurt  dışındaki vatandaşlarımızın temel hukuki sorunlarından biri çözüme kavuşturulmuş  olacak." ifadesi kullanıldı.

Tanıma işleminin tescili için iki tarafın da başvuru yapmasının  gerekli olduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu başvurunun taraflarca bizzat  yapılabileceği gibi yasal temsilcileri ve vekilleri aracığı ile de yapılabileceği  belirtildi.

Açıklamada, iki tarafın aynı anda, aynı yerde başvuru yapması şartı  aranmadığı ancak iki başvuru arasında en fazla 90 gün olabileceği bildirildi.

Açıklamada ayrıca, tarafların yabancı ülke adli veya idari  makamlarınca verilen kararla ilgili Türk mahkemelerinde halen devam eden bir dava  veya tanımanın Türk mahkemelerince evvelce reddedildiğine dair bir karar  bulunmadığını yazılı olarak beyan etmeleri gerekeceği kaydedildi.

Açıklamada, tarafların dış temsilcilik tarafından düzenlenen yazılı  başvuru formunu doldurmaları ve bu forma aile kütüğüne tescili talep edilen  usulüne göre, onaylanmış kararın aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından  onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından apostil şerhi tatbik  edilerek onaylanmış Türkçe tercümesini eklemeleri gerekeceği vurgulandı.

Öte yandan, adli veya idari makam kararında kesinleşme şerhi yok ise  kararın verildiği ülke kanunlarına göre kesinleştiğine dair onaylanmış belge veya  yazının aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili  ülkenin yetkili makamı tarafından apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe  tercümesinin eklenmesi gerektiği bildirildi.

Tarafların kararın tanınmasına ilişkin teslim etmeleri gereken diğer  belgeler ise şu şekilde:

"Kimlik veya pasaport fotokopileri, taraflardan biri yabancı ise  kimlik veya pasaportların noter tasdikli Türkçe tercümeleri, vekil aracılığı ile  yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı özel  vekaletnamenin aslı veya onaylanmış aslına uygun örneği."

Açıklamada, söz konusu belgelerde eksiklik olması halinde taraflara 90  gün ek süre verileceğini belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...