Tgrt Haber
25 May 2021 08:27

Biontech aşısıyla ilgili merak edilenler

Türkiye, Alman Biontech aşısıyla ilgili yeni bir anlaşma yaptı. Anlaşmaya göre eylül ayına kadar 120 milyon doz Biontech aşısı gelecek. Yeni anlaşma koronavirüsle mücadelede Türkiye’nin elini ciddi anlamda güçlendirecek. Peki Biontech aşısının avantajları ve dezavantajları neler?

Biontech aşısıyla ilgili merak edilenler
biontech,koronavirüs,kovid 19,türkiye

Türkiye aşılama çalışmalarına hız kesmeden devam ederken bir yandan da aşı tedariğini sürdürüyor. Türkiye, son olarak Biontech aşısı için önemli bir anlaşma yaptı. Biontech ile yapılan anlaşmaya göre eylül ayına kadar 120 milyon doz aşı daha Türkiye’ye gelecek.

BIONTECH AŞISININ ETKİNLİK ORANI NE?

Mevcut bilgilere göre, Biontech aşısı “yüzde 95” gibi yüksek bir etkinlik oranına sahip. Aşı hastaneye yatışı da yüzde 85 oranında engelliyor. Biontech aşısının 6 ay kadar koruma sağlayacağı öngörülüyor.

BIONTECH AŞISI KİMLERE YAPILAMAZ?

15 yaş ve altındakilere henüz uygulanmayan Biontech aşısının devam eden 38 derece ve üstü akut ateşli hastalığı bulunanlarda da ertelenmesi gerekiyor.

KORONA OLANA TEK DOZ YETİYOR

Daha önceden koronavirüs geçirmiş olanlara Biontech aşısı iyileştikten en erken 6 ay sonra uygulanıyor. Bu kişilere sadece tek dozluk uygulama yetiyor.

Biontech aşısı ilk denemelerde hamileler ve çocuk emziren kadınlarda kullanılmadı. Ancak sonradan yapılan araştırmalar Biontech aşısının hamileliğin ilk 3 ayından sonra ve çocuğunu emziren annelerde de kullanabileceğini ortaya koydu.

BIONTECH AŞISININ YAN ETKİLERİ

Her aşıda olduğu gibi Biontech aşısından sonra da aşının yapıldığı yerde ya da genel olarak bedende bazı yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Bu tepkiler de en fazla 2-3 gün sürüyor. En sık görülen aşı reaksiyonları ise aşı yapılan yerde ağrı, genel bir yorgunluk hali ve baş ağrısı olarak biliniyor. İlk aşılamadan sonra hemen ağır alerjik tepkiler gösterenlere aşının 2. dozu yapılmıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...