Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Temmuz 2021 11:46

Biontech yan etkileri neler? Biontech aşısı koruma oranı ve etkisi

Aşılama çalışmaları hızla devam ederken Biontech aşısı olanlar ve Biontech aşısı yaptırmayı düşünenler ''Biontech aşısı yan etkileri neler? Biontech aşısı koruyuculuğu ne kadar?'' sorularını araştırmaya başladı.

Biontech yan etkileri neler? Biontech aşısı koruma oranı ve etkisi
biontech,biontech aşısı,biontech aşısı yan etkileri,aşı,koronavirüs

Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüse karşı en etkili silah olarak gösterilen aşı, ülkemizde hızlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Türkiye'de güncel olarak 89 milyon 934 bin 560 kişi aşı oldu. Bu sayının 35 milyon 558 bin 613 kişisine ikinci doz aşı uygulandı. Peki dünyada ve Türkiye'de milyonlarca insana uygulanan Biontech aşısı yan etkileri nelerdir? Biontech aşısı olanlar ne gibi semptomlar gösterir? Biontech aşısının koruyuculuğu ne kadardır?

BIONTECH AŞISI NEDİR?

Ülkemizde milyonlarca doz uygulanan Biontech aşısı, Pfizer-BioNTech tarafından üretilen COVID-19 aşısıdır. 11 Aralık 2020'de FDA’dan acil kullanım onayı alan bir aşı 23 Ağustos 2021 tarihinde Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından tam onay aldı. Biontech aşısı mRna tabanlı aşıdır. Aşı ile birlikte bağışıklık sistem eklenen proteinleri yabancı olarak algılar ve buna karşı antikor üretir. Bu durum Covid-19’a karşı koruma sağlar. İki doz şeklinde uygulanan Biontech aşısı, 6 -8 aralıklarla uygulanır. Biontech aşısı yan etkileri ve Biontech aşısı koruyuculuğu ile ilgili çeşitli araştırmalar yapıldı. Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre Biontech aşısı, %90 oranında koruyuculuk sağlıyor. Biontech aşısı aynı zamanda koronavirüs varyantlarına karşı da etkili olduğu açıklanmıştır. 

Biontech yan etkileri neler? Biontech aşısı koruma oranı ve etkisi

BIONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Her gün Türkiye’de binlerce kişi Biontech aşısı oluyor. Aşı olan kişiler Biontech aşısı yan etkileri konusunda tedirgin. Peki Biontech aşısı yan etkileri nelerdir? İşte en yaygın Biontech aşısı yan etkileri:

  • Enjeksiyon yapılan çevrede ağrı ve kızarıklık
  • Cilt reaksiyonları
  • Yorgunluk, baş ve kas ağrısı
  • Ateş,
  • Titreme,
  • İshal.

Bu yan etkileri karşı alınan ufak önlemler Biontech aşısı olma sürecini kolaylıkla atlatmaya yardımcı olabilir. Örneğin Biontech aşısı yan etkileri en aza indrimek için en uygun ve rahat olunan bir tatil günü seçilebilir. Aşı olduktan sonra evde dinlenmek ve bol bol su içmek Biontech aşısı uygulanma sürecini kolayca atlatmanıza yardımcı olur. Yaygın etkilerinin yanında bir semptomla karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerekir.

Biontech yan etkileri neler? Biontech aşısı koruma oranı ve etkisi

BIONTECH AŞISI KORUYUCULUĞU

Biontech aşısı olanların sıklıkla ''Biontech aşısı koruyucu ne kadar?'' sorusunu soruyor. Aşı koruyuculu ve etkinliği, belirli bir popülasyonda, kontrollü bir ortamda klinik bir deneyde, bir aşının ne kadar iyi çalıştığını gösteren bir ölçüdür.

Lancet'te yayınlanan araştırmaya göre Biontech aşısının tek bir dozdan sonra %85 oranında etkinliğinin olduğunu belirlendi. Bu oran diğer aşılarla kıyaslandığında son derece yüksek bir etkinlik oranına sahip olduğu gösteriyor. İngiltere Halk Sağlığı (PHE), daha önce New England Tıp Dergisi'nde Biontech aşısı koruyuculuğu üzerine yayınlanmış bir çalışmayı analiz etti. Bu çalışma doğrultusunda, birinci dozdan sonra 15 ila 21. günler için ve 21. günde ikinci dozdan önce yüzde 89 etkinlik oranına sahip olduğunu öğrenildi. İkinci dozu almanın sonunda Biontech aşısı koruyuculuğu yüzde 95.3 olarak açıklandı. Biontech aşısı, asemptomatik olanlar da dahil olmak üzere, bulaşları yaklaşık %90 oranında azalttığı vurgulanmıştır. Türkiye'de aşı kampanyası sıkı bir çalışmayla devam ederken 18 üstünde olan tüm vatandaşlar e-nabız üzerinden veya MHRS sisteminden alacakları randevuyla birlikte en yakın sağlık kuruluşunda Biontech aşısı olabilir. 

E-NABIZ ÜZERİNDEN BIONTECH AŞI RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYIN!

Ancak mevcut aşıların hiçbiri %100 koruma sağlamaz. Biontech aşısı bulaş ve ciddi hastalık riskini önemli ölçüde azatsa da aşılanmış kişiler hala Covid-19’a yakalanma riskine sahiptir. Bundan dolayı Covid-19 için alınan hijyen önlemlerini bırakmamak gerekiyor. Bunlar;

  • Elleri 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamak,
  • Maskeyi burun ve ağızı tamamen kapatacak şekilde takmak,
  • Kalabalık ortamlar başta olmak üzere sosyal mesafeyi korumak.

Biontech aşısı nedir? Biontech aşısı yan etkileri nelerdir? Biontech aşısı koruyuculuğu yüksek mi? sorularını cevapladık. Siz de Biontech aşısı yan etkileri ile ilgili deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...