Tgrt Haber
08 Ocak 2015 17:40

Bolu Dağı'nda kar esareti, onlarca araç ve sürücü mahsur

D-100 karayolu ve TEM otoyolunun Bolu Dağı geçişinde ulaşımın aksaması nedeniyle Ankara yönünde kilometrelerce araç kuyruğu oluştu, onlarca sürücü ve yolcu mahsur kaldı.

Bolu Dağı'nda kar esareti, onlarca araç ve sürücü mahsur
bolu dağı, kar yağışı, TEM , D-100 Karayolu, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği, TÜFAD, Feridun Köse,

TEM Otoyolu Bolu Dağı geçişinin İstanbul istikameti saat 17.15'de tek şeritten ulaşıma açıldı. Yolun ulaşıma açılmasıyla birlikte konvoydaki araçlar yollarına devam ettiler. Ankara istikametinin ise ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor. Karayolları ekipleri konvoyun ön kısmında kalan araçları tek tek yola sokarak yola devam etmelerini sağlıyor. Ankara istikametinde konvoydaki araçlar adım adım ilerliyor. İstanbul'da katıldıkları seminerden Ankara'ya dönen yaklaşık 150 antrenör, Düzce'deki yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Ankara Şubesi Başkanı Feridun Köse, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandığını söyledi. İstanbul'da 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'ne katıldıklarını belirten Köse, "Seminerden Ankara'ya dönüyorduk. Düzce geçişinde yoğun kar yağışından ötürü arabalarımız hareket etmiyor. Tesislerde mahsur kaldık, 18 saattir burada bekliyoruz" dedi. Tesislerde oldukları için temel ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini aktaran Köse, yetkililerin yolu açmak için yoğun çaba gösterdiklerini dile getirerek, "Vali beyin emriyle büyük bir çalışma yürütülüyor" ifadesini kullandı.

Yoğun kar yağışı nedeniyle tesislerde beklemek zorunda kalan tır sürücülerinden Hakkı Şengül ise, "BoluDağı'nda yol kapanmış, biz de tesislere girip beklemek zorunda kaldık. Herhangi bir bilgi vermediler" şeklinde konuştu.

"YOLU KAYAN TIR'LAR KAPATIYOR"

Karayolları Bölge Müdürü Mustafa Karademir kayan TIR'ların yolların kapanmasına neden olduğunu söyledi.

Bolu Dağı'nda yeşil alanlarda kar kalınlığı 2 metreye ulaşırken, zaman zaman tipiye dönüşen kar yağışı ulaşımı durdurdu. TEM'in Bolu Dağı geçişinin Ankara yönü sabah saat 07.30 sıralarında ulaşıma kapandı. Kayan TIR'lar nedeniyle yolda uzun araç konvoyları oluştu. Karayolları ekipleri saat 11.15 sıralarında kayan TIR'ları çekerek yola soktu. Ancak, yolun kapandığı sırada yağan kar nedeniyle konvoyun bulunduğu bölge karla kaplandı. Araçlar ilerlemekte zorlanırken, Karayolları ekipleri konvoyun başında durarak ilerlemeye çalışan araçları yola soktu. Konvoyda kalan araçlar adım adım ilerlerken trafik bir süre sonra normale döndü. Saat 15.20 sıralarında ise TIR'ların kayması sonucu TEM Otoyolu'nun hem Ankara, hem İstanbul yönü ulaşıma kapandı. Yolun ulaşıma açılması için çalışmalar devam ediyor.

D-100 Karayolu Bolu Dağı geçişinin Ankara yönü saat 09.00 sıralarında ulaşıma kapandı. Yol saat 11.30 sıralarında ulaşıma açılırken, 45 dakika sonra saat 12.15'de tekrar bir aracın kayması sonucu ulaşıma kapandı. Yol saat 13.45'de yeniden ulaşıma açılırken, yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı.

Bolu Dağı'nın TEM ve D-100 Karayolu'nun ulaşıma kapalı olduğu sırada saatlerce araçlarında bekleyenler zor durumda kaldı. Özellikle geçişlerine kontrollü olarak izin verilen TIR ve kamyon sürücüleri saatlerce yollarda beklemeleri nedeniyle tepki gösterdiler. Sürücüler araçlarını yol kenarlarında bırakarak çevredeki tesislerden yiyecek alarak araçlarında yedi.

Karayolları 4'üncü Bölge Müdürü Mustafa Karademir, TEM'in Ankara yönünün ulaşıma kapanmasıyla ilgili olarak, "Karayolu seyir halindeki tedbirsiz TIR sürücüleri nedeniyle kapanıyor. Yolların kapanmasının tek sebebi güvensiz şekilde ilerleyen TIR'lar" dedi.

ARAÇ İÇİNDE RAHATSIZLANDI

Kapanan yolda araç içerisinde beklerken rahatsızlanan kişiye, kar küreme aracının açtığı yoldan ulaşan sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Ankara'da geçtiğimiz günlerde baypas ameliyatı olduğu bildirilen Eyüp Sultan Güney (55), TEM Otoyolunun Bolu Dağı kesiminde kayan tırlar nedeniyle kapanan yolda araç içerisinde beklerken rahatsızlandı. Güney, sağlık ekiplerinden yardım istedi.

Sağlık ekipleri, kar yağışı ve yoldaki araçlar nedeniyle Güney'e ulaşamadı. Bunun üzerine, İl Sağlık Müdürü Mahmut Arık, Karayolları ekiplerinden yardım talep etti.

Ambulans, kar küreme aracının açtığı yoldan hastaya ulaştı. Güney'e burada sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Mahmut Arık, kendilerinden yardım isteyen Eyüp Sultan Güney isimli vatandaşa ulaşmakta zorlandıklarını belirterek, "Karayolları ekiplerinin yardımı ile vatandaşımıza ulaşıldı ve gerekli tedavisi yapıldı. Son iki gün içerisinde Bolu genelinde 21 hastaya paletli ambulanslar ile ulaştık. Bu hastalarımız için gerekli çalışmalarımız yapıldı" diye konuştu.

BOLU İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN SÜRÜCÜLERE KRİTİK UYARI

Bolu İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri D-100 karayolu ve TEM otoyolunun Bolu Dağı kesiminde etkili kar yağışı ve buzlanma nedeniyle sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. D-100 karayolu ve TEM otoyolunun Bolu Dağı kesiminde yaklaşık bir haftadır etkili olan kar yağışı ve buzlanma ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kar kalınlığının bir metreyi geçtiği bölgede, araçların kayması sonucu yol zaman zaman ulaşıma kapanıyor.

Kapanan yolun ulaşıma açılması için Düzce ile Bolu'ya bağlı Karayolları ve trafik ekipleri koordineli olarak karla mücadele çalışması sürdürüyor.

Bolu İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, gün içerisinde TEM Otoyolu ve D-100 karayolunda yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için yoğun çaba sarf ettiklerini, bölgede kar yağışının tipi şeklinde devam ettiğini, hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğünü, bu nedenle sürücülerin kar ve buzlanma konusunda dikkatli olmasını istedi.

Bazı sürücülerin uyarılara kış lastiği kullanmayıp, araçlarında zincir bulundurmadığını ifade eden ekipler, bunun D-100 Karayolu ve TEM Otoyolu'nun ulaşıma kapanmasının en önemli nedeni olduğunu belirttiler. Bu nedenle binlerce kişinin mağdur olduğunu kaydeden ekipler, vatandaşların can güvenliği için uyarıların dikkate alınması gerektiğini vurguladılar.

Ekipler, zincir ve kış lastiği bulunmayan hiçbir aracın Bolu Dağı güzergahından geçişine izin verilmeyeceğini kaydettiler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...