Tgrt Haber
25 Ekim 2021 19:54

Bühtan ne demek? Ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala ile ilgili çağrısından geri dönmesini "Ülkemize yönelik bühtandan dönülmüştür" sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra bühtan kelimesinin ne anlama geldiği merak edilmeye başlandı. Peki bühtan ne demek? Bühtan kelimesinin sözlük anlamı nedir, ne anlama geliyor? İşte ayrıntılar...

Bühtan ne demek? Ne anlama geliyor?
bühtan,TDK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ülke büyükelçisinin Osman Kavala bildirisinden geri adam atmasını değerlendirirken ‘bühtan’ kelimesini kullandı. Peki bühtan ne demek, ne için kullanılır? Bühtan’ın TDK sözlüğündeki karşılığı ne? 

TDK SÖZLÜĞÜNDE BÜHTAN NE DEMEK?

Önce Erdoğan’ın açıklamasında hangi anlamda kullanıldığına bakalım. Kabine Toplantısı sonrası kameraların karşısına geçen Erdoğan, "Bu tavır ülkemizdeki yargı teşkilatına yapılmış bir hakarettir. Anayasının 138. maddesinde belirtildiği şekilde Türk yargısı kimseden talimat almaz. Yapılan hadsiz açıklamalar doğrudan ülkemizin yargısını, egemenlik haklarını hedef almıştır. Bu saygısızlığa gereken cevabı vermek bizim görevimiz. Bizim niyetimiz kriz çıkarmak değil, ülkemizin onurunu, çıkarlarını korumaktır. Bugün aynı büyükelçiler ülkemize yönelik bühtandan geri dönmüştür. Artık Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgili açıklamalarında daha dikkatli olmasını bekliyoruz" dedi. 

TDK sözlüğüne göre Bühtan, “Birisine yalandan bir şey isnad etme. Birisini suçlu gösterme. Kara çalma. Dalgınlık. Medhûş ve mütehayyir olma.” anlamına geliyor. Osmanlıca bir kelime olan Bühtan günümüzdeki ‘iftira atma’nın karşılığıdır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da iftira anlamında ‘bühtan’ kelimesini kullandı. Kelime, diğer anlamı olan ‘dalgınlık’ için de kullanılıyor. 

BÜHTAN KELİMESİNİN KÖKENİ

Bühtan, Arapça bahata yani "şaşırttı, şoke etti, iftira attı" fiilinin masdarıdır.

Türkçe’de bühtan etmek deyimi çok sık kullanılır ve iftira atmak/etmek manasındadır. 

Bühtancı ise İftirâ atan kimse, iftirâcı, müfterî anlamına gelir. Örnek kullanımı: Ah müzevirciler, Allah’tan korkmaz bühtancılar! (Ömer Seyfeddin).

Bühtan Kur’an’ı Kerim’de de geçiyor: 

Mü'min erkek ve mü'min kadınlara, işlemedikleri (bir günâhı, bir suçu isnâd etmek sûretiyle) ezâ edenler, muhakkak bir bühtân ve apaçık bir günâh yüklenmişler (cezâya müstehak olmuşlardır). (Ahzâb sûresi: 58)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...