Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Şubat 2023 16:45 - Güncelleme : 11 Şubat 2023 16:52

Camı bile çatlamadı! 10 il yerle bir olurken hasar almayan Mimar ve Mühendisler Odası dikkat çekti

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 10 il yerle bir oldu. Kahramanmaraş'ta yüzlerce bina yıkılırken, Mimar ve Mühendisler Odası binasının camlarının dahi çatlamaması dikkat çekti.

Camı bile çatlamadı! 10 il yerle bir olurken hasar almayan Mimar ve Mühendisler Odası dikkat çekti
Mimar ve Mühendisler Odası,Kahramanmaraş,deprem

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 10 ilde yaşanan yıkımın bilançosu ağırlaşıyor. Yüzlerce bina yıkılırken, depremlerin merkezindeki Kahramanmaraş'ta Mimar ve Mühendisler Odası binasının hiç zarar görmemesi dikkat çekti.

Kahramanmaraş Mimar ve Mühendisler Odası Başkanı Yunus Emre Kaçırmaz, binalarının yeni yönetmeliklere uygun yapıldığını belirterek, “Binamız en son tekniklerle yapıldı. Kontrolleri çok düzgün ve sağlam yapıldı. 99 öncesi yapılan çok katlı binalar fazla yıkıldı. Güçlü kiriş zayıf kolon sistemi uygulanan binalar çok fazla yıkıldı. Artık mimarların, mühendislerin, jeologların atık zeminle binanın entegrasyonunu net bir şekilde sağlamamız gerekiyor. Bu net bir şekilde görüldü” deiye konuştu.

"MÜTEAHHİTLERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR"

Kaçırmaz, şöyle devam etti: 

“Bu yıkımda meslektaşlarımızın yüzde yüz sorumluluğu yoktur diyemem ama sorumluluklarımız çok az vardır. Şöyle ki özellikle 2007-2012 döneminden sonraki yapılan binalar güncel yönetmeliklerle sıkı bir şekilde denetleniyor. Beton numuneleri ve demiri sağlam bir binaya mühendis de bir şey yapamıyor. Burada belki müteahhitlerin daha iyi denetlenmesi gerekiyor. Şeflerin şantiyelerde birebir durması gerekiyor. Bunlar artık açığa çıktı. Kağıt üstünde mühendislikler ve müteahhitlikler olmayacak artık”

"O DÖNEM YAPAN ARKADAŞLAR HASSAS DAVRANMIŞ"

Kaçırmaz, Kahramanmaraş’ta ağırlıkla 1999 öncesi yapılan binaların yıkıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

“99 öncesi binaların hemen hemen hepsi yıkılmış. 2000-2001 yılında yapılan binalar ayakta. 99’un acısı taze olduğu için o dönem yapan arkadaşlar hassas davranmış. 2007-2010 aralığında bir yıkım var. 2017 yılından sonra yapılan binalarda ise çok yıkılan yok. Yıkılan bina çok az”

Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...