Tgrt Haber
14 Ocak 2015 12:30

Çamlıca Camisi ne zaman açılacak

İstanbul'da inşaatı devam eden Çamlıca Camisi'nin, aynı zamanda Kadir Gecesi olan 1 Temmuz 2016'da açılması planlanıyor.

Çamlıca Camisi ne zaman açılacak
Çamlıca Camisi, Çamlıca Camisi, inşaat, istanbul, kadir gecesi,

İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temeli 6 Ağustos 2013'te atılan Çamlıca Camisi'nin inşa çalışmalarının, olumsuz hava koşullarına rağmen aralıksız devam ettiğini söyledi. Yurt dışından sık sık ziyaretçilerin geldiğini ve inşaat hakkında bilgi aldıklarını anlatan Külünk, şu ana kadar Belçika, ABD ve Güney Afrika'dan heyetlerin ziyarette bulunduklarını kaydetti.  Ergin Külünk, projeye ilginin büyük olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Belçika'daki bir üniversiteden yaklaşık 35 mühendislik talebesi, başlarındaki profesörleriyle geldi ve kendilerini gezdirdik, brifing verdik. Daha önce ABD'den bir ekip geldi. Güney Afrika'dan da gelen bir ekip olmuştu. Sadece bir cami olmamasından dolayı projemiz çok ilgi çekmekte. Birçok dernek, vakıf ve kuruluş, projemiz hakkında sürekli bizden bilgi alıyor. Biz de elimizden geldiği kadar bilgi veriyoruz." Külünk, TRT'den bir ekibin de projenin belgeseli için periyodik olarak çekim yaptığını anlattı.
İnşaatta 300 kişilik ekip görev yapıyor
İnşaatta yaklaşık 300 kişilik ekibin görev yaptığını belirten Külünk, şu an avluda kemer yapımına başlandığını ve kadınlar mahfilinin kaba yapısının sürdüğünü ifade etti. Dış cephe kaplamasıyla ilgili yaptıkları örnek çalışmanın teknik ekip tarafından beğenildiğini söyleyen Külünk, dış cephe kaplamasında şu anda seri imalata geçildiğini kaydetti. Külünk, caminin kaba inşaatının yüzde 70'ine yakınının tamamlandığını ifade etti. 6 minareli camideki 4 minarenin gövde kısmında bulunacağını anlatan Külünk, bu minarelerin 107,1 metre yüksekliğinde 3 şerefeli olarak hazırlanacağını söyledi.  Diğer 2 minarenin ise doksanar metre yüksekliğinde ve 2 şerefeli olarak yapıldığına dikkati çeken Külünk, "Minarelerimizin bir tanesinin yüksekliği 40 metreyi geçti, diğeri 25 metre civarında. Minare çalışmasında kısa çaplı bir dairenin 80-90 metre yukarıya kadar uzaması açısından milimetrik bir çalışma yapılmak zorundadır. Her bir metrelik çalışmada sistem yeniden kontrol ediliyor" dedi. Külünk, projenin planlanan programa göre yürüdüğünü anlatarak, camiyi Kadir Gecesi ve aynı zamanda cuma günü olan 1 Temmuz 2016'da ibadete açmayı hedeflediklerini anımsattı. Caminin de içinde bulunduğu bir külliye ve modern anlamda bir kompleks olarak tasarlanan projede 8 sanat atölyesi bulunduğunu kaydeden Külünk, "11 bin metrekarelik büyükçe bir müze çalışmamız var. 3 bin 500 metrekarelik de bir sanat galerimiz bulunuyor" dedi.  Külünk, caminin avlu kısmında 28 sütunun yer aldığını ifade ederek, projenin, tamamlandığında büyük beğeni kazanacağına inandığını dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...