Tgrt Haber
13 Kasım 2021 14:26

Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak, nerede? 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali...

"Çanakkale Köprüsü'nün son durumu nedir, açılış tarihi belli mi? Çanakkale Köprüsü nerede?" soruları gündemde yerini aldı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son tabliyelerinin montajı için geri sayım başladı. Köprünün tabliyeleri, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen törende yerleştirilecek. Temeli 18 Mart 2017'de atılan köprünün yapım süreci devam ederken; Çanakkale Köprüsü'nün ne zaman açılacağı, nerede olduğu ve son haline dair merak edilenler haberimizde...

Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak, nerede? 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali...
çanakkale,çanakkale köprüsü,18 mart,recep tayyip erdoğan

"Çanakkale Köprüsü nerede?, Çanakkale Köprüsü nereden nereye ulaşım sağlayacak ve ne zaman açılacak?" araştırılmaya başladı. 2017'de atılan temel ile birlikte, köprünün inşaasının ne zaman biteceği merak edilirken; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, köprünün son tabliyeleri bugün monte edilecek. 87 tabliyeden 81 tanesinin montajının tamamlanmasıyla birlikte, gözler köprünün açılış tarihine çevrildi. İşte, Çanakkale Köprüsü'nde son durum...

ÇANAKKELE KÖPRÜSÜ NEREDE?

1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasında bulunmaktadır. Çanakkale Boğazı'nın ilk köprüsü olarak tarihe geçecek bu yapı, Marmara Bölgesi'nin 5. asma köprüsü olarak kayda geçmektedir. 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçe merkezinin 10 kilometre güneyindeki Sütlüce köyü ile Asya yakasında Lapseki ilçesini birbirine bağlayacak. Köprünün yapımı tamamlandığında; henüz kısmen inşa hâlinde olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu'nun bir parçası olarak hizmet verecektir.

Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak, nerede? 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali...

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ 

Orta açıklığı 2.023 metre olan köprü, Cumhuriyet'in 100. yılına ithafen bu şekilde tasarlanmıştır. Toplam uzunluğu 3.563 metre olacak köprünün, Japonya'daki Akashi Kaikyō Köprüsü'nü 32 metre geçerek dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını alması planlanmaktadır. Lastik tekerlekli araçların geçebileceği Çanakkale Köprüsü'ndeki  kule yüksekliği 318 metredir. Kule yüksekliği ise, Çanakkale Savaşı'nda 18 Mart 1915'teki galibiyete atıfla, 3. ayın 18. günü anlamına gelecek şekilde, 3 ve 18 sayılarından oluşturulmuştur. "2x3" şeritle hizmet vermesi planlanan köprünün tabliyesi 3,5 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte, tabliyenin her iki tarafında inşa edilecek yürüme yollarının bakım ve onarım amacıyla kullanılması hedeflenmektedir. 

Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak, nerede? 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali...

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

1915 Çanakkale Köprüsü'nün planlanan açılışı, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünün kutlanacağı 18 Mart 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. Çanakkale Boğazı'nda 6 dakika kadar kısa bir süreyle ulaşım sağlayacak köprü, dünyanın en uzun asma köprüsü olarak tarihe geçecek. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu ile Silivri'deki O-3 ve O-7 ile Balıkesir'deki O-5 arasında bağlantı kuracak köprünün açılışıyla birlikte, şehirler arası mesafe ciddi oranda azalacak. 

Çanakkale Köprüsü ne zaman açılacak, nerede? 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son hali...

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDE SON DURUM!

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesini, en kısa işletme süresini teklif eden Daelim – Limak – SK - Yapı Merkezi OGG kazandı. İhale sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, köprünün temeli, 18 Mart 2017'de eski Başbakan Binali Yıldırım, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan ve Güney Kore Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Ho-In Kang'ın da katıldığı törenle Lapseki’de atıldı.16 Mayıs 2020'de köprünün kuleleri tamamlandı ve inşa süreci devam etti. 

Köprünün zeminini oluşturan 87 tabliyeden 81 tanesinin montajının tamamlanmasının ardından, kalan tabliyeler bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşesecek törende 2 blok olarak köprüye yerleştirilecek ve ardından köprünün asfaltlama, korkuluk ve trafik düzenlemeleri tamamlanacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...