Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Aralık 2017 15:35

Çekya'nın 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması' kararına tepki

TBMM Türkiye-Çek Cumhuriyeti̇ Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı Satır, "ABD’nin söz konusu açıklamasının Çek Cumhuriyeti'nde üst düzeyde destek bulmasını, bölgede barışa katkıda bulunmayan, talihsiz bir beyan olarak görüyoruz." dedi.

Çekya'nın 'Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması' kararına tepki
ABD,belma satır,BM kararları,Çekya,dostluk grubu başkanı,İsrail,Kudüs

TBMM Türki̇ye-Çek Cumhuri̇yeti̇ Parlamentolarası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, "Çekya'nın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması" kararına tepki gösterdi.

Satır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasının, tüm insanlık bakımından büyük bir hassasiyet taşıdığını vurguladı.

Belma Satır, şöyle devam etti:

"İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar hiçbir zaman kabul görmemiştir ve hukuken geçersizdir. ABD Yönetiminin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail nezdindeki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı açıklama, uluslararası hukuka ve başta 478 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı olmak üzere, BM kararlarına aykırıdır. Bunun da ötesinde gerek vicdan, gerek tarih önünde hükümsüzdür. Barış; ancak BM kararlarıyla da hükme bağlandığı üzere, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devletinin vücut bulmasıyla olacaktır."

Satır, Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin derhal sona ermesinin aynı zamanda tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

"İşgali teşvik ederek istikrarsızlığa yol açacaktır"

Belma Satır, ABD'nin söz konusu açıklamasının, işgali teşvik ederek bölgede hukuksuzluğa, istikrarsızlığa yol açtığını ve barış zeminini ciddi anlamda tahrip ettiğini bildirdi.

TBMM olarak bu açıklamayı kınadıklarını ve reddettiklerini belirten Satır, "ABD’nin söz konusu açıklamasının Çek Cumhuriyeti'nde üst düzeyde destek bulmasını, bölgede barışa katkıda bulunmayan, talihsiz bir beyan olarak görüyoruz." dedi.

Belma Satır, Filistin halkının hürriyet azmini ve milli iradesini temsil eden Filistin Devletini henüz tanımamış olan ülkelere, son gelişmeler karşısında artık zaruri hale gelen bu adımı bir an önce atmaları çağrısında bulundu, Türkiye'nin haklı davasında Filistin halkının yanında olduğunu bir kez daha vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...