Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 May 2014 20:40

Cemil Çiçek, 'Özerklik herkesin menfaatine olur'

TBMM Başkanı Çiçek, Moldova'da çoğunlukla Türkler'in yaşadığı Gökoğuz bölgesinin özerkliğinin gerektiği gibi işletilmesinin herkesin menfaatine olduğunu söyledi.

Cemil Çiçek, 'Özerklik herkesin menfaatine olur'
cemil çiçek, tbmm, moldova, Igor Korman, Dış Politika haberleri, Dış Politika,

Cemil Çiçek, Moldova Meclis Başkanı Igor Korman ile birlikte başkent Kişinev'den karayoluyla Gökoğuz Yeri Özerk Bölgesi'ne geçti. Korman şehrinin girişinde yerel kıyafetli gençler tarafından tuz ve ekmekle karşılanan Çiçek, buradan Halk Topluşu binasına geçti. Halk Topluşu binasında folklor gösterisiyle karşılanan Çiçek, çocuklarla ilgilendi. Çiçek, burada Halk Topluşu Başkanı Dimitri Konstantinov, Özerk Bölge Başkanı Mihail Formuzal ve yerel yöneticilerle bir araya geldi. Görüşmenin ardından Çiçek, Moldovalı mevkidaşı Igor Korman ve Formuzal ortak basın açıklaması yaptılar. Formuzal, TBMM Başkanı Çiçek'i Komrat'ta görmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi ve Türkiye'nin Gökoğuz Yeri'ne yaptığı yardımlara teşekkür etti. Çiçek, Moldova'ya anlamlı ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Aynı kökten geldiğimize inandığımız, aynı dili konuşan, aynı kültürü paylaşan Gökoğuz Yeri'ni de ziyaret etmekten mutluluk duyuyoruz" dedi. Gökoğuz Yeri'ni Moldova'nın ayrılmaz parçası olarak gördüklerini dile getiren Çiçek, "Türkiye olarak hem ikili ilişkilerimizde hem Moldova'nın Anayasal statüsünde özerk statüye sahip Gökoğuz Yeri ile ilişkilerimizi her alanda geliştirmek ve sorunların çözümüne katkı sağlamak için çaba gösteriyoruz" diye konuştu. Çiçek, TİKA'nın faaliyetlerini artırarak sürdürme gayreti içinde olduklarını da ifade etti. Gökoğuz Yeri'ndeki gelişmeleri yakından izlediklerini belirten Çiçek, sorunların çözümüne yönelik politikaları desteklediklerini söyledi.
Üniversitede öğrencilere hitap etti
Çiçek, buradan yürüyerek Korman Devlet Üniversitesi'ne geçti ve akademik kadro ve öğrencilere hitap etti. Gökoğuz yerine dost ve akraba ziyaretine geldiklerini ifade eden Çiçek, "Demirperdenin kalkmasıyla birbirimize kavuştuk. Gökoğuz Yeri'nin özerkliği Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanmıştır" dedi. Gökoğuz Yeri'nin sorunlarının çözülmesi için çalışma grubu kurulmasını önemsediklerini belirten Çiçek, "Özerkliğin gerektiği gibi işletilmesi herkesin menfaatinedir. Bugünün işi yarına bırakılmamalı. Ne yapılacaksa diyalog içinde karşılıklı anlayışla daha yoğun çalışmakta fayda var" diye konuştu. Cemil Çiçek, Gökoğuzlar'ın kimliklerini koruyarak daha müreffeh bir hayat sürmeyi hedeflediğini vurgulayarak, bunun aidiyet duygusuyla ve anadil öğrenimiyle mümkün olduğunu söyledi. Türkiye'nin bölgedeki gelişmeleri yakından izlediğini anlatan Çiçek, "Gökoğuzlu kardeşlerimiz geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye'nin güçlü desteğinden emin olmalı" dedi.
"TİKA'nın projelerini takdirle karşılıyoruz"
Moldova Meclis Başkanı Igor Korman da konuşmasına Türkçe, "Bugün sizinle olduğuma çok sevindim. Zaman hayrolsun" diye başladı. Türkiye'nin TİKA vasıtasıyla Gökoğuz Yeri'nde ve diğer kentlerde hayata geçirdiği projeleri takdirle karşıladıklarını belirten Korman, ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ifade etti. Ukrayna'daki gelişmelerden kaygı duyduklarını dile getiren Korman, "Bu bize birlik olmamız gerektiğini öğretiyor" dedi. Korman, Gökoğuz Yeri'nin özerklik anlaşmasının 1994'te imzalandığını anımsatarak, "Geçmişte bazı sorunlar oldu, olacaktır ama yapıcı bakışla sorunlara yaklaşınca ve gerçekçi çözüm aradığımızda olumlu sonuçlar alacağız" diye konuştu. Çiçek, üniversitenin ardından Komrat'ta TİKA tarafından yapılan Mustafa Kemal Atatürk kütüphanesini ziyaret etti, Komrat Belediye Başkanı Nikolay Dudoğlu ile görüştü. Çiçek, Moldova Meclis Başkanı Korman ile de Moldova Meclisi'nin Kormat bürosunun açılışını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...