Tgrt Haber
30 Nisan 2014 17:58

CHP'den RTÜK'e başvuru

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, seçim döneminde "kamu yayıncılığı" ilkelerine uymadığı iddiasıyla TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in görevden alınması talebiyle Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) başvurdu.

CHP'den RTÜK'e başvuru
CHP, grup başkanvekili Engin Altay, 'kamu yayıncılığı' TRT Genel Müdürü, ibrahim şahin, rtük, Polemik haberleri, Polemik,

Altay, RTÜK Başkanı Davut Dursun'u ziyaret ederek, seçim döneminde kamu yayıncılığı konusunda yaşananlarla ilgili taleplerini iletti. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Altay, RTÜK Başkanlığına hak ve hukuk noktasında önemli bir başvuru yaptıklarını belirtti. TRT'nin, 15-29 Mart'ta Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilke kararlarına muhalefetten ve aleni taraf olmaktan 2 uyarı, bir de yayın durdurma yaptırımıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Altay, YSK'nın bu kararıyla, TRT Kanunu'nda belirtilen tarafsızlık ve yansızlık ilkesinin açıkça ihlal edildiğinin tescillendiğini ve belgelendiğini savundu. TRT Kanunu'nda "tarafsızlığın ihlal edildiği hallerde, bu hallerin gerekçeli olarak belirtilmesi suretiyle RTÜK'ün teklifi, Bakanlar Kurulu kararıyla TRT Genel Müdürü görevden alınır" hükmünün bulunduğunu kaydeden Altay, RTÜK Başkanı Dursun'a kanunla kendisine verilen görevi hatırlattıklarını ve CHP olarak resmi başvuruda buluduklarını dile getirdi. Altay, 22 Şubat-2 Mart'ta TRT'de AK Parti'ye 13 saat 32 dakika, CHP'ye 45 dakika, MHP'ye 48 dakika süre ayrıldığını söyleyerek, 15-21 Mart'ta ise TRT'nin seçim mitingleri noktasında AK Parti'ye 17 saat 36 dakika, CHP'ye 1 saat 1 dakika ve MHP'ye de 60 dakika yer verildiğini bildirdi. Bunun, TRT'nin devletin resmi yayın organı değil de AK Parti'nin yayın organına dönüştüğünün bir delili ve belgesi olduğunu savunan Altay, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasıyla ilgili önerge de verdiklerini anlattı.
Arınç'ın RTÜK üyeleriyle ilgili konuşması
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın RTÜK'ün kuruluşunun 20'nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmayı hatırlatan Altay, şöyle konuştu: "Arınç'ın muhalefet partisi tarafından önerilen ve parlamentodan seçilen RTÜK üyelerini etik kurallara uymamakla itham etmesi, onları partizanlıkla suçlaması da bizleri şaşkınlığa ve hayrete düşürmüştür. RTÜK üyelerinden tarafsızlık bekleyen Bülent Arınç'ın, önce devlet memuru olan TRT Genel Müdürü'nün tarafsızlığını sağlaması gerekir. Arınç, RTÜK'te ille de militan arıyorsa CHP, MHP ve BDP'nin kontenjanından gelen üyelere değil de iktidar partisinden gelen üyelere bakması gerekir. Anayasa Mahkemesinin kuruluş yıl dönümünde ev sahibinin misafirleri tokatladığından şikayet eden Arınç'ın, dün burada misafir olarak gelip ev sahiplerini de tokatlamaya ayrıca hiç hakkı yoktur. Kendisine yakıştıramadım." Altay, RTÜK'ün AK Parti'nin bir organına dönüştüğünü ve hükümete muhalif basını susturmak için bir ceza kurumu olarak iş ve işlem yaptığını ileri sürdü.
"RTÜK Başkanı'nı hazırlıklı gördüm"
RTÜK Başkanı Dursun'un başvuru karşısında neler söylediğinin sorulması üzerine Altay "Kendisini hazırlıklı gördüm" yanıtını verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...