Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
25 Eylül 2019 12:17

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor

​Tokat’ta nesli tükenme tehlikesi altına olan akzambak çiçeğini çoğaltan Fikret Aydmir, akzambağın çiçeği, yağı, poleni ve soğanın para ettiğini söyledi.

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor
akzambak,çiçek

Akzambaklar şehri Tokat’ta, nesli tükenme tehlikesi altına olan akzambak çiçeği bağ ve bahçelerde çoğaltılıyor. Zambak çiçekleri ise soğanından polenine, poleninden yağına kadar para ediyor. Yağı ilaç sanayinde, poleni boya sektöründe yaprakları parfüm sanayinde değerlendiriliyor. Sonbahar mevsiminde ise akzambakların soğanından yavru alma işlemi yapılarak çoğaltılıyor. Elde edilen küçük zambak soğanları 2 liradan satılıyor. Bir sezon geçtikten sonra soğanlar çiçek açacak olgunluğa ulaşıyor. 
Soğanından yavru alarak çoğaltıyor 
Akdeğirmen Mahallesindeki bahçesinde emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı akzambak üretimini ticari hale dönüştüren Fikret Aydemir (61) gelen talebi karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi. Haziran ayında çiçek döneminde hasat yaptıkları zambakların polenini ayrı çiçeklerini ayrı sattıklarını ifade eden Aydemir, bu günlerde de yavru alma döneminin başladığını söyledi. Zambakların soğanlarını sökerek yavru aldıklarını ifade eden Aydemir, “Akzambaklara yoğun bir ilgi var. Üniversiteler, belediyeler, tarım müdürlükleri istiyor, taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Geçen sene 5-10 bin arasında yavru aldık. Bu sene bereketli bir yıl oldu 40-50 bin arasında yavru aldık” dedi. 

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor

Soğanından çiçeğine para ediyor 
Akzambakların çiçeğinin soğanından çiçeğine para ettiğini ifade eden Aydemir, “Çiçeklerin yavru soğanlarının 2 liradan, büyük anaçlarını ise 20 liradan satıyoruz. Çiçeğinin kilosu ise 100-140 liradan, poleni ve yağı 5 bin Avro’dan gidiyor. Bir şekilde bu karlı bir kazanç. Evinde bahçesi olana tavsiye ediyorum. Evinde balkonda saksıda yetiştirip çiçeğinden reçel yapabilirler. Çok fazla bakımı, masrafı yok, karlı bir iş” diye konuştu. 

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor
Yurt içinde birçok ilden gelen talebi yetiştirmekte zorlandıklarını ifade eden Aydemir, her geçen yıl akzambaklara olan talebin arttığını sözlerine ekledi. 

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor

Çiçeği ayrı soğanı ayrı para ediyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...