Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
20 Aralık 2017 19:47

Cizre’ye milyon dolarlık yatırım

Şırnak’ın Cizre ilçesinde otel açılışı gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, terörün yaşandığı yerlerde 70 binde fazla binanın hasar gördüğünü belirterek, artık vatandaşların evlerini tek tek yapıp teslim etme zamanı olduğunu vurguladı.

Cizre’ye milyon dolarlık yatırım
cizre,otel yatırımı,gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli açılışlarda bulunmak üzere Şırnak’ın Cizre ilçesine geldi. Özhaseki, burada ilk olarak, Koç Grubu tarafından yaptırılan Divan Oteli’nin açılışını yaptı. Açılışa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Vali Mehmet Aktaş, Koç Grubu Yöneticisi Richard Appelbaum, Kaymakam ve Belediye Başkanı Faik Arıcan ve Cizre TSO Başkanı Süleyman Çağlı ile çok sayıda davetli katıldı. 18 milyon dolara mal olan 285 yatak kapasiteli otelin açılışında konuşan Bakan Özhaseki, Cizre’nin kadim bir yer olduğunu belirterek, “Mezopotamya’ya açılan bir yer. Adeta doğunun incisi. Ben 21 yıl belediye başkanlığı yaptım. Keşke benim memleketimde de böyle mümbit araziler olsaydı. Keşke böyle sular aksaydı. Keşke iklim böyle olsaydı. Eskiden Cizre’yi ve Silopi’yi coğrafya kitaplarından bilirdim. Şimdi planlamadan dolayı ara sokaklarına kadar biliyorum. Silopi’nin, Cizre’nin, İdil’in ve Şırnak merkezin neye ihtiyacı var, hangi aşamadayız, bundan sonra nelerin yapılması gerektiğini ezbere biliyorum” dedi.

“Şırnak’ın güzel konutlara ihtiyacı var” 

Cizre’de 17 bin 175 yapının hasar gördüğüne dikkat çeken Özhaseki, “Bunların içerisinde 30 bin liranın aşağısında olan hasarların bedellerini nakit olarak ödedik. Eşya bedellerini ödemeye devam ediyoruz. Ama bir taraftan da 3 bin 782 konutun inşaatına devam ediyoruz. Aslında yıkılan ağır hasarlı bina sayısı bu kadar değil. Daha az ama yapacağız. Çünkü Şırnak’ın güzel konutlara ihtiyacı var. 3 cami, 2 taziye evine de başladık, inşaatları devam ediyor. Altyapıda sorunumuz vardı. 245 kilometre su, 43 kilometre de kanala başladık. Değişik parklara başladık. Hasar gören evlerde oturan vatandaşlarımızla anlaşma oranımızda yüzde 75’lere kadar yükseldi. Bu oran Şırnak’ta yüzde 90’ı geçti, Silopi’de yüzde 90’ları geçti. Burada az ama zaman içerisinde hal olacak diye düşünüyorum. Evi yıkılan her vatandaşımıza bir ev vermek bizim devlet olarak borcumuz. Burada bir kötülük yaşandı, Allah bir daha yaşatmasın. Şimdi yaraları sarma ve biraz uyanık olma zamanı. Terörün yaşandığı yerlerde 70 binden fazla hasarlı binamız var. Bunların 25-30 bin civarı artık yıkık ve kullanılamaz durumda. Orada vatandaşın bir suçu günahı yok. Vatandaş masum. Vatandaşın evini talan edenler belli. Şimdi vatandaşların evlerini tek tek yapıp teslim etme zamanı” diye konuştu.

“Hak arayan dağa çıkmaz” 

Terör örgütü PKK’nın 40 yıldır Türkiye’nin başına bela olduğunu anlatan Bakan Özhaseki, şunları söyledi:
“Her hak arayan dağa çıkamaz. Benim de eziyete uğradığım, canımın sıkıldığı çok olmuştur. Ama hakkımı başka mecralarda arıyorum. Bu mecralarda hak aramaya devam edeceğiz. Hakkımız neyse sonuna kadar arayacağız ve söyleyeceğiz. Ama silahı alıp, komşunun çocuğunu vuramam, güvenlik güçlerine ateş edemem. Gece baskınlar yapıp, insanları katledemem. Öyle bir hakkım yok. Hiçbir hak uğruna bu vahşilikler yapılamaz.”

Konuşmaların ardından otelin açılışı yapıldı. Bakan Özhaseki, daha sonra, Konak Mahallesi’nde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan konutlarda incelemelerde bulunup, Nur Mahallesi’nde 60 dönüm arazi üzerinde yapılan Sosyal Yaşam Parkı’nın açılışını gerçekleştirdi. Parkın açılışında da konuşan Bakan Özhaseki, şu ifadelerde bulundu: 

“Yaklaşık bir yıl önce burada bir temel atma töreni yapmıştık. O gün geldiğimiz de aslında üç işin temelini atmıştık. Dicle Nehrini ıslah edeceğiz ve 50 bin metrekare alan üzerinde park yapacağız, 3 binden fazla evimizin temelini atacağız diye söz vermiştik. Ayrıca, Cizre’nin suyunu getirmek, kanalını yapmak gibi altyapı işleri ile ilgili temel atmıştık. Aradan bir yıl geçti verdiğimiz sözü tek tek yerine getirmenin huzurunu yaşıyoruz. Şırnak, Cizre ve bölgeye çok sık geliyorum. Gelmemizin tek bir sebebi var, buradaki yaraları sarmak, zararları gidermek ve gönül köprüsü kurmak, gönülleri kazanmak, yüzyıllardır süren ama son birkaç yıldır zaafa uğraya kardeşlik duygusunu yeninden tesis etmek. İnşallah bundan sonra huzurla bu yatırımları yaparız, kardeşliğimiz daim olur. Aramıza fitne fesat koymak isteyenlere de cenaba Allah fırsat vermez. Bizler de Allah’a inanan insanlar olarak bu kötülükleri yapanlara yüz vermeyiz. Bu anlamda açılışını yapacağımız parkın hayır olmasını diliyorum.”

Bakan Özhaseki, açılışın ardından folklar ekibiyle halay da çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...