Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
06 Haziran 2014 23:30

Çözüm Süreci Çalıştayı sona erdi

Diyarbakır'da düzenlenen "Yeni Türkiye'nin Açılan Kilidi: Çözüm Süreci Çalıştayı" sona erdi.

Çözüm Süreci Çalıştayı sona erdi
Çözüm Süreci Çalıştayı, diyarbakır, çözüm çalıştay,

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem ve AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ile milletvekilleri, akademisyenler, avukatlar, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla bir otelde düzenlenen çalıştayda çözüm sürecindeki gelişmeler, varılan nokta, ortak geleceğin inşasında hangi siyasal, demokratik adımlara öncelik verileceği konuları ele alındı.

Basına kapalı gerçekleştirilen oturumun ardından çalıştaya katılan konuklar, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, beklentileri dinleyerek istifade ettiklerini, çalıştayın sürecin ilerlemesinde ön açıcı ve kolaylaştırıcı olduğunu ifade etti.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise çalıştayın toplumun nabzını doğrudan alması bakımından anlamlı olduğunu ve önemsediğini dile getirdi.

Elçi, çözüm sürecinin "iyi gitmediğine" ilişkin kaygıların yükseldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tam da çözüm sürecinin 'iyi gitmediğine' ilişkin kaygıların yükseldiği, özellikle KCK yetkililerinin 'sürecin iyi gitmediği, aslında bu süreçten de artık söz edilemeyeceği' yönündeki görüşlerinden sonra, Beşir Atalay ve Efkan Ala'nın gelip burada bu sorunun merkezinde, sorunun muhatapları ile bir araya gelmesi toplumun nabzını doğrudan alması anlamlıdır ve önemsiyorum. Beşir Atalay ve Efkan Ala önemli mesajlar verdi. Özellikle çözüm sürecine ilişkin kararlılığı ciddi bir şekilde ortaya koydular."

- "100 yıllık sorun"

Gazeteci yazar Aslan Değirmenci ise Türkiye'nin yüz yıllık bir sorunu çözmek için mayınlı arazide bir şekilde ateşten gömlek giydiğini belirtti.
Değirmenci, son süreç içerisinde çatışmanın olmamasının herkesi sevindiren bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Çözüm süreci bir merhamet projesidir bu merhamet projesi eğer bugün Türkiye'de tamamlanırsa Ortadoğu'ya yayılacaktır" dedi.

Değirmenci, şunları kaydetti: "Bu çalıştay tarihi bir anda tarihi bir günde bir devrim sessizliğinin sesi olmuştur. Çalıştayın verdiği siyasi mesajlara bakacak olursak hem Efkan Ala hem de Beşir Atalay'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihinden bu yana pek alışık olmadığı ifadeleri kullandığını gördük ki bu bizi hem onurlandırdı hem yüreklendirdi. Bunlar merhametin ve vicdanın sesi oldular. Çözüm süreci bir merhamet projesidir bu merhamet projesi eğer bugün Türkiye'de tamamlanırsa Ortadoğuya yayılacaktır. Küresel bir anlam ifade edecektir, bu küresel ifadenin altını da dolduracak olan bu çalıştaylardır."

- "Heyecan verdi"

Eski Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt, çalıştayın insanlara büyük bir heyecan ve umut verdiğini belirtti. Kurt, yüzyıllık problemin çözümüne ilişkin bir buçuk yıldır süren bir çözüm süreci aşamasının toplumsal anlamda ne tür bir fotoğrafla kendini gösterdiğine ilişkin değerlendirme toplantısı yapıldığını dile getirdi. Kurt, "Toplumsal yansıma adına sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve işin ilgilisi olan uzmanlar görüşlerini belirtiyorlar. Çok umut verici, insanların büyük bir heyecanı var. 'Biz niye yokuz, biz niye bu işin içinde değiliz' diyen her kesimden insanlar bu konuya ehemmiyet verdiklerini gösterdi. Dolayısıyla bu barışın toplumsal anlamda ne kadar derinleştiğinin bir göstergesidir. Değerli sonuçlar çıkacağına inanıyorum, sürece bir ivme verdi bu ivme bir sonraki adımları da hızlandıracak" diye konuştu.
Terör örgütünün kaçırdığı çocukların ailelerinin yaptığı eylem ile ilgili olarak, en az bu toplantı kadar sürece değer kattığını söyleyen Kurt, şöyle devam etti: "Çözüm süreci, BDP tabanına yakın ailelerden oluşan insanların savaşın anlamsızlığına ilişkin derinleşmiş duyguyla aileleri tarafından bu savaş niye, bizim çocuklarımızı neden götürdünüz sorusuyla karşılaşıldığı bir sürece getirmiş toplumu. Bu anlamda bir devrim niteliğindedir."

- Terör örgütünün kaçırdığı çocuklar

Çalıştayı olumlu bulduklarını vurgulayan Mazlum Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ise katılımcılar bakımından zengin bir profil oluşturulduğunu bildirdi. Lice'de yol kesmeler ve ailelerin eylem yaptığı bir dönemde bu çalıştayın özellikle burada yapılmasının çok önemli olduğuna dikkati çeken Ay, şu görüşleri dile getirdi: "Açılış konuşmalarında da sürecin kararlılıkla devamına vurgu yapılması ile ilgili bir irade gördük. Adımların da yakın zamanda atılacağı açıklandı. Bu nedenle bizi biraz heyecanlandıran bir çalıştay oldu. Konuşmacılar içerde görüşlerini eleştirilerini ve süreçte bundan sonra yapılacaklara ilişkin somut önerilerini sundular."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...