Tgrt Haber
13 Haziran 2021 14:38

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'e gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmeden önce havalimanında ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Brüksel'e gitti
erdoğan,bıden,merkez bankası,döviz,türkiye

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'e hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İttifakın önümüzdeki 10 yıllık yol haritasını belirleyecek NATO 2030 sürecine ilişkin kararların alınacağı önemli bir zirveye iştirak edeceğiz." dedi.

ERDOĞAN-BIDEN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Biden ile göreve geldikten sonraki yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye - ABD ilişkilerini masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular oldu. Bunları geride bırakıp, neler yapabiliriz neler yapacağız bunları konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş. Zira 24 Nisan bizler için çok olumsuz bir süreç oldu. Böyle bir yaklaşım beklemezdik ancak bu yaklaşım bizleri üzdü. Zira Türkiye rastgele bir ülke değil. Türkiye, ABD ile NATO'da müttefik bir ülke. Ve bu konuda NATO ile uzaktan yakından ilgisi olmayan Ermeniler ile ilgili böyle bir yaklaşım içerisine girmesi bizi üzmüştür"dedi.

Savunma sanayine yönelik masa üstünde kalan birçok konu var. Bunların da en önemlisi F-35 konusudur. Bu konuda Türkiye ahdini yerine getirmesine rağmen, sözleşmeye uymayan bir ABD var. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var. Bunun yanı sıra parça alma işlemini Türkiye'den yapmalarına rağmen ama bunlarla beraber çok ciddi bir ödemeyi de yapmış Türkiye var. Ve 5 tane F-35 verilmiştir. Daha sonra da bu F-35'lere el koymak suretiyle bunlar gönderilmemiştir. Tabi patriotlar konusu var. Bu konuda da ABD sözünde durmamış ve geri almış biz de bu olaydan sonra Rusya ile anlaşarak S400'leri aldık dedi.

Tüm bunların yanında tabi daha başka birçok savunma sanayinde başlayıp da devam edemediğimiz konu var. Bundan sonraki süreçte neleri yaparız ya da yapamayız ikili görüşmede masaya yatırmakta fayda var. Bizim bütün dert ve beklentimiz NATO'nun bütün birlik ve beraberliğine güç katacak amasız ve fakatsız eylemler görmektir. Kaldı ki şu anda ABD yakın bir zamanda Afganistan'ı terk etmenin hazırlığı içerisinde. ABD terk ettikten sonra orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke Türkiye. Bunları da ayrıca görüşeceğiz ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın döviz rezervine ilişkin de açıklamalar yaptı:

"Merkez bankamızın döviz rezervi konusunda geldiğimiz nokta 100 milyar dolar seviyesine ulaşmış vaziyetteyiz. Bu Türkiye'nin son zamanlardaki çok ciddi bir sıçraması oldu. Kendilerine göre; Merkez Bankası'nın döviz rezervi düşüyor bundan dolayı zil takıp oynayanlar var. Onların bu oyununu da bozmuş oldu.''

''Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar çıkmıştık. İnşallah bu tırmanış yeniden başlıyor, bu tırmanışı yeniden devam ettireceğiz."

ÇİN İLE YENİ SWAP ANLAŞMASI

Ülkelerin kendi yerel paralarıyla ticaretleri, Merkez Bankaları aralarında yapılan SWAP adı verilen para takası adı verilen malum gerçekleşiyor. Bu çerçevede yakın zamanda en büyük ticaret ortaklarımızın başında gelen Çin'le çok önemli bir anlaşmayı yaptık. Daha önce Çin ile 2.4 milyar dolarlık bir SWAP anlaşmamız zaten vardı. Bu rakamı 3.6 milyar dolarlık yeni bir SWAP anlaşmasıyla toplamda 6 milyar dolara çıkarmış olduk.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...