Tgrt Haber
04 Haziran 2021 18:02

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi keşfedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak açıklarında bulunan petrol/doğal gaz rezervi ile ilgili kameraların karşısına geçti. Türkiye'nin kilitlendiği 'müjde' Filyos Limanı'nın açılışında duyuruldu. Erdoğan, Karadeniz'de 135 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz keşfi yapıldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi keşfedildi
cumhurbaşkanı,recep tayyip erdoğan,müjde,doğal gaz,karadeniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen müjdeyi bu akşam açıkladı. Zonguldak'ta kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini duyurdu. Bu keşifle beraber bölgedeki doğal gaz rezervi 540 milyar metreküplük seviyeye ulaştı.

Filyos Limanı açılışı ve Doğal Gaz İşleme Tesisleri Temel Atma Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, limanın Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri yapma yolunda alt yapı niteliğinde olduğunu belirtip, "Bu liman ayrıca 2023 hedefimizde dünyayı ilk 10 ekonomiye çıkarmanın önemli alt yapılarından biridir. Bölgemize, sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

KARADENİZ'DE 135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ KEŞİF

Açılışı yapılan Filyos Limanı'nın aslında Filyon Vadisi projesinin bir adımı olduğunu söyleyen Erdoğan, liman sayesinde yıl sonuna kadar 200 milyar dolarlık ihracat gerçekleşeceğini söyledi. Karadeniz'de keşfe çıkan Fatih sondaj gemisinin geçen yıl 405 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı, bu keşfin dünyada 2020 yılının en büyük keşfi olduğunun altını çizdi.

Türkiye'nin artık kendi gemileriyle hem sismik araştırması hem de sondaj çalışması yaptığına vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir keşif daha yaptı. Hayırlı olsun. Böylece toplamdaki doğal gaz keşfimiz 540 milyar metreküplük seviyeye ulaştı. Ülkemize ve milletmize hayırlı olsun. Bölgede araştırmalarımız devam ediyor. İnşallah yeni müjdeler de bekliyoruz" sözleriyle müjdeli haberi verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi keşfedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

HEDEF KARADENİZ GAZINI 2023'TE KULLANIMA SUNMAK

"Karadeniz gazını 2023'te kullanıma sunmak için arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Filyos'taki tesisi de hızla tamamlayarak hem deniz hem karada bu işi bir an önce bitirmekte kararlıyız.

Türkiye'yi en büyük cari açık kalemi olan enerji ithalatından kurtararak kalkınma hamlemiz en büyük hedefimizdir. Denizdeki doğalgazı karaya üç etapta çıkarmayı planlıyoruz. Birinci deniz tabanında kurulacak doğalgaz üretim sistemleri. Karada doğalgazı işleyecek, kullanıma hazır hale getirecek tesis. Üçüncü aşama denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır. Bu aşamaya kadar karada ve denizde yapılan her işte her yatırım, her çalışma milli ekonomimize ilave katkı sağlayacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi keşfedildi

İLK ETAPTA 10 KUYUDA SONDAJ YAPILACAK

İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama işlemini bitirecek ardından yeni sahalara açılacağız. Deniz ve karadaki doğalgaz arama faaliyetlerinde geldiğimiz yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür. Nice sıkıntı, tuzak, sabotaj, ihanetlere göğüs gererek baş koyduğumuz bu yolda adım adım ilerledik. Ecdadımız Fatih gemileri karadan yürütmüştü, biz de sinsi ayak oyunlarını, ekonomik engeli aşarak ülkemizi 2023'ün eşiğine getirdik.

Temelini attığımız doğal gaz kara bağlantı ve işleme tesisinin bir an önce tamamlanması ümidiyle şimdiden ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum."

ERDOĞAN MÜJDEYİ BÖYLE AÇIKLADI

NE OLMUŞTU?

Türkiye nefesini tuttu, tüm gözler Karadeniz'e çevrildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın petrol ve doğal gaz arama çalışmaları kapsamında Zonguldak'ta vereceği müjde merakla bekleniyor. Bugün Zonguldak'ta Uzun Mehmet Camii'nin açılışında konuyla ilgili yeni bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Zonguldak'tan bir müjde vereceğiz. Zonguldak artık müjdelerin merkezi oldu. Karadeniz Ereğlisi'nde de benzeri bir müjde olabilir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN DOĞAL GAZ VE PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak isteyen Türkiye, son yıllarda bünyesine kattığı sondaj gemileriyle önemli bir hamle yaptı. Doğu Akdeniz'de tüm engellemelere rağmen petrol ve doğal gaz arayışını sürdüren Türkiye, Karadeniz'de de benzer arayış içine girdi.

Karadeniz'e 1778 kilometre sınırı bulunan Türkiye, tarihindeki en büyük doğal gaz keşfini geçen yılın Ağustos ayında gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemisi, Karadeniz'de ilk milli derin deniz sondajı sonucunda Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi buldu. Bu miktar, Türkiye'nin yıllık 12 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçecek seviyede.

Sakarya gaz sahasında planlanan 30 kuyu ile 2026'dan itibaren yılda 15 milyar metreküp gaz üretilmesi hedefleniyor. 

Türkiye yılda tükettiği 50 milyar metreküp gazın tamamına yakınını ithal ediyor. Yerli üretim ile birlikte gaz talebininin yüzde 60 artması ve 2030'a kadar yılda 80 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi açıkladı: Karadeniz'de yeni doğal gaz rezervi keşfedildi(Karadeniz'de keşif yapan sondaj gemisi Fatih)

ERDOĞAN'IN MÜJDE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü TRT canlı yayınında Cuma günü bir müjde açıklayacağını söylemişti. Erdoğan Zonguldak'ta, Karadeniz'in Kuzey Sakarya Sahası’nda yer alan arama kuyusu Amasra-1’de devam eden petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında keşfedilen rezerv için "Oradan Kanuni Sondaj Gemisi’yle bağlantımızı kuracağız ve bağlantıyla beraber de bunları açıklamış olmama rağmen tekrar oradan açıklamamızı inşallah yapacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...