Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Nisan 2014 18:31

Danıştay'dan BTK kararına durdurma

Danıştay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun, sabit telefon trafik kayıtlarının TİB'e gönderilmesini öngören kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Danıştay'dan BTK kararına durdurma
danıştay, bilgi teknolojileri, tib, GÜNCEL haberleri, GÜNCEL,

Edinilen bilgiye göre, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun sabit telefon işletmecilerinin trafiklerine ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Başvuruyu görüşen Danıştay 13. Dairesi, sabit telefon trafik kayıtlarının TİB'e gönderilmesini öngören kararın yürütmesini durdurdu. Danıştay, BTK'nın kararının "... tüm trafiğin Kurul tarafından belirlenen lokasyonlara IP protokolü üzerinden noktadan noktaya özel hatlar ile teslim edilmesi...'' şeklindeki hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararı değerlendiren TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, "geçen yıl BTK'nın, telefon konuşma kayıtlarının TİB'e gönderilmesi yönünde karar aldığını'' ifade etti. TELKODER olarak, haberleşme kayıtlarının bir noktada toplanmasının mahremiyet hakkına aykırı olması ve böyle bir uygulamanın işletmecilere ek yatırım yükü getirmesi nedeniyle Danıştaya başvurduklarını belirten Arıak, şöyle devam etti: "Danıştay, Türkiye için çok önemli bir karar alarak, bu uygulamanın yürütmesini durdurdu. Alınan karar, tüm telefon trafiğinin TİB üzerinden geçirilmesinin önüne geçiyor. Böylece milyonlarca kişinin görüşme bilgileri risk oluşturacak ve savunmasız halde kaydedilmeyecektir." Arıak, kararın haberleşme güvenliği ve mahremiyetin korunması açısından çok değerli olduğunu belirterek, telefon işletmecilerine büyük külfet getiren gereksiz harcamaları da önleyeceğini ifade etti. Arıak, Danıştay kararıyla sadece mahkemelerin izin verdiği telefonlara ilişkin trafik kayıtlarının TİB'e gitmesinin yolunun açıldığını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...