Tgrt Haber
06 Mart 2014 21:05

Davutoğlu kararı değerlendirdi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya bağlanma kararını 'erken alınmış ve istikrara hizmet etmeyecek bir karar' olarak nitelendirdi.

Davutoğlu kararı değerlendirdi
ahmet davutoğlu, kırım kararı, rusya, ukrayna,

Libya Konferansı için Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türk basın mensuplarıyla görüştü ve gündemi değerlendirdi. Davutoğlu Kırım hakkında şunları söyledi: “Biz en başından itibaren Ukrayna konusunda ilkeli bir tutum içerisinde olduk. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği bizim için elzemdir. Bu çerçevede de Sayın Başbakanımızın Sayın Putin'le yaptığı görüşmede de bunu vurguladık, bugün ben de Sayın Lavrov'a bir kez daha ifade ettim ve benim temaslarımızda, benim Kiev'de yaptığım temaslar da bu temel prensip etrafındadır. Tabii aynı zamanda da Kiev'de Ukrayna'nın bütün kesimlerini temsil eden bir siyası yapılanma ve hükümetin oluşması önemlidir. Biz bir komşu olarak Rusya'nın Ukrayna'daki halklarla olan yakın temasını, tarihi bağlarını biliyoruz, bizim de böyle tarihi bağlarımız var. Biz hem Rusya hem de Ukrayna'ya komşu bir ülke olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kırım bizim için Ukrayna'nın bir parçası olarak, Ukrayna'nın Karadeniz'deki bir barış yarımadası haline dönüşmeli. Buradaki Rus, Ukraynalı, Tatar gruplar, topluluklar barış içinde yaşamalı ve güzel bir örnek teşkil etmeliler. Dolayısıyla bugün ve daha önce de görüştüğümüz bütün taraflara herhangi bir oldubittiden kaçınılması, Kırım'da ve Ukrayna'da uluslararası hukuk temel esaslarına ve sınır bütünlüğüne saygı gösterilmesi hususunda telkinlerde bulunduk ve bunu da sürdüreceğiz. Bugün alınan karar, erken alınmış ve istikrara hizmet etmeyecek bir karar. Çok kısa bir sürede bir ülkenin kaderiyle ilgili bir karar, sadece Kırım'ı değil Ukrayna'yı da etkileyecektir. Böylesi kararlardan kaçınmak gerekir. Diplomasiye şans vermek lazım, bu sorunların diplomasi ile aşılabileceği kanaatindeyim. Burada iki temel ilke esastır, bugün burada hem Sayın Lavrov'a da sayın Kerry'ye de vurguladım, o da Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve Kiev'de herkesi içine alan, kapsayıcı, kimseyi, Doğu ve Güney Ukrayna'yı da dışlamayan bir hükümet yapılanmasının sağlanması ve bu hükümetin ülkeyi en kısa sürede seçime götürmesi. Bu prensip etrafında çözüm bulunabilir. Ümit ederiz ki Ukrayna farklı çıkarların çatıştığı bir alan değil, ortak vizyonların buluştuğu bir alan olur. Kırım da bu anlamda bu ortak vizyondan istifade eder.”
MONTRÖ İLKELERİNİ HARFİYEN UYGULARIZ
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Rusya'nın istihbarat uçuşları ile ilgili olarak, “Uçuşlarla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri, hava kuvvetlerimiz herhangi bir tedbir alınması gerektiğinde bunu zaten yapıyor. Bu da herhangi bir ülkeye karşı değil. Karadeniz uzun zamandır barış ve istikrar denizi. Bu bağlamda bütün Karadeniz'e kıyı ülkelerin buna özen göstermeleri önemli ve gösterdiklerini de düşünüyorum. Normal askeri pratikleri içerisinde bazı uçuşlar olabilir. Ama bunların karşılıklı hudutlara ve egemenlik alanlarına saygı esasında olmalı. Şu anda böyle bir kriz görmüyoruz. Karadeniz'de söz konusu olağanüstü bir durum yoktur. Olmaması için de çaba sarf ediyoruz. Ne Ukrayna ile Rusya arasında ne NATO ile Rusya arasında ve herhangi ülke grupları arasında çatışma haline gelmesi Türkiye'nin hiç arzu etmediği bir gelişmedir” ifadesinde bulunurken, Amerikan gemilerinin Boğazlardan geçmesi konusunda gelen bir soruya, “Boğazlardan geçecek, geçmesi muhtemel gemiler konusunda ise Montrö ilkeleri açıktır. Montrö ilkelerini biz harfiyen uygularız. Gürcistan savaşında bunu herkes gördü. Uluslararası hukuka her zaman saygılı olduk ve özellikle de Boğazlar ve Türkiye'nin egemenliği söz konusu olduğunda bunlardan hem taviz vermeyiz, hem de muhatap olduğumuz anlaşmaları uygular ve o anlaşmalar temelinde hareket ederiz” şeklinde yanıt verdi.
BARIŞ SÜRECİ KIBRIS'A İSTİKRAR GETİRİR
Bakan Ahmet Davutoğlu Güney Kıbrıs'taki hükümet krizinin olası etkileri hakkındaki bir soruyu ise, “Güney Kıbrıs'ta bir hükümet krizi söz konusu. Zaten zor kararlar almak gerektiğinde bazı siyasi krizleri de göze almak icap eder. Bu anlamda bir barış sürecinin Güney Kıbrıs'a da KKTC'ye kriz değil istikrar getireceğine inanıyoruz. Kriz olmadan da bunların aşılabileceğini düşünüyoruz. İkimizin görüşmesinde bu Güney Kıbrıs'taki siyasi konu gündeme gelmedi daha çok müzakere ağırlıklı konuştuk” şeklinde cevapladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...