Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Eylül 2015 22:00

Davutoğlu'ndan AB ülkelerine çağrı

Başbakan Davutoğlu, ''Avrupa'nın göç konusunda harekete geçme zamanı gelmiştir. AB ülkeleri sorumluluklarını üstlenmeli, insani bir tavır sergilemelidir'' dedi.

Davutoğlu'ndan AB ülkelerine çağrı
başbakan, davutoğlu,

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde, 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin Ege'de kıyıya vuran cansız bedeniyle ilgili fotoğrafın özellikle Avrupa'da öfkeye neden olduğunu kaydederek, bunun yinelenmemesi için eyleme geçilmesini umduğunu bildirdi. Aylan'ın kabul edilemez ölümünün sembolize ettiği insanlık dramının unutulmayacağını vurgulayan Davutoğlu, bir kriz döneminin yaşandığına dikkati çekti. Davutoğlu, yaşanan sığınmacı kriziyle ilgili Avrupa ülkelerine çağrıda bulunarak, "Avrupa'nın göç konusunda harekete geçme zamanı gelmiştir. AB ülkeleri sorumluluklarını üstlenmeli ve bu insanlık trajedisine karşı insani bir tavır sergilemelidir" dedi.

Dünyada sığınmacıların, mültecilerin ve yerlerinden edilmiş kişilerin yaklaşık 60 milyona ulaştığını belirten Başbakan Davutoğlu, bunun tarihi bir rekor olduğunu bildirdi.

"Avrupa aynaya bakmalıdır"

Başbakan Davutoğlu makalesinde, "Avrupa'nın aynaya bakması için tam zamanıdır. Yansımasında gördüğüyle ilgili dürüst olmalı ve ertelemeye son vererek, bu yükteki adil payını üstlenmeye başlamalıdır. Radikal siyasetçilerin Avrupa halkının gözünü boyamasına izin verilmemelidir" ifadelerini kullandı.

En yüksek duvarın ya da en keskin telin bir şeyi değiştirmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, anlamlı, insani ve sürdürülebilir çözümlere acilen ihtiyaç olduğunu belirtti. Düzensiz göçe neden olan unsurlara da eğilinmesi gerektiğini bildiren Başbakan Davutoğlu, bunun da Suriye, Irak ve başka yerlerdeki krizlerin çözümü için daha uyumlu ve etkin hareket edilmesine anlamına geldiğini belirtti. Davutoğlu, DAEŞ'i yenmenin, Esed'siz bir Suriye için demokratik bir geçiş süreci sağlamanın, Irak'ta işlevsel bir federalizm oluşturmanın, Libya'yı, Yemen'i birleştirmenin karşı karşıya kalınan bazı zorluklar olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin düzensiz göç konusunda transit ülke konumumda bulunduğunu ve şimdi de en üst destinasyon olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türk halkının 2 milyondan fazla Suriyeli ve Iraklıya ev sahipliği yaparak büyük fedekarlıkta bulunduğunu belirtti.

"Göçmenler için Türkiye'de 6 milyar dolardan fazla harcandı"

Davutoğlu, Suriyeli, Iraklı ve diğer göçmenler için Türkiye'de 6 milyar dolardan fazla harcandığını kaydederek, uluslarası toplumdan alınan katkının ise 417 milyon dolar olduğunu, bunun ise sadece 165 milyon dolarının AB ülkelerinden geldiğini belirtti. "Yükü paylaşma" kavramının "anlamsız bir söze" dönüştüğünü yazan Davutoğlu, geçen 10 yıl boyunca yaklaşık yarım milyon düzensiz göçmenin Türkiye topraklarında yakalandığını, 2014 yılında ise bu sayının yaklaşık 60 bin olduğunu belirtti.

Davutoğlu, makalesinde şu ifadelere yer verdi:

"Ancak Türkiye tek başına başarılı olamaz. AB ülkeleri sorumluluklarını üstlenmeli ve tevazu göstererek, daha açık olmalı ve yanı başında meydana gelen bu insanlık trajedisine karşı insani bir tavır sergilemelidir. Avrupa tarihini anlamayan bazıları için, Türkiye'ye yüklenmek ve büyük çapta güvenlik önlemleriyle savunmacı bir yaklaşım ortaya koymak ve Hristiyan bir 'Avrupa kalesi' oluşutmrak çekici gelebilir ancak bu işe yaramayacaktır."

"Türkiye, Avrupalı ortaklarıyla çalışmaya hazırdır"

Bu yaklaşımın Avrupa değerlerine uymadığını belirten Davutoğlu, "Avrupa'nın göç konusunda harekete geçme zamanı gelmiştir. Türkiye, bu insani faciayla mücadele için Avrupalı ortaklarıyla çalışmaya hazırdır" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...