Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Ekim 2021 10:49

Dekan Prof. Dr. Selami Kuran'dan öğrenci protestolarına sert tepki: 17 bin öğrencinin eğitim hakkı ihlal ediliyor

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar taciz ve tehdide kadar vardı. Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran, masum öğrenci itirazlarını dışarıdan provoke edilerek bir sonuca varılamayacağını söyledi. 17 bin öğrenicinin eğitim hakkının ihlal edildiğini vurgulayan Kuran, “Anarşik anlamda yorumlanacak bir özgürlük kabul edilemez” dedi. Kuran, ayrıca her konuyu iktidar ve Erdoğan karşıtlığı üzerine inşa edilmesinin ülke için hayırlı olmadığını belirtti.

Dekan Prof. Dr. Selami Kuran'dan öğrenci protestolarına sert tepki: 17 bin öğrencinin eğitim hakkı ihlal ediliyor
Boğaziçi Üniversitesi,Protestolar

Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Melih Bulu'nun görevden alınmasına rağmen protestolar devam ediyor. Zaman zaman şiddete varan eylemler, en son Üniversite Rektörü Prof. Dr. Naci İnci'nin makam aracının üstüne çıkılıp tepinilmesine kadar vardı. TGRT Haber’de Cem Küçük ve Aslı Hünel ile Günaydın Türkiye Programına bağlanan Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran, Boğaziçi Üniversitesinde yaşanılan olayları ve son durumu paylaştı. Kuran, protestoların kamu güvenliği ve düzenini bozmanın yanı sıra 17 bini aşkın öğrencinin de eğitim hakkını ihlal ettiğini söyledi. 

BOĞAZİCİ AYRICALIKLI OLMAK İSTİYOR 

Kuran, Boğaziçi Üniversitesinin ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanının tüm rektörleri atama yetkisine sahip olduğunu vurgulayan Kuran, “Rektör ataması Yüksek Öğretim Kanunda düzenlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hayata geçirilmesiyle beraber Cumhurbaşkanının doğrudan rektör atama yetkisi vardır. Ancak Boğaziçi Üniversitesi, özel ve imtiyazlı bir durumu olduğunu ve geçmişten gelen teamüller neticesinde rektör atanmasını talep ediyor” dedi. 

Dekan Prof. Dr. Selami Kuran'dan öğrenci protestolarına sert tepki: 17 bin öğrencinin eğitim hakkı ihlal ediliyor

PROTESTOLAR MEŞRU DEĞİL 

27 yıldır Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümünde hocalık yapan Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin atanmasına rağmen protestoların devam etmesini rasyonel, akli ve makul bir sebeple meşru olarak açıklamayacağını söyledi. Üniversitede 17 binin üzerinde öğrenci ve yaklaşık 500 akademisyen olduğunu hatırlatan Kuran, “Bir hukukçu olarak barışçıl protesto ve itirazların olabileceğini düşünüyorum. Ancak bunun sınırlar gayet açıktır. Protestolar kamu güvenliğini ve düzenini bozacak ve eğitim hakkını ihlal edecek seviyeye geldiğinde artık demokratik bir hak ve itirazdan bahsedemezsiniz” dedi. Kuran, Boğaziçi Üniversitesi için büyük üzüntü duyduğunu kaydetti.

TACİZE VARAN BU EYLEMLER KABUL EDİLEMEZ 

Protestoları gerçekleştiren öğrencilerin 60-70 kişi olduğunun altını çizen Kuran, “Üniversitenin düzenini bozmaya, görevini yapan insanları tahkir etmeye, kişilik haklarına saldırmaya ve zaman zaman fiziki temasa ve taciz noktasına gelen bir eylem kabul edilemez. Bugün Naci hocadır yarın bir başkasıdır. Buna akademik çevreler tarafından kategorik duruş ortaya konması gerek. Makam araçlarının üstüne çıkıp tepinerek gerek rektörlük makamına gerekse rektöre baskı kurmak ve taciz etmek kabul edilemez. Bunu ne Almanya’da ne İngiltere’de ne de başka bir ülkede müsaade ederler. Böyle bir anarşik anlamda yorumlanacak bir özgürlük söz konusu olamaz. Yurt dışında en önemli kriter kamu düzeni ve güvenliğidir. Bunu hiçbir demokratik, hukuk devleti kabul etmez. AİHM’nin verdiği bu konuda çok fazla karar var” ifadelerini kullandı. 

HER KONUDA İKTİDAR VE ERDOĞAN KARŞITLIĞI HAYRA ALAMET DEĞİL  

“Her konuyu aşırı politik, iktidar ve Erdoğan karşıtlığı üzerine inşa edilmesi bu ülke için hayırlı değildir” diyen Kuran, 17 bin öğrencinin bu olaylardan rahatsız olduğunu ve eğitim haklarının ihlal edildiğini belirtti. Aklıselim ve rasyonel bir duruşa ihtiyaç olduğunu belirten Kuran, “Masum öğrenci itirazlarını dışarıdan provoke ederek bir sonuç alınamaz” diye konuştu. 
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...