Tgrt Haber
24 Haziran 2021 06:54

Delta Plus varyantı daha mı tehlikeli? Bilim insanları açıkladı

Bilim insanları “endişe varyantı” olarak sınıflandırılan Delta Plus varyantının önemli bir tehdit oluşturup oluşturmadığıyla bir şey söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Delta Plus varyantı daha mı tehlikeli? Bilim insanları açıkladı
delta plus varyantı,delta varyantı,koronavirüs,kovid 19,sağlık,dünya

İlk kez Hindistan’da görülen ve AY.1 olarak da bilinen Delta Plus varyantının diğer varyantlara göre daha kolay yayıldığını açıklayan Hindistan Sağlık Bakanlığı, antikor tedavisine dirençli olan yeni varyantın akciğer hücrelerine daha kolay bağlandığını ifade etti.

Mutasyona uğradığı düşünülen bir varyantın “endişe varyantı olarak sınıflandırılabilmesi için bazı kriterlerden en az birinin kanıtlanması gerekiyor. O kriterler arasında daha kolay ve hızlı bulaşma, antikora karşı gösterdiği direnç ve daha ağır seyreden hastalık gibi kriterler yer alıyor. Bu kriterlerden en az birini yerine getirdiğine dair kanıt bulunan varyant "endişe varyantı” olarak sınıflandırılıyor.

Ancak, Delta Plus varyantının diğer varyantlara kıyasla daha bulaşıcı olduğunu veya hastalığın daha ağır seyretmesine yol açtığını kanıtlayacak herhangi bir verinin olmadığını söyleyen bazı virologlar Delta Plus'ın "endişe varyantı" olarak sınıflandırılmasını sorguluyor.

Henüz yeni varyant hakkında ortaya atılan iddiaların doğruluğunu kanıtlayacak bir veri olmadığını ifade eden Virolog Dr. Gagandeep Kang, yeni varyantın endişe verecek türden olup olmadığını anlamak için biyolojik ve klinik bilgilere ihtiyaç olduğunu belirtti.

İlk kez Nisan ayında görülen Delta Plus varyantının Hindistan’ın üç eyaletinde yaklaşık 40 kişide tespit edildiğini açıklayan Hindistan Sağlık Bakanlığı, söz konusu varyantın ABD, İngiltere, Portekiz, İsviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya ve Çin ile birlikte 9 ülkede daha görüldüğü bilgisini paylaştı.

DELTA PLUS VARYANTI NEDİR?

Delta Plus Varyantı ilk olarka Hİndistan'da görülen ve diğer ülkelerde de görülemeye başlayan Delta varyantının bir alt türüdür.

Öte yandan "Delta Plus'ı ülkemizde tespit etmedik" diyen Sağlık Bakanı Koca, dün yaptığı açıklamada Türkiye'de 134 kişide Delta varyantının görüldüğünü açıkladı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...