Tgrt Haber
21 Temmuz 2016 04:43

Demokrasi nöbeti devam ediyor

Yurt genelinde vatandaşlar, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi bir grup asker tarafından yapılan darbe girişimine tepki göstermek için ellerinde Türk bayraklarıyla meydanları doldurdu.

Demokrasi nöbeti devam ediyor
demokrasi, darbe, direniş,

FETÖ/PDY mensubu askerlerin darbe girişiminin hemen ardından  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Milletime çağrı yapıyorum, meydanlara  gelin, meydanlarda bunlara en güzel cevabı verelim. Bu darbe girişiminin başarılı  olacağına inanmıyorum. Tarih boyunca darbecilerin hiçbiri başarılı olamamıştır."  çağrısı üzerine meydanlara çıkan vatandaşlar, o günden bu yana her akşam alanlara  adeta akın etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyan kadın erkek, genç yaşlı 7'den  70'e binlerce vatandaş, cuma gününden bu yana geceden sabaha meydanları terk  etmeyerek, demokrasiye ve milli iradeye, tuttukları nöbet, attıkları sloganlar ve  hazırladıkları pankartlarla sahip çıktıklarını gösterdi.

Ankara'da Kızılay, İstanbul'da Taksim meydanları ile Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın konutunun bulunduğu Üsküdar Kısıklı'da yoğunlaşan protestolarda halk,  "demokrasi nöbeti"ni sürdürdü.

Meydanlarda, "Darbelere karşı direneceğiz", "Dik dur eğilme, bu millet  seninle", "Recep Tayyip Erdoğan" ve ''Darbeye hayır" sloganları öne çıktı.

- "Demokrasi Deklarasyonu"

İstanbul'da FETÖ'nün darbe girişimini kınamak için üç dinin temsilcisi  ve bazı konsolosluklar, "Demokrasi Deklarasyonu"nu imzaladı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde  Türkiye'deki ruhani liderler, konsoloslar, iş, kültür, sanat, hukuk, spor ve  medya dünyasından çok sayıda kişi, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın önünden yürüyerek,  darbe girişiminde şehit edilenlerin isimlerinin yazılı olduğu platforma geçti.  Şehitlerin anıldığı platforma karanfiller bırakıldı.

Demircan'ın okuduğu "Demokrasi Deklarasyonu"nda, "Demokrasi  hürriyettir, eşitliktir, insan onuruna yakışır eşit bir yaşamdır. 15 Temmuz 2016  günü, Türkiye'de gerçekleşen darbe teşebbüsü hürriyetimize, eşitliğimize,  farklılıklarımıza ve varlığımıza yönelmiş bir suikasttır." ifadelerine yer  verildi.

- Suriyeli sivil toplum kuruluşlarından tepki

Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bir araya gelen Suriyeli sivil toplum  kuruluşlarının temsilcileri, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

Suriyeli sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan ortak metni okuyan  Suriye Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün, şunları kaydetti:

"Bütün Ortadoğu'nun umudu Türkiye'dir. Türkiye devleti ve hükümetine  yönelik FETÖ'nün gerçekleştirdiği darbe kalkışması nedeniyle Türk ve Müslüman  alemi büyük üzüntü içindedir çünkü Türkiye başarılı ve güçlü bir devlettir.  Ortadoğu'nun umudu Türkiye'ye sıkıntılar yaşatıldı ancak Türkiye, Cumhurbaşkanı,  basını ve tabii ki halkıyla dik durarak darbeyi püskürtmüş ve tüm dünyaya ve  İslam alemine örnek oluşturmuştur. Türk, Kürt, Arap ve mazlumların umudu Türkiye  devletine güçlü yarınlar temenni ederiz."

"Darbeye Hayır" protestosuna, Suriye Dostluk Derneğinin yanı sıra,  Suriye Türkmen Meclisi, Suriye Ekonomik Forumu, Bayır-Bucak Derneği, Arap  Akademisyenler Derneği, Suriye Türkmenler Kitlesi, RAI Stratejik Araştırma  Derneği, Suriye Türkmenleri Gençlik Kolları, El İnsan Derneği, İş Adamları  Derneği ve Suriye Türkleri Derneği destek verdi.

- Üniversite öğrencileri ve akademisyenler yürüdü

FETÖ'nün darbe girişimine karşı İstanbul'daki üniversitelerin akademik  personelleri ve öğrencileri yürüyüş düzenledi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de destek verdiği akademik  personel ve öğrenciler, Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi önünde toplanıp Vatan  Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yürüyerek darbe girişimine tepki  gösterdi.

Hazırlanan ortak metni okuyan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Emeksiz,  "Ülkenin demokratik yapısı, anayasal düzeni, parlamenter sistemi, milli  bütünlüğü, iç barışı ve millet iradesi hedef alınmıştır." dedi.

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresinde nöbet

Ankara'da binlerce vatandaş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresindeki  "demokrasi nöbeti"ni sürdürüyor.

Beştepe'de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi etrafında nöbete devam eden  vatandaşlar, Millet Camisi'nde namaz kıldı.

Namazın ardından, darbe girişiminde şehit edilenler için Kur'an-ı  Kerim okunarak, dua edildi. Millet Camisi önünde toplanan vatandaşlar, ellerinde  Türk bayraklarıyla nöbetlerine devam ediyor.

Güvenpark'ta toplanan Milli İrade Platformu üyesi bir grup da FETÖ'nün  darbe girişimini protesto ederek, şehitler için dua etti.

Türk bayrakları ve "Darbeler bizi yıldıramaz, milli iradeye saygı  darbeye hayır" yazılı pankart taşıyan grup, darbe girişiminde bulunanlar aleyhine  slogan attı.

- "Sonsuza dek demokrasi"

Konak Meydanı'nda toplanan İzmirliler de Türkçe ve İngilizce  pankartlar açarak, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösterdi.

İzmir Valiliği önünde kurulan platformun önünde toplanan vatandaşlar,  Türk bayrakları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterlerini taşıyarak, darbe  girişimini protesto etti.

Havanın kararmasının ardından Konak Meydanı'na gelmeye başlayan  binlerce vatandaş, kontrol noktasından geçerek alana girdi.

Çocukların da ellerinde bayraklarla katıldığı protesto sırasında,  "Recep Tayyip Erdoğan", "Dik dur eğilme, bu millet seninle", "FETÖ'ye idam"  sloganları atıldı.

"Yaşasın demokrasi", "Şimdiye kadar ekmeğini yedik bu vatanın, şimdi  gerekirse kurşunu da yeriz, yeter ki vatan sağ olsun", "Millet eğilmez, Türkiye  yenilmez", "Fetoş pabucu yarım, tank yolla kovalayalım" yazılı Türkçe  pankartların yanı sıra "Gülen'e geçit yok", "Askerler bizi korumalı,  öldürmemeli", "Demokrasi istiyoruz, Gülen'in halifeliğini değil", "Sonsuza dek  demokrasi" anlamına gelen İngilizce pankartlar da açtı.

Meydanda toplanan kalabalık arasında yer alan bir grup, ellerinde  taşıdıkları sembolik darağacına Fetullah Gülen maskesi takılı bir maketi astı.  Etkinlikte, mehteran takımı da sahne aldı. Saat Kulesi'nin her iki yanına  getirilen iş makineleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dev posterini taşıdı.

- Atlarıyla konvoya katıldılar

Kilis'te FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstermek amacıyla bin 500  araçlık konvoy oluşturuldu.

Şehirler arası otobüs terminali civarında araçlarını Türk bayrakları  ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterleriyle süsleyen vatandaşlar, darbe karşıtı  slogan atıp konvoy oluşturdu. Yaklaşık 350'si tır bin 500 aracın yer aldığı  konvoyda çalınan klaksonlar, kentin büyük bölümünden duyuldu.

Aracı olmayan bazı vatandaşların da süsledikleri atlarıyla konvoya  katılması renkli görüntülere sahne oldu. Konvoyu gören vatandaşlar, aileleriyle  destek verdi.

Tır sürücülerinden Suriyeli Nedim Ali, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, 15 Temmuz'daki darbe girişiminden itibaren Türklerin demokrasi  nöbetine destek olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'dur'  diyene kadar devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

- Kahramanmaraşlılar "Demokrasi Yürüyüşü"nde

Kahramanmaraş'ta, FETÖ'nün darbe girişimine tepki amacıyla kanaat  önderleri, belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının  temsilcileri ile yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla "Demokrasi Yürüyüşü"  yapıldı.

Valilik önünden başlayan yürüyüşte, kol kola giren toplumun tüm  kesiminden insanlar, FETÖ'nün darbe girişimine karşı tek yürek oldu.

"Ülkene sahip çık meydanları boş bırakma", "Millet paralel darbeye  'dur' dedi", "Demokrasiye hain kumpas", "Bu vatan bizim bu bayrak bizim", "Halk  düşmanı FETÖ" ve "Vatan evlatları demokrasiye sahip çıktı" yazılı pankartlar  taşıyan binlerce kişi, "demokrasi nöbeti"nin tutulduğu kent meydanına kadar  yürüdü. Esnaf da dükkanlarının önüne çıkarak, yürüyüşe katılanlara alkışlarıyla  destek verdi.

Alevi kanaat önderlerinden Mehmet Ocak, alanı dolduran binlerce  kişiye, "Değerli canlar korkmayalım." diye seslendi.

Hazreti Mevlana'nın, Hacı Bektaş Veli'nin, Hacı Bayram Veli'nin,  erenlerin ve enbiyaların hep beraber Orta Asya'dan bu topraklara geldiğini  belirten Ocak, "Orta Asya'dan buraya geldik. Hep beraber bin sene önce bir  çadırda yaşadık. Buradan o darbeyi yapanları ve yaptıranları kınıyoruz. Onları  lanetliyoruz. Milletimiz ezilmesin. Cumhuriyetimiz bozulmasın." diye konuştu.

- Tunceli'de "demokrasi nöbeti"

FETÖ'nün darbe girişimini protesto etmek isteyen Tuncelililer,  Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ndeki Yeraltı Çarşısı üzerinde bulunan  meydanda toplandı.

Ellerindeki Türk bayraklarıyla yaşananlara tepki gösteren grup,  FETÖ'yü lanetledi.

Vatandaşların protesto gösterisine Tunceli Valisi Osman Kaymak da  katıldı.

Kaymak, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'nin asker kıyafeti  giymiş hainlerce vatandaşın vergileriyle alınan helikopterler, uçaklar ve  tankların kullanıldığı bir darbe girişimiyle karşılaştığını dile getirerek,  Tunceli'nin terörden çok çekmiş, terörün ne demek olduğunu bilen bir il olduğunu  kaydetti.

Bir terörle mücadele ederken ikinci bir terörle karşı karşıya  kaldıklarına işaret eden Kaymak, devlet yöneticileri olarak askeriyle polisiyle  kamu görevlisiyle tek amaçlarının halka hizmet olduğunu söyledi.

Alevi dedesi Ali Ekber Yurt da yaşananlara tepki göstererek, "Cenabı  Allah'a hamdüsenalar olsun ki bu imkan bulunmadı. Bu memleketin içinden çıkmış,  bu toprakların evlatları nasıl böyle bir yanlışlık, hainlik içinde bulunuyor,  aklımız almıyor. Cenabı Allah, tekrarını göstermesin, bu kirli beyinleri  arındırsın, bir daha bu insanlara meyil ve fırsat vermesin." açıklamasında  bulundu.

- "Milli İradeye ve Demokrasiye Sahip Çıkma Yürüyüşü"

Trabzon'da, 150 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla FETÖ'nün darbe  girişimine tepki amacıyla "Milli İradeye ve Demokrasiye Sahip Çıkma Yürüyüşü"  gerçekleştirildi.

Milli İrade ve Demokrasi Platformu tarafından Cumhuriyet Caddesi'nde  düzenlenen ve ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşların darbe aleyhine  slogan attıkları yürüyüş, Atatürk Alanı'ndaki Meydan Parkı'nda sona erdi.

Şehitler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal  Marşı'nın okunduğu programda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu  ile cep telefonundan görüntülü bağlantı gerçekleştirildi.

Soylu, vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, bugün Trabzon'da bir  demokrasi tarihi yazıldığını belirterek, "Trabzon'un evladı olarak bizleri büyük  bir gururla karşı karşıya bıraktınız. Allah sizlerden razı olsun." dedi.

- Motosikletli tepki

Tekirdağ Motosiklet Derneği (TEMOD) üyeleri, darbe girişimine tepki  gösterdi.

Motosiklet tutkunları, bayraklarla süsledikleri motosikletleriyle  Köprübaşı Meydanı'nda toplandı.

TEMOD Başkanı Kadir Yenipazarlı, etkinlikte yaptığı açıklamada,  "Darbeye Hayır, Demokrasiye Evet" sloganıyla darbe girişimine tepki göstermek  amacıyla toplandıklarını söyledi.

Her zaman demokrasinin yanında olduklarını vurgulayan Yenipazarlı,  "Ülkemizde, vatanımızda darbe istemiyoruz. Darbeye karşıyız. Demokrasiye 'evet'  diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başkomutanımızın emrindeyiz."  değerlendirmesinde bulundu.

Motosikletli grup, daha sonra şehir merkezinde bayraklarla tur atarak  Valilik önündeki "demokrasi nöbeti"ne katıldı.

- Hayatını kaybedenler için Kur'an-ı Kerim okundu

Eskişehir'de vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine tepkilerini  sürdürüyor.

Vilayet Meydanı'nda bir araya gelen grup, ellerinde Türk bayraklarıyla  darbe girişimini protesto etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan lehine tezahüratta bulunan vatandaşlara, Türk  Kızılayı, ilçe belediyeleri, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından içecek ve  yiyecek ikram edildi.

Darbe girişimde şehit edilenler için Kur'an-ı Kerim'in de okunduğu  meydandaki protestolar sürüyor.

- "Cumhurbaşkanımızın son emrine kadar bekleyeceğiz"

Kastamonu'da da vatandaşlar, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik  protestolarına devam ediyor.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, Kur'an-ı Kerim tilavetini  dinledi ve darbe girişiminde şehit edilenler için dua etti.

Meydanda toplanan vatandaşlardan Remzi Turhal, emekli olduğunu  belirterek, darbe girişiminin yaşandığı geceden bu yana gözlerine uyku  girmediğini dile getirdi.

Darbe girişiminden bu yana Kastamonu meydanında nöbet tuttuğunu  belirten Turhal, "Sayın Cumhurbaşkanımızın son emrine kadar bekleyeceğiz.  Kanımızın en son damlasına kadar ne yapmamız gerekiyorsa onun emirlerini  bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

- Türk bayrakları ile şehir turu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince Rabia Meydanı'nda düzenlenen  "Seccadeni Al Gel" etkinliğinde bir araya gelen vatandaşlar, FETÖ'nün darbe  girişimine tepki gösterdi.

Meydanda namaz kılan grup, darbe girişiminde şehit edilenler için  okunan hatimlerin duasını yaptı.

Vatandaşlar, daha sonra ellerinde Türk bayraklarıyla terör örgütü  aleyhine slogan attı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın okuduğu şiirler ve konuşmalarının  dinletildiği vatandaşlardan bazılarının duygulandığı görüldü.
 
Yollarda da çok sayıda vatandaş, Türk bayrağı astıkları araçlarıyla  konvoylar oluşturup şehir turu attı.

- "Demokrasimize sahip çıkıyoruz"

Edirne'de darbe girişimine tepki gösteren vatandaşlar, "demokrasi  yürüyüşü" gerçekleştirdi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan,  Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri, oda, borsa  başkanları, sivil toplum kuruluşu ve dernek üyeleri, gaziler, sporcular ile  vatandaşlardan oluşan yaklaşık 20 bin kişi, Mimar Sinan Spor Salonu önünde bir  araya geldi.

Türk bayrağı taşıyan ve ay yıldızlı kıyafetler giyen kortejdeki  vatandaşlar, "Edirne burada darbeciler nerede", "Demokrasimize sahip çıkıyoruz",  "Her Türk asker doğar", "Ne mutlu Türküm diyene" sloganları atarak, Saraçlar  Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önüne geldi.

Kortej, dev Türk bayrağı ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün  resminin bulunduğu büyük bir afiş de taşıdı.

- Semazenler yürüdü

Bursa'da, FETÖ'nün darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların  "demokrasi nöbeti" devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine kentin çeşitli noktalarından  araçlarla ve yaya olarak AK Parti İl Başkanlığı'nın da bulunduğu Fomara  Meydanı'na adeta akın eden binlerce kişi, ellerindeki Türk bayraklarıyla slogan  atıp tepkilerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar da Türkçe ve yabancı dillerde  dövizler taşıyarak, darbe girişimini protesto etti.

Meydanda kurulan platformda, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın  verdiği konsere vatandaşlar da eşlik etti. Daha sonra, yaklaşık 3 bin vatandaş  eşliğinde topluca yürüyüş yaparak alana gelen Karabaş-i Veli Kültür Merkezi sema  grubu ile zeybek ekibi gösteri yaptı.

- "Demokrasi nöbeti"ndeler

Çanakkale, Balıkesir ve Yalova'da da darbe girişimine karşı  vatandaşların "demokrasi nöbetleri" sürüyor.

Çanakkale İskele Meydanı'nda toplanan halk, darbe girişimine tepki  göstererek, ellerindeki Türk bayraklarıyla slogan attı.

Vali Hamza Erkal, etkinlikte yaptığı konuşmada, Türk milletine  "korkma" demenin yeri olmadığını düşündüğünü, Allah'tan başka kimseden  korkmayacaklarını belirtti.

Balıkesir Valiliği önünde toplanan vatandaşlar ise saygı duruşunda  bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Yalova'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine "demokrasi nöbeti"  tutmak için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, ellerindeki Türk  bayraklarıyla darbe girişiminde bulunanlar aleyhine slogan attı. Vatandaşlar, dev  ekranda, televizyon kanallarından gündemi takip etti ve haber bültenlerini  izledi.
 
- Madenci Anıtı önünde şehitler için dua

Zonguldak kent merkezindeki Madenci Anıtı önünde toplanan yüzlerce  vatandaş, dua etti.

Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, FETÖ aleyhine sloganlar atarak,  hükümet ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a desteklerini dile getirdi.

Maden işçisi Erol Şekerci, yaptığı açıklamada, Türkiye'yi geri  götürecek her türlü girişime karşı olduklarını anlatarak, "Ülkemize, vatanımızın  bölünmez bütünlüğüne yapılan darbe girişimini şiddetle kınıyoruz. Devletimizin ve  milletimizin yanındayız. Ölümüne her şeyimizle Cumhurbaşkanımızı ve hükümetimizi  destekliyoruz." diye konuştu.

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bulunan Aktif Spor Kulübü Yağlı Güreş  Takımı da FETÖ'nün darbe girişimine Türk bayrağı açarak tepki gösterdi.

Alaplı Güreş Sahası'nda gerçekleşen antrenman öncesi yaklaşık 30  sporcu, şehitler için saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu.

- Muğla'da "demokrasi nöbeti"

Muğla'da darbe girişimine tepki gösteren vatandaşların "demokrasi  nöbeti" devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine kentin çeşitli noktalarından  araçlarla ve yaya olarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önüne gelen  vatandaşlar, ellerindeki, slogan atıp tepkilerini dile getirdi.

Vatandaşlar, dev ekran aracılığıyla televizyon kanallarından gündemi  takip etti ve haber bültenlerini izledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...