Tgrt Haber
16 Haziran 2021 10:40

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Dünyada bir ilk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da düzenlenecek Güney Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Zirvesi ve Antalya Diplomasi Forumu'nda açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, diplomasiye odaklanan forumun dünyada bir ilk olacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Dünyada bir ilk
dışişleri bakanı,mevlüt çavuşoğlu,antalya,diplomasi forumu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 17 Haziran'da düzenlenecek GDAÜ Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Toplantısı ile 18-20 Haziran'da düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu hakkında basını bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Toplantılarda bölgedeki genel durumu ve küresel meseleleri ele alacağız. Bölgenin önümüzdeki 10 yıllık ekonomi ve kalkınma hedeflerini ortaya koyan Güney Doğu Avrupa 2030 Strateji Belgesi de zirvede kabul edilmiştir. 

Bugün burada Güney Doğu Avrupa İşbirliği sürecinin operasyonel kolu olan Bölgesel İşbirliği Konseyi'nin yıllık toplantısı da gerçekleştirilecek. Böylelikle Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci ve Antalya Diplomasi Forumu etkinliklerinin yanı sıra üçüncü bir toplatıya da ev sahipliği yapmış olacağız. 

"DÜNYADA BİR İLK"

18 Haziran Cuma günü sayın Cumhurbaşkanımızın hitabıyla Antalya Diplomasi Forumu'nu başlatacağız. Forum 20 Haziran'a kadar devam edecek. Bakanlık olarak dünyadaki gelişime ayak uydurmak için yenilikler ve açılımlar yapıyoruz. Bu nedenle diplomasi alanındaki tüm konuların Antalya'da konuşulmasını istiyoruz. Bu forumu Dünya Ekonomik Forumu ve Münih Güvenlik Konferansı gibi benzerlerinden ayrı kılan diplomasi alanına odaklanmış olmasıdır. Bu bakımdan dünyada bir ilki teşkil etmektedir.

"DİPLOMASİYİ İLGİLENDİREN HER KONU KONUŞULSUN İSTİYORUZ"

Forumun ana teması yenilikçi diplomasi, yeni dönem, yeni yaklaşımlar olarak belirlendi. Dünya Kovid salgınıyla birlikte yeni döneme giriyor. Bu dönemde diplomasiyi ilgilendiren her konu görüşülsün istiyoruz. Bu nedenle katılımcılardan resmi beyan yapmalarını beklemiyoruz. Farklı bakış açılarını yansıtan, liberal bir tartışma platformu olmasına önem veriyoruz.

Forum diplomasi alanına odaklandı. Bu bakımdan dünyada ilk. 12 devlet ve hükümet başkanı katılımını teyit etti. Birlikte düşünüp birlikte hareket edeceğiz.

"ERMENİSTAN UMARIM DERS ALIR"

Azerbaycan topraklarını geri aldı. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne herkesin saygı göstermesi lazım. Güney Kafkasya bölgesinin istikrar ve barış bölgesi olmasını istiyoruz. Umarım Ermenistan ders alır. Bölgeye barış hakim olur."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...