Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
09 Ekim 2019 18:33

Dışişleri Bakanlığından Avrupa Konseyi raporuna tepki

Dışişleri Bakanlığınca, Avrupa Konseyi İnsan Ticaretiyle Mücadele Uzmanlar Grubunun (GRETA) yayımladığı raporda, "dar bir bakış açısıyla Türkiye'ye yönelik temelsiz iddialara yer verdiği" bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından Avrupa Konseyi raporuna tepki
dışişleri bakanlığı,

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, GRETA'nın, Türkiye'nin Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi'ni uygulaması hakkında 8 Ekim 2019'da "dengeden uzak" bir rapor yayımladığına işaret edildi.

Türkiye'nin, insan ticaretiyle mücadele amacıyla gerekli yasal düzenlemeleri kabul ettiği ve bununla ilgili önlemleri uyguladığının altı çizilen açıklamada, insan haklarının temel ilkelerine saygı göstererek düzensiz göçün engellenmesi için elinden geleni yaptığına değinildi.

Açıklamada, raporda Türkiye'nin söz konusu çabalarının büyük ölçüde göz ardı edildiği belirtilerek, "Ne yazık ki GRETA, dar bir bakış açısıyla yayımladığı raporda Türkiye’ye yönelik temelsiz iddialara yer vererek konuyu bağlamından çıkarmıştır ki bu ancak Avrupa Konseyi-GRETA’nın güvenilirliğini sarsmaktadır." değerlendirmesi yer aldı.

Söz konusu raporda, GRETA heyetinin Türkiye'ye gerçekleştirdiği inceleme ziyaretine de değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"(Raporun), özellikle 2016 FETÖ darbe girişimi ile sonrasında ilan edilen ve 18 Temmuz 2018'de kaldırılan olağanüstü hal uygulaması konularında kurumlarımız tarafından yapılan açıklamaları ve düzeltmeleri yansıtmaması hayal kırıklığı oluşturmaktadır. Türkiye, dünyadaki tüm ülkelerden daha fazla mülteciye ev sahipliği yapmakta ve ağırlıklı olarak kendi ulusal kaynaklarıyla büyük bir yükü taşımaya devam etmektedir. Bunu yaparken, ülkemiz uluslararası toplumdan daha adil yük ve sorumluluk paylaşımı ve dayanışma beklemektedir."

Açıklamada, Türkiye'nin raporun içeriğinden bağımsız olarak, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerine saygı göstermeye devam edeceği aktarılarak, "Ülkemiz, bu raporun sözleşmeye dair sadece ilk tur değerlendirmenin sonucu olduğunu göz önünde tutmakta ve gelecekte yayımlanacak raporların sahadaki gerçekleri daha iyi ve doğru yansıtmasını beklemektedir." ifadesi kullanıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...