Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Ekim 2020 16:34

Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’a tepki

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Oruç Reis’in faaliyeti için yayınlanan Navtex’e dair açıklaması hakkında yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan Türkiye’nin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesinin kabul edilemeyeceği bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından Yunanistan’a tepki
Dışişleri Bakanlığı,yunanistan

Açıklamada, Oruç Reis gemisinin bir ay süren bakım ve onarım işlemlerinin ardından sismik araştırma faaliyetlerine kaldığı yerden bugün devam etmeye başladığı bildirilerek, “22 Ekim 2020 tarihine kadar sürecek olan bu faaliyet, tamamen Türk kıta sahanlığı içinde olup, faaliyet alanı Türkiye’ye en yakın 15 kilometre, Yunan anakarasına ise 425 kilometre uzaklıktadır” denildi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak, uluslararası hukuk ile bağdaşmayan asılsız iddiaların öne sürülerek itirazların yinelendiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Doğu Akdeniz’de en uzun kıyısı bulunan ülkemizin anakarasına 15 kilometre mesafede faaliyet göstermesine itiraz edilmesi kabul edilemez. Bu itiraz, Sevilla Haritası ile vücut bulan, Yunanistan’ın maksimalist deniz yetki alanı iddialarına dayanmaktadır. Oysa ki; Sevilla Haritasının hukuken geçersiz olduğu AB ve ABD tarafından da kamuoyuna duyurulmuştur. Yunanistan’ın iddia ettiği üzere Meis adasının 40 bin kilometrekare denizalanı oluşturması ne uluslararası hukukla ne de uluslararası mahkeme kararlarıyla bağdaşmaktadır. Esasen Yunan tarafı da bu taleplerinin maksimalist olduğunu gayet iyi bilmektedir. Yunanistan’dan beklentimiz Sevilla Haritası ile vücut bulan, uluslararası hukuka aykırı maksimalist iddialarını geri çekmesi, Ege ve Akdeniz’de gerginliği artırıcı tatbikat ve askeri faaliyetlerine son vermesi ve başta istikşafi görüşmeler olmak üzere bizimle samimi bir diyalog içine girmesidir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...