Tgrt Haber
05 Ocak 2022 14:59

Dışişleri Bakanlığından Kazakistan'daki protesto gösterilerine ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan Kazakistan'da hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto gösterilerine ilişkin bir açıklama yayınlandı. Açıklamada olayların yakından takip edildiği ve ülke istikrarının önemi vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığından Kazakistan'daki protesto gösterilerine ilişkin açıklama
Dışişleri Bakanlığı,Kazakistan,Hükümet,İstifa

Dışişleri Bakanlığı tarafından, Kazakistan'da hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto gösterilerine ilişkin bir açıklama yapıldı. Gelişmelerin yakından takip edildiğini ve ülke istikrarının önemi vurgulandığı açıklamada, olayların en kısa sürede yatışması temennisinde bulundu.

"PROTESTO EYLEMLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Kazakistan'da 2-3 Ocak 2022 tarihlerinde başlayan ve bu sabah hükümetin istifasıyla sonuçlanan protesto eylemlerini yakından takip ediyoruz. Dost Kazakistan'ın istikrarına önem atfediyoruz." ifadesi yer aldı.

Dışişleri Bakanlığından Kazakistan'daki protesto gösterilerine ilişkin açıklama

Kardeş Kazak halkının barış ve huzurunun temenni edildiği vurgulanan açıklamada, "Kazakistan yönetiminin, bu krizin üstesinden geleceğine yönelik inancımız tamdır. Kazakistan halkının sağduyusuna güveniyor ve olayların en kısa sürede yatışmasını temenni ediyoruz." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, güvenlik güçleri dahil, olaylarda yaralananlara acil şifa dilendi.

NE OLMUŞTU?

Kazakistan'da hükümetin istifası, zamların geri alınması halkı yatıştırmadı. Ülkenin en büyük şehri Almatı’da Kaymakamlık binası göstericiler tarafından işgal edilirken, Cumhurbaşkanının köşkü ateşe verildi. Orta Asya’nın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi konumundaki Kazakistan hükümeti doğalgaza zam yaması ile başlayan gösteriler kontrolden çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, hükümeti görevden alırken Almati ve petrol zengini Mangistau bölgesinde, iki haftalık olağanüstü hal ilan etti. Hükümetin istifasını kabul eden Tokaev, Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’u geçici Başbakan olarak atamıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...