Tgrt Haber
03 Nisan 2015 17:32

Diyarbakır’da lüks sitelere kaçak elektrik operasyonu

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), Diyarbakır Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi (Diyar-Gaz) ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında, aralarında lüks sitelerin de bulunduğu 400 hanede kaçak elektrik tespit etti.

Diyarbakır’da lüks sitelere kaçak elektrik operasyonu
diyarbakır, kaçak elektrik, lüks site

DEDAŞ tarafından 50 eve dava açılırken, 350 haneye ise dosyaların tamamlanmasının ardından dava açılacağı bildirildi.
Konutlarda ısınmanın doğalgaz yerine kaçak elektrikle yapıldığı yönünde aldıkları ihbarları değerlendiren Dicle EDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü ekipleri, Diyar-Gaz ile bir çalışma yaptı. Dicle EDAŞ ekipleri, yaptıkları bu çalışma sonunda, merkez Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçelerinde doğalgaz verilen binalarda, doğalgaz aboneliği almayan daireler ile düşük tüketim sahibi doğal gaz abonelerini belirleyerek, geniş kapsamlı denetim için harekete geçti.
LÜKS SİTELERE ASANSÖR BOŞLUĞUNDAN PARALEL HAT ÇEKİLMİŞ
Dicle EDAŞ ekipleri, hafta içinde 3 merkez ilçede toplam 2 bin 945 elektrik abonesini kontrol etti. Kontroller sırasında, yapımı süren konut inşaatları ile yapımı yeni tamamlanmış çok sayıda bina da tarandı. Kaçak taramaları sırasında özellikle yeni yapılan binalarda akıl almaz kaçak elektrik kullanımına dönük altyapı çalışması gerçekleştirildiği belirlendi. Bina aydınlatmalarından, sıva altından, asansör boşluklarından apartman dairelerine kaçak kullanım için harici elektrik hatları çekildiği saptandı. Bazı binalarda ise bu durumun abartılarak, istinasız tüm dairelere harici kaçak elektrik hattı çekildiği ortaya çıktı.
"KAÇAK ELEKTRİĞİ ÖNLEMEK İÇİN TARAMALAR YAPMAKTAYIZ"
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, DEDAŞ dağıtım bölgesindeki en önemli konunun kaçak elektrik olduğunu söyledi. Karagüzel, “Kaçak elektriği önlemek için taramalar yapmaktayız. Bizim gibi hizmet sunan kuruluşlarla da ortaklaşa bazı çalışmalar yapmaya karar verdik. Elektrik, su gibi doğalgaz hizmeti veren Diyar-Gaz’la, doğalgaz abonesi olup da tüketimi düşük olan, doğalgaz abonesi olup da doğalgaz kullanmayan ve özellikle yeni yerleşim bölgelerinde bu abonelerin tespitini beraberce yapıp biz de kaçak elektrik tarama ekiplerimizi bu mahallelere yönlendirdik. Çok ilginç ve beklediğimiz, ama yapılmaması gereken bazı durumlarla karşılaştık. İnşaat aşamasında, inşaat yapılırken sistemli doğalgaz elektrik hatları, kaçak elektrik hatlarının çekildiğini tespit ettik. Sıva altında normal elektrik tesisiymiş gibi hatlar tespit ettik. Bunlar mevzuata aykırıdır. Bunlar yapı denetim firmalarının sorumluluğunda olan, yapılmaması gereken hatlardır. Müteahhitlerin, mal sahiplerinin yapmaması gereken hatlardır. Bunlar bilinçli bir şekilde, sistemli bir şekilde binalarda, elektrik tesisi normal, paralel bir elektrik tesisi gibi çekilip, kaçak hatlar tesis edilip, daha sonra binalar hizmete girdiğinde kullanıma açılsın diye yapılmış hatlardır. Bu hatlar Diyarbakır’da maalesef Bağcılar, yeni yerleşim yeri ve lüks siteler, gelir seviyesi belirli bir seviyenin üzerinde olan insanların oturduğu yerlerdir. Bağcılar, Peyas, Fırat Mahallesi, Medya Mahallesi bunlar Diyarbakır’ın gözde, gelir seviyesi yüksek olan insanların oturduğu yerler ve yeni yapılaşmanın olduğu yerlerdir. Maalesef buralarda, yeni yapılan inşaatlarda kaçak paralel hatlar çekilip kaçak elektrik kullanılması için bir altyapı oluşturulmuş” dedi.
"FARKLI KURULUŞLARLA ORTAKLAŞA TESPİT YAPILIP DAHA SONRA SAHAYA GİRME ÇALIŞMAMIZ BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEK"
Ekiplerinin başlangıçta ‘Yeni binalarda niye doğalgaz kullanılmıyor’ varsayımı ile yola çıkıp kaçak elektrikleri tespit ettiğine dikkat çeken Karagüzel, “Bunları tespit ettikten sonra, 400 tane abonede kaçak yakaladık. 11 yeni site hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bina hakkında değil, siteleri yapan müteahhitler hakkında, bu siteleri denetleyen yapı denetim firmaları hakkında bu sitelerin elektrik tesislerini yapan sorumlu teknisyenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Yakında bununla alakalı adli işlemler başlayacak. Hepimiz de şahitlik edeceğiz. Ayrıca, kaçak elektrik tüketimi yapan 400 abonenin, evrakları tamamlanan 50 abone hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Geri kalan aboneler ile alakalı da suç duyurusu işlemleri yapılıyor. Farklı kuruluşlarla ortaklaşa tespit yapılıp daha sonra sahaya girme çalışmamız bundan sonra da devam edecektir” diye konuştu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...