Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Haziran 2021 07:31

Dördüncü yargı paketi tamamlandı

AK Parti 4. Yargı Paketi çalışmasını tamamladı. 32 maddelik teklifle 7 ayrı kanunda değişiklik öngörülüyor. Paketle katalog suçların kapsamı daraltılacak. Tutuklamalarda somut delil şartı aranacak. Boşanmış eşe karşı işlenen suçlarda da failler, eşe karşı işlenmiş suç gibi ağır cezalara mahkum edilecek. İşte teklifin öne çıkan detayları

Dördüncü yargı paketi tamamlandı
yargı paketi,ak parti,kadına şiddet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa bir süre içerisinde Meclis’e getirileceğini duyurduğu 4’üncü yargı paketinin çerçevesi belli oldu. AK Parti 4'üncü Yargı paketinde çalışmasını tamamladı. 32 maddelik teklif 7 ayrı kanunda değişiklik öngörüyor.

KADINA ŞİDDETTE "BOŞANMIŞ EŞ AYARI"

Kadın cinayetlerinde, eşe karşı işlenen suçlar kapsamına boşanmış eşler de alınıyor. Boşanmış eşe karşı işlenen suçlar da diğerlerinde olduğu gibi ağır ceza kapsamında yargılanacak.

VERGİ SUÇUNUN CEZASI ARTIYOR

Yine taslakla, vergi suçunun cezası artırılıyor. Mevcutta, Ceza Usul Kanunu’nun 359’uncu maddesine göre, ‘defter sayfaları, kayıt ve belgeleri yok eden veya bunların yerine yenisini koyan, asıl veya suretlerini sahte olarak düzenleyip kullananlara’ 3 yıl ila 5 yıl hapis cezası veriliyor. Yeni düzenlemeyle üst sınır 5 yıldan 8 yıla çıkarılacak.

VERGİ CEZALARINDA UZLAŞIYA GİDİLECEK

Vergi ihtilaflarında etkin pişmanlık ve uzlaşmanın yolu açılıyor. Tutuklulukta dikey itiraz usulü getirilecek. Sulh ceza mahkemelerinde adli kontrol ve tutuklama kararlarına itirazlara asliye ceza ve ağır ceza mahkemeleri bakacak.

TUTUKLAMALARDA SOMUT DELİL ŞARTI ARANACAK

Tutuklu yargılamayı gerektiren katalog suçların kapsamı da paketle daraltılıyor. Tutuklamalarda somut delil şartı aranacak.

İddianamede, suça konu iddialar dışında sanık ile ilgili başka bilgilere yer verilmeyecek. Avukat ile sanığın görüşmesi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek somut olguların varlığı halinde geciktirilebilecek.

7 GÜN 24 SAAT İFADE ALINABİLECEK

Adalete erişimi hızlandırmak için e posta gibi yöntemlerle de tebligat yapılabilecek. Mağduriyetlerin önüne geçmek için adliyelerde 7 gün 24 saat boyunca ifade alınabilecek.

Yol çevirmesi ya da otellerde tespit edilen şüphelilere bir defaya mahsus taahhütte bulunma imkanı getirilecek. Bu kişiler geceyi hapiste geçirmeyecek. Belirlenen tarih ve saatte adliyeye giderek ifadelerini verecek.

NAFAKAYA YENİ FORMÜL

En çok merak edilen konulardan biri olan nafaka 4. Yargı paketinde yer almadı. 5. yargı paketinde olması beklenen nafaka ile ilgili yeni formüller üzerinde çalışılıyor. Nafakada ya evlilik süresi esas alınacak ya da üst sınır belirlenecek. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...